Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Nosza, akkor légyszi dobjál már fel Mindenki okulására konkrét technológiai adatokkal egy 1.5 KW-os esztergálási mintapéldát!

Evodiron

Az nem lehet, hogy az a "pöcök" a szimeringbe megy bele, és az ékszíjtárcsa rögzítését meg elfelejtették megoldani? :)
Ha a hátsó csapágy jobb felén van szimering és az a tengelyre szorul rá, akkor azt a perselyt nem tudnám oda benyomni, nem? (nem csak egy szelet gyűrű, amiben a csavar van, hanem egy lépcsős alkatrész, lehet ez a képből nem látszik)

Csinálok majd még képeket, szépen süt a nap most, jó fény lesz a garázsban. [#smile]

(Jalaki kijavította a tegnapi kép beillesztésemet? Köszi! :D)

Evodiron

A keresztszánnak 100mm-en 5 század az eltérése, az még elmegy? (órát rögzítettem az ágyra, és tekertek a keresztszán orsóját, 100mm a max úthossz.)

Evodiron

Sikerült egy kicsit esztergálnom vele (fát)! :)
Hősugárzóval felmelegítettem a gépet, utána már magát melegítette. Valószínűleg szoros a tengely, mert a hátsó vége annyira meleg volt 1 perc után, hogy kézzel max 1-2s-ig bírtam fogni.

Az első csapágynál meg a szimering visrosszakásánál lehetett valami gond, mert ott meg kijön a zsír.

Evodiron

Késtartó:
(15,5mm a késhely magassága)
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Cs%FAcs-k%E9s%20%E1ll%E1sa/P1030087.JPG" border=0>

skwby94ub

Indulásnak jó- aztán majd meglátod, mennyit használod a keresztszánt.

skwby94ub

Itt valami gond van! Ennek nem szabad ennyire melegedni. Talán "túlhúztad" a csapágyat?
Kicsit lazíts vissza rajta.Lehet, hogy valamelyik alkatrész surlódik az orsószekrényen? Mennyire könnyű elforgatni kézzel a főorsót, miután kivetted a simmering rugóját?

skwby94ub

Ez a késtartó bizony magas. A kéziszánból el kell  
forgácsolni annyit, hogy a 12x12-es kés csúcsa központban legyen.

skwby94ub

Lehet hogy a hüvely surlódik, mivel nem az ékszíjtárcsánál van?
Most kimegyek a céghez.Javaslom, dobd be a gépet a kocsi csomagtartójába, és hozd el: rászánjuk az
idei évet, és hipp-hopp helyrepofozzuk ezt a kis
tipp-topp gépet.  Tel:82-415-415,  20-334-9517
Üdv!  

Evodiron

Szia!
Lehet, hogy a hüvely miatt melegszik, nem tudom. Lehet, hogy szorosra húztam az anyát. (kézzel már könnyen forog, ha bemelegedett, amíg 5 fokos a gép addig nehezen forog. :) )
Majd visszatolom az a hüvelyt, de akkor meg kijön a zsír.  

Az első csapágynál a melegítéstől először a zsírzó lyukon jött ki a zsír, majd menet közben visszaszívta, és a szimeringnél nyomta ki (vagy nincs szmering, vagy valami nem okés a tömítésnél. Olaj leengedésekor + zsírral feltöltéskor meglazítottam azt az első csapágyvédőt és utána nehezen akart "visszapattanni". Aztán amikor a helyére ugrott, akkor már jónak tűnt.)

Én is azt néztem, hogy bizony a késszánból le kell majd szedni, hogy jó legyen.  

Most 1 hét kényszerpihenőt tartok tanulmányi okok miatt, utána majd megbeszéljük ezt a helyrepofozós dolgot. Köszi a segítséget! [#smile]

Evodiron

Még az jutott eszembe, hogy lemezt lehetne tenni a főorsó és a szegnyereg alá, hogy magasabban legyen, de az olyan gányolás lenne. [#vigyor]

ANTAL GÁBOR

Nemesitett 42CrMo4 (HB = 320) esztergálasa vídia késsel Átmérő 100 mm fogás (sugárirányú) 3 mm előtolás 0.2 mm /fordulat  Főorsófordulat 480 1/ min.   Délután kiszámolom de borítékolom hogy több mint 1.5 kW Nekem 11 kW os a nagyobbik esztergám főorsómotorja, a közepes 7.5 kW  a midi 5.5 kW  .Szerintem ha a szegnyeregbe beteszem a legnagyobb fúrót ami belefér és direktbe fúrok (úgy szoktam ) akkor szintén ki van használva a motor  (nekem van még 60 as fúróm is)

ANTAL GÁBOR

A magyar hagyományos esztergagépgyártás (SZIM  Soroksári út 160) utolsó szériája az EE 500 630 800 as család volt  (ezek az ágy fölött szabadon elforduló átmérők.  A gépeket úgy gyártották hogy alátéteket tettek az orsoház a késtartó és a nyereg alá .  (gyárilag ) . Az nagyobb gépeknél az orsóházban egy fogaskerékpárt megváltoztattak  növelték az áttételt  minden egyéb egyformán volt csinálva

yuagaci9g

Tibor, kerdesedre adhatok megnyugtato valaszt tobb megkozelitesben is...

Szoval miert kell a kis esztergara KW-os motor?

Csak azert, mert ezek az apro esztergak tobbnyire  szijattetelesek, es az amatorok szerenek atalakitani, frekivaltorol hajtani,  
ha lehet, nem valtogatni az atteteleket.

Tobbszor lattam mar effele megoldast, az attetel valahol   1/2, es frekivalto.

Szamoljunk kicsit utana...
Kisesztergara kicsit extrem nyuzoproba:
atmero legyen 50mm
Anyag, szerszamacel,  F= 2200N/negyzetmm
fogas 2mm,  elotolas 0.2mm/ ford
Az ehez szukseges ero 1000N, az 50-es atmeron;
ez 25Nm...
Egy atlagos 1.5Kw-os motor nyomateka 2-3Nm...
Ennek a tizsszerese kell a forgacsolashoz, tehat csak tizszeres attetellel tudnam megcsinalni, a fenti 1/2 szoba sem johet. Ezert kell a nagy motor.

Kozelitsuk meg maskeppen, ami mar az amatoroknek tenleg ``sience fiction`` , az ajanlott optimalis forgacsolo sebesseg SANDVIC ajanlas szerint 300- 500 m/perc  
maradjunk az elobbi 50 es atmeronel ez 2000 koruli fordulatszamot jelentene!  
A motor teljesitmenye meg igen 5KW korul lesz!