Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Aha, hát igen nem is olyan egyszerű jól esztergálni...

s7manbs8

Majd ezt magyarázd el egyszer egy mérnök úrnak is. [#eljen]

skwby94ub

Kedves Laslie, engedd meg, hogy kifejtsem a kollégának.
Nos: a titok a G-S-M rendszer rugalmasságában rejlik.
Ha nagy fogást veszel, jobban kinyomja a kést, így a névlegesnél nagyobb lesz az átmérő.
Általános szabály: Ha az utolsó két fogásnál eltérsz a korábban leírt módszer ráhagyásától, akkor ahány tizeddel eltértél, annyi századdal lesz eltérő az eredmény a várttól.(Mindez acélra
értendő pl. C45 Kb 50-es átmérőnél. Természetesen kis átmérőknél a két utolsó fogás is kisebb)
Késő van már, nem tudom érthetően írtam?

skwby94ub

Nem, az nem én voltam...Akkoriban E....-nek udvarolgattam...

s7manbs8

Teljesen világos, most már értem is, de Laslie is segített, közben érlelődött bennem a magyarázat értelme az ő mondatának köszönhetően. Elképzeltem magam elé a rudat, amint elhajlik, nem mélyed bele úgy, ezért kevesebbet választ le, mint elméletileg.

s7manbs8

Csak el ne felejtsem. Nem lenne hülyeség ilyenekről egy kis kézikönyvet megalkotnotok, "Esztergályos mondja esztergályosnak" címmel talán.

skwby94ub

Nem olyan bonyolult ez. De meg kell tanulnod együtt élni az anyaggal, a géppel, szerszámmal-
és akkor kiváló programokat fogsz írni.
Ebben majd Sanzi tanácsai igen nagy segítségedre lesznek!
És mi (a többiek) is adunk tippeket...

Üdv, mentem aludni.

000000000

Üdvözletem az Uraknak,

Marógép felújítás közben szembesültem egy olyan problémával, ami elgondolkodtatott. Van a gépen egy elég nagy (180mm-es) kettős ékszíjtárcsa, ami megette a kenyere javát. Nagyon durván kotyog a tengelyen kb. 1mm-rel nagyobb már a furata, mint az ép tengelyé. A retesz szinte rombusz keresztmetszetűre deformálódott, a tárcsában az eredetileg 6mm széles reteszhorony eszméletlenül elkopott, legalább 10mm széles. A tengely teljesen ép!
Valószínű az ékszíjtárcsa van puha anyagból. Van egy ötletem mit csinálnék, (karácsony után) gondoltam megkérdezlek Benneteket előtte.

Kiesztergálom az ékszíjtárcsa közepét egy 51-es furatra, a külsejénél megforgatva, Laslie új tokmányával. :) Behegesztek egy 50-es köracélt.
Újra befogom, lesimítom, kifúrom, felesztergálom 20-asra és elkezdek gondolkodni, hogyan lessz ebbe reteszhorony.

Már a témában korábban javasolt "vésés esztergán" módszer alkalmazva csináltam hasonlót danamidba, de acélba még nem. Hogyan tudok reteszhornyot készíteni célszerszám nélkül? Felejtős? Keressek egy szakit?

A továbbiakban érdekelne, hogy milyen anyagból készítik a reteszeket. Gondolom, hogy nem gyorsacélból, de megérzésem szerint nem is St37-es vagy mit tudom én milyen jelölésű normál hengerelt acél. Nekem egyszerű lenne 6*6-os kockavasból elksézíteni, de gondolom ez hamar elnyíródna.

Köszönettel a tanácsokért.
Kellemes Karácsonyt! deguss

4um5b65d

Jó lesz az a betétezés amit tervezel, de vigyázz mert lehet, hogy szürke öntvény az az ékszíjtárcsa. Akkor talán jobb lenne ha csavaroznád az anyagokat. Hegeszteni öntvény vagy rozsdamentes pálcával tudod. Acél betétet a szürke öntvénnyel viszont csak rozsdamentessel.  
Vésőkés tippre kukkants be a mappámba (szerszámok)
Retesznek a sima mezei 6x6-os húzott négyszögacél is meg fog felelni. Én mindig azt rakom be. Amúgy ha jól emlékszem legtöbbször C45-ös anyagból vannak a reteszacélok

000000000

Köszönöm a tanácsokat. Tényleg valószínű, hogy öntvény. Ezen a gépen a csapágyfedéltől kezdve az elektromos szekrényajtóig minden öntvény... Viszont nem szürkeöntvény! "Más" a forgács.

Hegeszteni tudok, de nincs felszerelésem védőgázas hegesztéshez ill. rozsdamentes elektródám sincsen normál váltóáramú hegesztőre sem. (viszont alut hegesztettem már egyenirányított hegesztővel)

A csavarozásban nem bízok, nehéz azt úgy megcsinálni, hogy ne lazuljon le, pláne dinamikusan igénybevett terhelés esetén.  

Van még egy megoldás: Kiöntöm az egész ékszíjtárcsát aluból (nem többletmunka, 2 fórumtársnak is van már megint öntenivalóm), pöpecül megmunkálom, csak egy részlet tart vissza a megvalósítástól. Nem fog-e a retesz még nagyobb kárt tenni az aluban?

A vésőkésedet ismerem, készítettem én is egyet, köszönöm! Csak még nem próbáltam acélban.

3m9kaxws5

Mindenkinek Boldog Békés Karácsonyt Kivánok ! [#integet2]

e7c897sd8

Szia!  

Itt egy link a tárcsa felújításhoz.  

http://www.ggk-gulyas.hu/index.php?menu=3" TARGET=_fnew>szorítóhüvelyes tárcsarögzítés

Hátha használható ötletet ad. ;-)

Mekkorák a tárcsa fö méretei?

000000000

Lehet,hogy azért, mert nem vettél érintő fogást. Az előző fogásnál biztosan meglátszott afelületen, amikor a hosszánt visszafelé tekerted.

j99i206if

Ha ennyire gatya a hátsó pajzs akkor nem igazán lesz jó.

Evodiron

Sziasztok!
Lassan, de biztosan készül a gépem. [#smile]
Egy kis melegítés után sokkal könnyebben forog a főosró, valamint ha a hátsó szimering nincsen rajta, akkor öröm forgatni. [#nyes]
Az asztal is le lett csavarozva a betonba.
(szomszédok biztos örültek, amikor karácsonykor felbőgött a flex, meg az ütvefúró. [#mf2][#hehe])

Az öntvény, hogy viszonyul a flexhez? A csavar fejeknél kicsit meg kellene flexelnem, mert belelóg a fej az íves részhez és nem fekszik ez által fel.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Egy%E9b/%F6ntv%E9ny-flex.jpg" border=0>