Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ilyenkor jó a csapágyragasztó.

skwby94ub

ÜDV! A vill. motorokba szlovák gyártmányú 2RS-es csapágyakat szoktam tenni,úgy, hogy egy tűvel lepattintom az egyik tömítést, feltöltöm 2/3-ad részig g,zsírral, majd visrosszakom a tömítést-és ezt teszem belső oldalra. A C3 azt jelenti, hogy "növelt hézagú"
-ezeket belsőégésű motorok főtengelyére szokták  
szerelni.

skwby94ub

Egy hete szereltünk be 256 db 6204-et, és megdöbbentő volt a szórás a furat méretben.Ilyen régen nem volt! Tehát nagyon meg kell nézni a gyártót.
Beszerelni úgy kell, hogy a tengelyre a belső gyűrűt kell finoman ráütni egy hüvely(cső) segítségével.Előtte a tengelyt finoman olajozd meg.

Evodiron

Halihó!

Voltam ma az autós boltban, és sikerült vennem csapágyat. A keleti világ gyöngyszemét a KBS csapágyat kaptam 500Ft-ért. 2Z-s. [#idiota]
Mondom a csávónak:  
-6205-ös csapágy van?  
-...van
-és milyen?
-hát golyós. [#circling][#crazya]
-jó, de porvédő van, márka milyen? [#rolleyes]

Be is szereltem az új csapágyakat. A hátsó nem jött le könnyen, de az elsőt nem kellett erőltetni, túl könnyen lejött.
A hátsó csapágyra egy réteg celluxot tettem, úgy jól belepasszolt a csapágyházba. Szóval ennyire nagy hézag volt.
Egyébként még mindig rezeg, a forgórész lehet, hogy üt. Jól kifogtam ezt a vacak motort.

Az asztalnak a rögzítéséhez meg elkezdtem fúrni a betont, a 4 furatból 2 sikerült, 2 nem. A nyavajás kavicsok... [#falbav]

Napközben meg víruskerestem, bekaptam valami nyavaját. [#shakehead]

De legalább már jó idő van, és mehetek a garázsba munkálkodni!  [#smile][#vigyor2]

robroy007

sziasztok!

az elmúlt 6 órát a garázsban töltöttem az EAN előtt

egy dologra keresnék választ most!

miért van az, hogy veszek a kereszt szánon 0,01 mm fogást (mérő óra szerint, a nóniuszra most kimondottan nem is figyeltem, már) ami ugye 0,02mm átmérő változás lenne és ezzel szemben majdnem 1 tizeddel lett kisebb a méretem 6,09-ről egyből sikerül 5,98-at is csinálni 1 százados fogással

és ráadásul a keresztszán direkt nem is vettem ki fogásból, hogy még a vissza állással se lehessen gond

erre varrjatok nekem gombot

yuagaci9g

Nem log a keresztszan? Jo erosen fogd meg valahol, elol es emeld med, nem koccanhat. Vagy kestartoba fogott hosszabb negyzetes pajszerrel...

4um5b65d

Üdv a klubban ! [#vigyor3]

Azt ezt megelőző fogásod mekkora volt ?

f35ezvjs

Gondolom ugy csináltad hogy előszőr kitekerten a szánt és kivetted így a kottyanást Mert ha nem akkor természetesen nem a te általad beállítási értéket forgácsolta le a gép.

f35ezvjs

Tovább mondom nézd meg a hossz irányban ven e esetleg lógása a szánnak az ágyhoz viszonyítva.
Ezt akkor is csinálhatja ha az ágy kivan kopva.
Mérés mérőórával
Nézd meg a főorsó lógást is mert előfordulhat nála ráharap a késre és ép elég ez is.
Helyezz fel egy mérő órát és akkor az igazi ha 3 századon belül van. Ha nagyobb akkor ez is okozhatja ezt a jelenséget

robroy007

2 tized volt az előző fogás, nem akartam kisérletezni egyből méretre menni

max 5 század az orső kottya most volt állítva

keresztszán 5 tizedet mozdul erővel amúgy csak 3 tized
de mivel az óra a lakatszekrényen volt és így csak a hosszszánon lehetne elmozdulás
mielőtt vettem volna az 1 százados fogást előtte többször is megnéztem, hogy nem fog-e véletlen még valamit forgácsolni ugyan azzal a beállítással

skwby94ub

Üdv!
Gomb: Az EAN jó kis gép, de ne akarj vele 0,01mm-es fogást venni.
 Tű:De ha századra akarsz vele dolgozni,akkor csináld a következőt: mérőóra fel a keresztszánra,hegyes kés.
 Cérna:Úgy vedd a fogásokat, hogy a végére maradjon 2mm.
 Varrás: Mérőórával vegyél pontosan 1mm fogást(átmérőben), mérd meg mikróval.Amennyivel nagyobbat mértél a kívánt mérettől, pontosan annyit vegyél rá a következő fogással a mérőórával.
És kész:fel van varrva a gomb.
Mindezt természetesen hűtéssel, mert a m.db könnyen visszahűl 0.02mm-t, és máris méret alatt a darab...
Vagy ajánlom a numerikus vezérlésű palástköszörűmet: ha kell, mikronra lehet rajta köszörülni.

Az egy tizedes méret alá esztergálásnak több oka is van:
-A G-S-M rendszer (gép-szerszám-munkadarab) rugalmassága/nem kellő merevsége.
-A szerszám az élrátét zónában forgácsolt.
-Tompa ,életlen szerszám.

Ha még nem alszol, válaszolj,hogy elhiszed-e?

robroy007

elhiszem mindet  

az utolsó előtti fogásnál többször is végig mentem a munkaterületen keresztszánhoz hozzá se érve aztán vettem órával az 1 századot és oda lett a méret egyből sajnos

skwby94ub

Nem csodálkozok rajta-ez így nem megy EAN-on.

f35ezvjs

Bocsi De 0,01 mm már a csiszolóvászon is megoldás De még többnél is.

skwby94ub

Fiúk, mit tudtok a Sanzi-ról?
Hiányolom mély szakmai hozzászólásait.
Remélem hamarosan hallat magáról.