Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Boldog Újesztendőt, sok munkát, hatékony esztergálást és mindehhez jó egészséget kívánok minden kedves fórumozó kollégának- különösen új barátaimnak és iskolatársaimnak !
Jóska

pingtomi

Sziasztok,

EAN gépen próbálok menetet vágni, és nem sikerül [#szomoru1]
Konkrétan: bármilyen késsel (akár váltólapkással is), bármilyen anyagba vágok, mindig kiszakadozik a menet, mintha sorjás lenne. Főorsó nem kotyog, 5ös leszúrókéssel is leszúrok remegés nélkül. Mit csinálhatok rosszul? Gép előtolás stimmel.  
Hobbista vagyok csak, elnézést, ha nagyon láma a kérdés, de bosszant.

Köszi!
Tamás

hje3wyntn

Szia!

Mekkora fogásokkal próbáltad? Az első fogás 0,5mm lehet, a többit fokozatosan csökkenteni kell, kb. 0,1mm es fogásokkal szoktam. Ha nagy a menetmélység, ne a teljes késprofillal forgácsolj, a késtartó szánt tizedekkel told el. És a megfelelő fordulatszámra is ügyelj! A végén finom reszelővel simogasd meg, ne legyen éles a menet. Sok sikert!

Boldog új évet mindenkinek!!!

e7c897sd8

Itt van egy kis olvasnivaló:

http://cnctar.hobbycnc.hu/kozmaj/menetkeszites/menetkeszites.ps" TARGET=_fnew>hogyan csinálj menetet...

BUÉK!

pingtomi

Köszönöm! Kipróbálom azonnal :)

BUÉK mindenkinek!

Tamás

ANTAL GÁBOR

vídia kééssel ne nagyon próbálkozz mert annak fordulat kell.  A gyosacélnak sem árt de ha nem vagy profi akkor csak akkorát kapcsolj amit még kézzel ,aggyal reflex szel le tudsz kezelni..Én ha valami igényes menetet akarok csinálni akkor előnemesíttetem az anyagot  (C45. 42CrMo4 )  mert ha puha akkor szokott kitöredezni szőrös lenni.  A hűtő kenő folyadék sem árt (min vágó fúró üregelő spray, de öreg szakik esküdnek a napraforgó olajra  ( munka végesztével gondos ágy takarítás!!)   Amit  Isván írt (oldalfogás) az nagyon fontos.

pingtomi

Lapkás késsel próbálkoztam főként. Fordulat: azért csinálom lassú fordulaton, mert félek a hirtelen irányváltástól még [#vigyor2] Kb. hol van az a tapasztalati határ, amíg nem károsodik a pad gyors irányváltástól? Ha egyáltalán van ennek a kérdésnek értelme [#vigyor2]

Köszi,
Tamás

ANTAL GÁBOR

Vídia késnek nagy fordulat kell hidd ezt el nekem.  A kés alapvatően nem olyan éles mint egy gyosacél és ezért nyom ,szakít.
Természetesen én ha csak lehet vídiával menetelek (alakos, az emelkedésnek megfelelő lapka, de igen nagy fordulaton ((450 1/min ) a TOS  on  Megjegyzem hogy a TOS sal azért lehet ilyen gyorsan menetelni mert nem kell irányt váltani és egy spéci kuplunggal a vezérorsó  ki és be kuplungolható.   A hagyományos (irányváltós) gépeknél  a kezdő  lassan és gyorsacéllal meneteljen.  Nekem van egy E400 as om is  nos ott nyomógombos a motor működtetés.  Alapvetően két be gomb van (előre hátra)a Be gombbokkal  indítjuk a forgást  a Ki gomb leállít. De van egy átkapcsoló amivel a be gombok "csengő gombbá válnak vagyis addig forog az eszterge ameddig nyomjuk a gombot   Meneteléskor csengő üzemet létesítek, az alászúrás előtt már nem nyomom a gombot a lendület tovább visz az áram lecsökken majd a másik be gombbal forgásirányt váltok Ezt a módszert javaslom mert sokkal humánusabb Egy nagy gépnél még az is előfordulhat hogy a gyors irányváltás olyn áramlökéssel jár hogy leold a kismegszakító és aztán teljesen tehetetlen az ember mert a lendülettel akár a tokmánynak is neki lehet menni  (mivel megszűnt a betáp semmit nem tudsz csinálni)
Megjegyzem hogy nem nagy kunszttal az egész menetvágás pótlólagosan automatizálható is.Alkalmas végálláskapcsoló kikapcsolja a motort indit egy időtagot, (pl 0.3 sec) majd ha letelt az idő akkorirányváltással újraindul a motor

4um5b65d

Azt még nem is írtad, hogy milyen anyagon mekkora fordulattal próbálkoztál. Ja és persze a menetátmérő és az emelkedés is lényeges.
Én a helyedben rézzel kísérleteznék elsősorban és gyorsacél késsel. Ott hamarabb jön a sikerélmény.

ANTAL GÁBOR

Laslie   két percre átjössz a csevegőbe?????

4um5b65d

zczzn9622

Ja ismerős ő az http://www.szerszamgepgyartas.hu/hun/factory/szim/szim_04.htm
nem csak egy eszterga hanem egy csepp ipartörténelem.

Teaway

Ezért szerencsésebbek azok, akiknek nem középen, hanem a végén vannak a szíjtárcsák, mert akkor az áttétel és a motor mehet az asztal alá.

Evodiron

Ja, az úgy jobb lenne, de így jobb a csapágyakra jutó terhelés elosztása, nem?

Esetleg valaki tudja, hogy ezek milyen lapkák lehetnek? (Mire jó?...) (a 3szögekre gondolok)  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Egy%E9b/lapk%E1k.JPG" border=0>

skwby94ub

Evodiron gépét is át lehet úgy alakítani...Vagy a motort kell átfordítani-és máris nem ütközik a szánnal.