Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Evodiron

Lehet, hogy azokat előtte kurblival be kell tekerni? :D

skwby94ub

Siess már a fotókkal, mert a leírtak alapján- ha nem értettem félre- gyorsító az áttétel, mégpedig 2,5x-es, tehát a főorsó fordulat 3600 1/min.
Ha ez így van , nem csoda, hogy nem akar jól működni - ennyi kiegyensúlyozatlan tömeg, viszonylag kis teljesítménnyel meghajtva.
Ne felejtsük el, hogy nem csak a forgás a cél, hanem a FORGÁCS LEVÁLASZTÁS!

Evodiron

Az áttétel feszítése úgy működik, hogy a kék bigyó alját tolom el az esztergától (most éppen a fák vannak ott, de majd csavaros lesz), és akkor ez egyik szíj befeszül (esztergáé először), és utána elindul felfele az áttétel felső része, és akkor meghúzza a motor ékszíját is. Majd lesz neki pálya is, hogy oldalra ne forduljon el. (azok a hosszú U alakú vasak)  
Szerintem jó megoldás, de ha valaki nem így gondolja, hát hallgatom mi nem oké. [#smile]

Evodiron

Utólag javítottam a tárcsák méretét. Bocsi. :)

Evodiron

Ja igen, az áttételen és az orsón is ugyan azok a tárcsák vannak, csak fordítva. (60-70-80-90-100 mm)
A működő változatban az áttételen a legkisebben volt az ékszíj, az orsónál meg a legnagyobbon.

000000000

A 80-as és a 120-as tárcsákat cseréldd fel és jó lesz.

Evodiron

Azon gondolkoztam, hogy amikor nem pörgött fel, akkor a kondit szerintem nem vette le a relé, azért volt rossz hangja. Jó volt hallani utána amikor rendesen felpörgött. [#vigyor]

D.Laci

Az úgygyorsit... ~3600 főorsó fordulat...
24mm tengely nagyobb motornak szokot lenni.
Esztergára inditó kondis motort[#confused][#wow1]

Evodiron

Az a baj, hogy 24-es a motor tengelye, a másik tárcsáé meg 22-es. [#shakehead]
Egyébként ami a kapott motoron volt, az ugyan olyan mint az áttétel végén 60-80mm-es, az kellett volna rá, de ugye nem megy rá.

Evodiron

Hát az indító konditól tartottam én is, hogy menet közben rákapcsol, aztán akkor mi lesz, de a tekercselő valamit példálózott nekem, hogy valakinél az jobban bejött indulásnál. Nem tudom...

Evodiron

+ az áttételezés el lett írva, javítottam.
Ez nem elég nagy motor? 20kg! [#idiota]

Teaway

Nálam gravitációs feszítés van.
A motor is és az áttétel is egy vízszintes konzolon függ aminek egy tengelye van,  
azon tud le fel mozogni, ahogy az ékszíjak engedik.

s7manbs8

Lehet. Na de. Az egyik ismerősömnél, valami hasonló van, ha jó látom a képen, neki is egy kilowattos körüli motor hajtja, az úgy nagyjából elboldogul vele. A főorsódnak látom a hátsó csapágyát neki is ilyen  a hajtása, ez szemben kisebb nagyobb tárcsás az is.

Evodiron

Képed van? Valahogy nem sikerült megértenem. :)

Evodiron

Ja, a csapágyvédő (szimeringes) még nincs a helyén, azt az előbb akartam felrakni, de olyan hideg lett, hogy húztam haza. :D
(előtte leflexeltem az éket, mert az elmaradt, pedig vagy 1 hete álltam neki megcsinálni. :))