Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Teaway

Nincs:(
Úgy képzeld el, mintha a te világoskék konzolod (amin az áttétel van), vízszintesen be lenne szerelve a főorsó alá (amin a tokmány van), és alatta még egy ugyanilyen konzol lenne (ezen van a motor). Ehhez az kell, hogy a főorsó végén legyen az ékszíjtárcsák (és nem középen, ahogy neked most van), azon lóg a középső áttétel az egyik ékszíjjal, azon meg lóg a legalsó, motoros konzol a másik ékszíjjal. A motor tömege feszíti az egész szerkezetet. Ha áttételt akarok módosítani, megemelem a középső, áttételes konzolt, és átteszem a szíjat máshová. Persze álló helyzetben:)

Evodiron

Kezdem érteni. :)
A motor meg az áttételes rész az valami állványon van, ami fel-le mozoghat? (gondolom nem a levegőben lóg a motor az ékszíjon meg a kábelein. :D)

Teaway

Igen, pont olyanon, ami neked van. Az a kék H betű alakú, aminek az egyik végén az áttétel csapágyazott tengelye van az ékszíjtárcsákkal, a másik végén levő tengelyen meg az egész cucc tud forogni.

skwby94ub

A vastagabb deszkára szerelni az jó ötlet: a fa csillapítja a rezgést, és a zajt is. Fémlapot ha lehet-mellőzd.
Különben a függőleges elhelyezés nekem is tetszik- de a gépágy és az orsószekrény kialakítása lehetővé teszi?
Egyébként ne csodálkozz ilyen hidegben az indítási nehézségek miatt: 20 fokos környezetben kell működtetni a szerszámgépeket-  
-és te -10 fokon próbáltad feléleszteni...
Valahogy be kell fűteni azt a garázst!
A vill.motor csapágyazásának állapotát könnyen meg tudod vizsgálni egy nagyobb csavarhúzó segítségével:
A forgó motor csapágyazása közelében érintsd meg a pajzsot a cs,húzó pengéjével, a füledet pedig nyomd rá a markolatára. Ha jó a csapágy,halk surrogó hangot hallasz. ha éles hang hallatszik-cs.csere szükséges.

skwby94ub

Mi van akkor, ha felfordítod a gépet-akkor szerelés nélkül kifolyik az olaj.

skwby94ub

A Műegyetem Irinyi utcai bejáratánál ha bemész, jobbra fordulsz, ott van a gépgyártás technológiai tanszék műhelye. Keresd DR Laczik Bálint tanár urat -ha szerencséd van, gyorsan elkészül.Előtte kérj árajánlatot.

skwby94ub

De ha elhozod Kaposvárra, én ingyen megcsinálom neked, és még a mágneses mérőóra állványt is kölcsönadom a főorsó párhuzamának beállításához.

skwby94ub

Na, én is elmegyek aludni.Jó éjt.

Evodiron

Akkor ne is tegyem majd vissza a fémlapot?
A függőleges elhelyezés nálam nem megoldható (ha olyanra gondolsz, mint amit Teaway írt). Tettem fel képet tegnapelőtt, úgy lesz ezután is elrendezve az áttétel.
A garázsban eddig 0-5°C volt, most kicsit 0 alatt van a nagy hidegek miatt. Holnaptól felmelegedés, jupi! :D
A csavarhúzós módszer ugye nem veri le a fülemet? :)

Az lesz, hogy az orsóházat fejtetőre állítom, és akkor kifolyik az olaj. Csak azt nem tudom, hogy a zsír benyomásakor a levegő hol fog kijönni? (hátsónál le volt szedve a szimering amikor zsíroztam, utána feltettem, és a benyomott zsír visszajött. Igaz lehet, az már tele volt.)

Köszi a tippet! De lehet, hogy mégsem megyek BP-re. Még ingadozik a dolog...
És köszi a felajánlást is, ha arra lesz dolgom, mindenképpen megkereslek. :)

Na, jó éjt, én is megyek aludni!

skwby94ub

Ne tedd vissza, csak felerősíti a zajszintet.
A felesleges zsírt kinyomja magából- ez így van jól.A levegő miatt-és a füled miatt na aggódj!
Hívj föl ha jössz. Üdv

4mjnxdwuu

Hali, mi gyors tesztnek egy fél méteres bakelit csövet használunk, nekinyomod a pajzsnak. A nagyujjaddal befogod a végét és nekinyomod a fülednek. Piszok hangosan lehet hallani a csapágy hangokat.

Rabb Ferenc

Próbáld megkeresni a remegés tényleges okozóját! A zajcsillapítás csak tüneti kezelés. Arra elég egy füldugó :) Újra meghallgattam a videón a hangot: a motor csak bekapcsolt állapotban remeg. A kikapcsolás pillanatában - tehát még teljes fordulaton - máris simám fut. Továbbra is az a véleményem, hogy villamos gebasz van vele.

Evodiron

Evodiron

Most, hogy mondod, tényleg csak addig van hülye hangja. Na, majd akkor megnézem úgy, hogy nem lesz bekötve a kapcsolórész a világítós vackokkal. Egyébként amikor menet közben a voltmérő érintkezőjét a motor bekötő dobozába "tettem", éreztem rajta a mágneses tér hatását. :)

Robika37

Kolléga Úr ,Kaposváron merre vagytok ?
Mert az adatlapodból nem derül ki túl sok ,mondjuk úgy általában nem sokan töltik ki...
Robika