Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Evodiron

Huh, na végre sikerült felpörgetni üzemi fordulatra a gépet. :D
Áttettem a legkisebb áttételre és így fel tudta pörgetni 1-2s-os késéssel.

Az ékszíjtárcsa belső szélén van egy kis beütődés, szerintem az látszik úgy, mintha nem lenne jó. Az a kis beütés ennyit jelentene? Tárcsa nélkül is ment, de akkor még csak a földön volt, és nem néztem, hogy rezeg-e. Most meg fel van rakva, és nem szívesen szedném le, persze ha nincs más megoldás, akkor lekerül az asztal aljáról.

A motor 1 fázisú volt és most is olyan lett. Van a főtekercs, meg a segéd, amin a kondi van (68uF talán?) az indító relével. A tekercselőnél is kiprópáltuk, ha nem lett volna jó valami csak szól. :) (tárcsát nem látta ugyan)

Evodiron

750W-os volt az adattábla szerint. 1F
Az éket nem szedték le a tárcsa után, de hát ekkora kis ék csak nem okoz ekkora rezgést?

Evodiron

Előtte még a zsír jött ki a csapágyból, akkor még rosszabb hangja volt. :D

Egyébként amikor a földön járattam akkor is volt ilyen vissza visszatérő hullámzó hangja az alapon kívül. Az mitől lehet?

Evodiron

Ja a tengely átmérő 24-28mm között van talán. Majd lemérem ha nem felejtem el. :)

Rabb Ferenc

750W-hoz kevés a 68uF indítókondi. Legalább duplája kellene. (Okoskönyvek szerint 20uF 100W-onként) A hangja után itélve lehet, hogy nem kapcsol le a kondi felpörgés után? (vagy csak a fülem cseng?) Centrifugálkapcsolós, vagy áramrelés a kondi vezérlése?

Evodiron

Eddig mindig lekapcsolt a kondi róla. Most is lekapcsol szerintem, mert ugyanolyan hangja van, mint amikor bekötöttem.  

Lehet ám, hogy 86uF-os, de akkor még az is kevés lenne.  
Ilyen a relé, mint ennél a képnél:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/d8/d87a75ae96ca594586391c79c2cc0cbd.jpg

Evodiron

24-es a tengely.

Mára végeztem a szerelgetéssel. Most jöttem haza, hát egyik pillanatról a másikra olyan hideg lett a garázsban, hogy az hihetetlen. Eddig még egyszer nem láttam a lehelletem, most meg flexeltem egyet és utána mint a gőzgép olyan volt a lehelletem. :D
Kint is elég hideg lett.  

Azon gondolkoztam, hogy ez az eszterga meg van átkozva. Az eladó öreg is így visszagondolva szerintem maga az ördög volt, tűzben forgó szemek... [#vigyor1][#vigyor]

skwby94ub

Ne keseredj el. Az élet ilyen: problémák sorozata- és azok megoldása. Csak a megfelelő rangsort kell felállítani...
Azért én most is azt mondom, hogy a felesleges mechanikus áttételeket dobd ki, és közvetlenül hajtsd meg a főorsót a vill. motorral.
Ha így működik,/és erőtartalék is van benne/ akkor érdemes egy frekiváltót venni rá/én a PROCON magyar gyártmányút ajánlom, nálunk az vált be/.ÜDV.

Rabb Ferenc

Egyfázisúra frekiváltót? Nem igazán nyerő ötlet[#confused]

Evodiron

Jaja, 1fázisú a motor.  
Valamint már sikerült a leglassabb áttétellel meghajtani és akkor már egész jó hangja volt. :)
(motoron 120-as tárcsa - áttételen 80-as -áttételen 100-as - esztergán 60-as. )
Vagyis 1440 (motor)- 2160 (áttétel) - 1296 (eszterga) 1/min.
Csináltam képet az áttételről, mindjárt beillesztem.

skwby94ub

Ez még rejtély .Szerintem a motor teljesítménye is kevés... Valamint az 1 fázist is el kell felejteni...
Meg a garázst is-ez a gép, ha készen lesz ,megérdemel egy csinos kis labort...

Evodiron

Javítás:
120 - 80- 60 - 100 mm tárcsák

Evodiron

Kevés neki a 750W? Akkor a kínai esztergákat hogy viszi el a 250W (vagy néha 180W)? :)

s7manbs8

Hát ez az, gondolhatod azok milyen erősek lehetnek.[#circling]

Evodiron

A szöges deszkákat nem láttátok, jó? [#vigyor]
(mivel az a kék áttétel nem volt rögzítve, ezért én a garázs másik végéből kapcsoltam rá az áramot, és előtte megrángattam, hogy nem-mozdul-e el. És nem mozdult. Ez csak teszt volt, nem a végleges állapot.)http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Motor%20beszerelve/P1030069.JPG" border=0>