Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Három irányból közelítem meg a kérdést.

1, Ma megnéztem egy E1N-t, 2kW-os motor van rajta. Előtte E1 volt a tulajnak-de eladta- azon 1,5 kW-os motor volt. Mindkét gépet 220V-ról táplálta,3x400V-os kimenettel.  

2, EEN-320 esztergámon 18kW-os főmotor van, direkt hajtással.(Közvetlenül ékszíjakkal hajtja meg a főorsót, nincs benne fogaskerék.)
A terhelés kijelző általában 8-10% terhelést mutat. Ez ugye 1,44-1,8 kW-nak felel meg.

3, Gyakorlati példa: 1986-ban építettem egy direkt hajtású esztergát, E-400 főorsóval, egy adott feladatra: 50.000 db M12-35,5 csavar gyártásához.Főmotor 4kW.-os EVIG motor volt, amit vízhütéssel hűteni kellett túlmelegedés miatt.

Forgácsolási paraméterek:
Főorsó fordulatszáma: (n)= 3420 1/min
előtolás: (e)= 0,7 mm/ford  
alapanyag: átmérő 16 h9 húzott köracél A50 minőség.Szigma B= 50 kp/mm^2
Készméret: átmérő 12 mm.
Darabidő/koppanástól-koppanásig/ 6 sec.
( menet nélkül)

Annak idején számításokat végeztem a gépépítést megelőzően, amit ismét megtettem, emlékezetből.
De mivel 1986-ban tanítottam utoljára, és még régebben tanultam a forgácsolást- hát a régi jelöléseket alkalmazom.Ezért elnézéseteket kérem.

Tehát:
Főforgácsoló erő F= k x q

K:Fajlagos forgácsolási ellenállás
k=2,5-4,5 szigma B (kis előtolásnál nagy érték,nagy előtolásnál kis érték)
k=2,5 x 50 kp/mm ^2 = 125 kp/mm^2

q:forgács keresztmetszet
q=f x e = 2 x 0,7 = 1,4 mm^2
f:fogásmélység= 2mm
e: előtolás= 0,7 mm

F=k x q
F= 125 x 1,4 = 175 kp

P:forgácsoló teljesítmény
F:főforgácsoló erő
v:vágósebesség vagy forgácsolási sebesség

P = F x v
v = d x pí x n/ 1000
v = 14 x 3,14 x 3420/1000
v= 150,34 méter/perc

P=175 kp x 150,34 m/min
P= 26.310 mkp/min

Átszámítás ISO mérték-re:

P= 26310 x 9,81/60 = 4301,69 W / 1000=
P=4,3 kW

Ha a hajtás hatásfoka 90%, akkor:
P szükséges = 4,3/0,9= 4,77 kW

Azaz a fenti paraméterek mellett 4,77 kW főmotor
teljesítményre van szükség, 100%-os kihasználtság mellett.
Szemben az adott 4 kW-os motorral- ezért melegedett, és ezért kellett vízhűtést alkalmazni.

Remélem érthetően írtam- mindezt memóriából.
De szívesen tettem- csak a megfelelő analógiákat meg kell tenni, a tanulságokat le kell vonni.
(Az esetleges hibákért elnézést kérek.)

skwby94ub

Hát igen-egy gépnek dinamikusnak kell lenni!

skwby94ub

Nem egészen: meg kell felelnie az egyezményes jeleknek.( ha más kerül a gépre, ne gyártson selejtet a megszokottól alapvetően eltérő kezelhetőség miatt)

s7manbs8

Ja, a vért nem írtam oda, az összetett szavaknál, gondoltam így is érthető, ha meg nem, akkor félre.[#circling][#circling]

s7manbs8

Gondolj bele, míg nem volt Éva, Ádám mi volt ?

4um5b65d

Monoszekszuális ! :))

4um5b65d

Akarom mondani Mono Szexuális :)))

s7manbs8

És a homo sapiens, az mi ?[#circling][#circling]

4um5b65d

Az az értelmes ember , a homo erectus meg a felegyenesedett ember...

000000000

Milyen hosszon esztergáltál így hagyományos gépen? (e=0.7 mm/ford,  n=3420 1/min) Picit nem volt sok ekkora fordulaton a 0.7 előtolás?

skwby94ub

Mint írtam már, 35,5mm hosszú volt a 12mm-re esztergált átmérő.Egyébként ez nem volt hagyományos gép, hanem inkább teljesítmény-eszterga.Sokallod a 0,7-es előtolást 150 m/min mellett? Bizony, nem játékgépet építettem! Hát ahhoz mit szólsz, hogy mindezt "fehér" forgács mellett sikerült elérni?
Mindent előre kiszámítottam, és fix volt a főorsó fordulat is, és a független hajtású előtolás is.A frekiváltók akkoriban itt még nem voltak...Az anyagot 700mm hosszon "lógattam"ki, és szálvezetővel támasztottam meg.Úgyhogy csak esztergálni kellett, meg leszúrni...Így tudtam napi 3000 db-ot produkálni. Persze sok buktató volt, de mindet megoldottam szépen, sorban.
És nekem is voltak segítőim- akiknek az évek folyamán "visszasegítettem" mindent...  
Azt hiszem, kimerítő volt a válaszom. Elfogadod már a min. 1,5 kW teljesítmény igényt?

skwby94ub

Hát igen-bár az EPA nagyobb gép, és nyomaték váltó is van benne-a diagram alsó része különösen érdekes...Üdv!

nffab2gnr

Szia Jóska!
 Az 18 kW motor milyen ami a gépeden van?

skwby94ub

Üdv! Most megfogtál-nem tudom, mert olyan rejtetten van az adattáblája, hogy nem tudtam megállapítani miféle.Egyébként egyenáramú a főhajtás.

nffab2gnr

Csak azért kérdeztem,mert az enyémen 7.5 kW AC szervó van.lehet,hogy amit a SZIM exportra gyártott arra más motort tett.Valami lehet benne,mert a Z-X mellékhajtás szervókhoz angol vezérlők vannak és gyárilag volt soros portja.