Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

A hideg az bizony lehet, jól tudatta ezt velünk Gábor. A hideg olaj legalább olyan trükkökre képes, mint a J. Gondolj bele, még egy autómotor is lefulladhat, amikor -20 fokos hajnali indítás után egyből egységugrásszerűen kiereszted a kuplongot, pedig ott több 10 KW is akad.

skwby94ub

Hát igen, ez az amit már régóta feszegetek...
De a 800W-os motor majd jó lesz az állványos köszörűhöz! Egyébként nagyon korrekt volt a mérési módszered és a megállapításaid.
De nem olyan rossz az az EMU, tehermentesített főorsója van, és az orsószekrénye termikusan kiegyenlített.

4um5b65d

Kár ezen a teljesítményen ennyit vitatkozni. A kisgépek motor teljesítménye meg végképp nem képezheti összehasonlítás tárgyát.  
Nézzünk meg egy egyszerű mechanikai méretek alapján történő összehasonlítást.
Egy kisgépen ott figyel egy 80-as tokmány és ehhez tartozik teszem azt 500W-os motor. Aztán megnézem a saját gépemet amire felteszek egy 240-es tokmányt, az pont 3-szor akkora mint a kis gép tokmánya, viszont a gépemen 6000W-os motor van. Ez meg ugye 12-szerese a kis gép motorjának. Vagyis, ha a kis gépből egy ipari gépet szeretnék csinálni akkor az 500W-os motor helyett fel kellene tenni egy 2000W-osat. Ekkor az arányok megfelelőek lennének. És akkor csináljunk a 2000W-os profi kisgépből egy hobbi kisgépet .... tegyünk rá egy 1300-1500W-os motort.
És akkor visszatérnék a saját gépre ahová, ha felteszem a 240-es tokmányt akkor bizony ezzel a 6KW-os motorral érezhetően lassan veszi fel a fordulatot. Ritkán is használom ezt a nagy tokmányt. Erre a gépre egy 200-as tokmányt tartok ideálisnak, ezzel fürgén felkapja a fordulatot és egy esetleges baleset elhárításkor fürgén tudom blokkolni a főorsót.

Evodiron

Nagyszerű, már csak ez hiányzott nekem, hogy mindegyik szánon mást jelent a nóniusz. [#idiota]
Ha én használom, akkor mindegy, hogy milyen beosztást csinálok, csak tudjam, hogy mit jelent az, nem? [#vigyor]

Evodiron

És mi van a lábbal hajtott esztergával? [#hehe][#idiota][#kacsint]

svejk

Persze hogy jó gép, nekem is van egy üzemen kívül. De ez jó figyelemfelkeltő példa volt.

svejk

Egy ember nyugalomban, normál körülmények közt állítólag 100 W körül fűt el.
Én voltam biciklis szívvizsgálaton, azt mondta a csaj hogy 130W-ot tekerek a pedálba...én többnek gondoltam már a vége felé :)))

4um5b65d

Hallgass Jóskára, mert igaza van. A keresztszán nóniuszt sokkal-sokkal-sokkal jobb átmérőre kalibrálni. Bár erről már ment pár hónapja a diskurzus itt a fórumon, de akkor sem jutottunk dűlőre. Abban gondolom egyet értünk, hogy a tolómérőddel nem a sugár csökkenését fogod mérni, hanem a teljes átmérőt. Ha viszont átmérőt mérsz akkor legyen már a nóniusz is átmérő kalibrált. Nem fogsz összezavarodni ettől ebben biztos vagyok. A szán elmozdulást jelző nóniusznál állandóan számolgatnod kell fejben, hogy mennyi is az annyi.

4um5b65d

A MÉH telepre vele...[#hehe][#hehe]

e7c897sd8

Egy olvasnivaló és érdekes diagrammal az 5. oldalon:

http://www.szgt.uni-miskolc.hu/~zsiga/epa320.pdf" TARGET=_fnew>epa320.pdf

s7manbs8

Akkor ezek szerint egy kisebb szobában télen 20 ember befűti a helyiséget. Ha nem csinálnának a pályaudvarokon is akkora hodályokat nem kellene fűteni, meg a hajlékonyaknak is melege lenne.[#circling][#circling]

4um5b65d

Ezért nincs a heringeknek fűtés a konzervdobozban. Pont annyit termelnek amennyi kell nekik. [#mf2][#wave]

s7manbs8

Azok hidegek, mi meg melegek.[#circling][#circling]

svejk

Az a baj hogy mire felfűtenék ki kell nyitni az ablakot :)

4um5b65d

Beszélj csak a magad nevében, én speciel hetero vagyok....
[#nyes][#nyes][#nyes]