Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

yuagaci9g

Regi emlekeim kozott van, meg az atkosbol...
Panellhazak eloregyartott falainak beallitasara hasznalt csavarokat esztergaltak, M30,  200mm hosszon, negyszazas fordulaton es (Most figyelj!)   Egyelen atmenetbol ezerszamra.
Vorosen dolt a span de gyonyoru csillogo feluletu menet lett par masodperc alatt.
Szamoljatok ki a Wattokat!  5mm^2 fogas, gynyoru volt nezni.

000000000

Nos álljunk meg egy pillanatra.
1. Én egy kicsit technológiailag neccesnek érzem pl. rezonancia, elcsavarodás miatt egy 700 mm hosszan kifogott de csak 16 mm-es rudat így forgácsolni, de ez most részlet kérdés, ha megtudtad csinálni elhiszem.
2. Aztán a számításnál nem értem, hogy ennél az acélnál miért csak 125 kp/mm2 a k értéked.
én 3000 N/mm2-vel számolnék.
3. Ez valóban ha csak 125 kp/mm2-vel is számolunk, akkor majdnem akkora forgácsolási P,
amennyit Te számoltál (egy kis hiba van benne, mert d középre kell forgácsolási sebességet számolnod.
4. Te Evodoron-nak, és úgy általában a Hobbystáknak javasoltad az 1,5 KW-ot, ezért is kértem csak 1.5 KW forgácsolási példát.
Erre akkor miért írsz 4.3KW-osat?
Még inkább elszakadsz a hobbi kategóriától, ez komoly ipari nagygép kategória, és minimális köze van egy barkács esztergáláshoz. Így egyelőre nem győztél meg semmiről, csak arról, hogy ez a forácsolás valóban 4.3 KW körül van, ráadásul akár direkt hajtásban mehet egy motorról a nagy fordulatszám miatt.

skwby94ub

Nem, ez a gép kifejezetten az én rendelésemre készült: nincs benne előtét, ezért tettek rá nagyobb motort a Szerszámgépgyárban. Ennek az orsószekrénye, és a főorsója is más. És a vezérlő szekrénye is egybe van építve a géppel.Kompaktabb.
Két évig győzködtem őket, hogy nekem ilyen gép kell- azután meg csak direkt hajtású gépet építettek.

KoLa

Olyan relatív forgácsolási dolgokról vitazkoztok amit gyakorlatban sokkal egyszerűbb eldönteni mint íróasztal mellől!
Az adott körülmények néhány perc alatt megoldást hoznak ami van abból kell gazdálkodni!
Az E2N - hez adtak leírást 8mm-es fogásról (átm 16)-nevetséges , matematikailag biztos kiszámolták a tervezők hogy ezt tudja és még bele is vették a leírásba!
Tudja persze, danamidba :)))

Evodiron

Amikor az első esztergálási feladathoz rajzot készítettem (rossz példa alapján rosszul) akkor az átmérők helyett én a beszúrások mélységét írtam a rajzra, valamint a hengeres alkatrésznél lefelejtettem az összekötő vonalakat a két fél között, és szegény esztergályos nem értette a dolgot, 5 percig magyaráztam neki, hogy ez egy hengeres test, aztán mondta, hogy akkor a vonalakat rajzoljam már be. :DD Meg, hogy átmérőket írjak már rá.
Még nem sikerült ráálnom a nóniusz beosztására, inkább mindig átszámolnám. De majd gondolkodok kicsit, aztán talán sikerül rávennem magam az átmérős nóniuszra. :)

Evodiron

Namost ezt miért kellett kétszer? :)

4um5b65d

Akkor dobjuk fel a kérdést, melyik gép mit bír ?
Ezek szerint Te próbáltad az E2N gépet 8 mm fogásmélységgel ?

Evodiron

Rajtam kívül nem lesz aki esztergáljon a gépen! :)

KoLa

1. Én egy kicsit technológiailag neccesnek érzem pl. rezonancia, elcsavarodás miatt egy 700 mm hosszan kifogott de csak 16 mm-es rudat így forgácsolni, de ez most részlet kérdés, ha megtudtad csinálni elhiszem.  
Tibor! biztos elkerülte a figyelmedet!Jóska 7299
Az anyagot 700mm hosszon "lógattam"ki, és szálvezetővel támasztottam meg.Úgyhogy csak esztergálni kellett, meg leszúrni...Így tudtam napi 3000 db-ot produkálni.

Evodiron

Azért a habosított PS-t kizárjuk a versenyből, ugye? :)

skwby94ub

Tudod Tibor, azt hiszem én is, hogy felesleges folytatni- belefáradtam. Helyette inkább Laslie-re hivatkozom: "gondolkozz".

4um5b65d

Dehogy zárjuk ki !
Mi mindenre kíváncsiak vagyunk. Holnap bedobok egy guriga WC papírt a tokmányba és már tesztelem is hogy mikor fullad le a gép. :)))

KoLa

Naná! mikor ott volt a gépkönyvbe leírva :)
A 38 átm 30, kilógás 20 mm - szanaszéjjel remegte magát!
Viszon az E400 sem tudta , ugyanabba az anyagba!

4um5b65d

Kár hogy nem védettem le a szót, már lenne egy ezresem :)))

000000000

Feldobok ide néhány példát, mi mennyi, ezekből szerintem jobban lehet
érezni a dolgokat, mint a Te példádból.

Közös elemek:
Minden esetben csak a forgácsolás hasznos teljesítményét számoltam,
ugyanis nincs értelme 0.9-0.5 között akármilyen hatásfokot felvenni,
hiszen ahány gép annyi állapot. Mit tudom én kinek milyen vacak vagy
jó gépe van. Egyébként is a végén ez csak egy egyszerű korrekciós tényező.

Közös adatok:
Acélt forgácsolunk, így k=3000 N/mm2. Szerszám: gyorsacél.
A forgácsolás egyenes oldalélű szerszámmal átmérő esztergálás.
d1= kindulási átmérő, d2=esztergált átmérő 1 fogással.

1. példa
d1=12 mm, d2=10 mm, n=900 1/min, e=0.1 mm/ford
Ez 155 W-os esztergálás.

2. példa
d1=34 mm, d2=26 mm, n=398 1/min, e=0.2 mm/ford
Ez 1500 W-os esztergálás.

3. példa Antal Gábor példája (#7256)
d1=100 mm, d2=94 mm, n=480 1/min, e=0.1 mm/ford

Ez 4387 W-os esztergálás.

Ha az 1 példában aluminium az anyag, arra k=500 N/mm2
Így a forgácsolás teljesítménye csak 155/6=25.8 W
Azaz leáttételezve a már mindenki által ismert EC240-es
kis mocika is elviszi. Lehet csodálkozni.:)

Azaz megint azt tudom mondani, ha egy barkács Hobbi esztergán
a gyári 3-500 W motor nem elég fa, műanyag, alu forgácsoláskor, akkor tessék szíves
a forgácsolás paraméterein, késélszögeken változtatni, vagy sürgősen utána nézni
a gép mechanikájában, mi emészt fel több 100W-ot, mi szorul stb...!!
Azaz nem kell egyből a frekiváltóban és 1.5 KW-ban kell
gondolkodni, hiszen a példák azt mutatják, itt valami más bibi van.:)
Nos remélem, picit tisztább megint a kép a számok
erejével bizonyítottan!

További jó esztergálást kívánok minden Hobbystának a kis
aranyos gépükön, elég az sok mindenre, ha csak egy picit
is odafigyelünk. A mechanikája úgy sem tesz többet lehetővé, amit meg igen, azt kell kihasználni okosan.