Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszi Lámpás!
Rövid válaszom: AC topik #579.

8uup9xs82

Szia Lampas,

Ne haragudj, de mint kiseszterga tulaj. Es tenyleg kicsi, az altalad megjelolt ertekek mar utopisztikusak. 2mm-es fogasnal olyan alakvaltozasok mennek vegbe az esztergan, mintha csomot kotnel ra.  

A tokmany jellemzoen 80as, te ha ebbe befogsz egy 50es munkadarabot es megforgatod rendesen, akkor jobb is kicsit messzebb allni :)) De, nincs az a taska penz, amiert nekimennek egy ilyen darabnak a gepemen meg 1 mm-el sem.

Fenti tenyek tapasztalati tenyek, es semmi esetre sem a peldad matematikai alapjait kivanom vele megcafolni.

Udv: Dud

yuagaci9g

Igen kicsit sarkitott volt a probatetel ahogy jeleztrem is, de a szukseg neha raviszi az embert
effele evetemult dolgokra is.
A minap a ki TOS MN80 on 80 mm atmeroju lyukasztoszerszamot csinaltam csapagy gyurubol, jo kemeny es csak nagy fordulaton esztergalhato.
Ket mm-t kellett kivenni a belso karikabol, a munka vegere le is oldott a motor vezerlese.[#csodalk] (AC szervo, 400W)

Evodiron

Hmmm... akkor lehet, hogy ez lesz a megoldás nálam is? Ez lenne a legegyszerűbb. Még úgysem állítottam be pontosra a főorsót, csak szemre.

Evodiron

Bocs, hogy ilyet kérdezek, de a fogást mindig átmérőben kell érteni? [#rolleyes]
Nekem valamiért ez nem ragadt meg, és én még elmozdulásban gondolkodok. A nóniuszt is 3mm-esre csinálnám (14x3-as az orsó), ami átmérőben ugye 6mm lenne. (mondjuk ha lenne maró feltétem, akkor ahhoz meg a 3mm passzolna jobban)

Evodiron

Az elforduló átmérő is nagyobb lenne vagy 10mm-el az alátétezés után. :DD

svejk

Megkértem egy barátomat mérje már meg a sokat szidott/dícsért? EMU160 teljesítményfelvételét.
Nem mai gép az biztos...
Csak egy profinak mondható hálózati valós teljesítménymérője van.

Ékszíj ledobva a motorról (talán 2,2kW) üresben a hálózatból felvett valós teljesítmény: 150W.
ékszíj visrosszakva, főorsó 1:8-ban 400 ford/perc: 600W
főorsóváltó 1:1-ben, fordulat 3150 ford/perc : 900W
Ez nem esztergálás volt, csak pörgette a tokmányt.  
Ehhez ha hozzájön a pár száz wattos forgácsolási teljesítmény, akkor miről beszélünk?
Ja, tudom megint a tengelyen leadott meg a tokmányon mért teljesítményről ugye?  
De attól még ezt a szerkezetet nem pörgetné meg a fél lóerős motor...

ANTAL GÁBOR

Remélem viccnek veszed....Szerintem hideg volt az olaj az orsóházban úgyhogy a pontos mérés érdekében kéretik holnap meleg olajjal a mérést megismételni!

Teaway

Hűha...750W-ot benyelt az áttétel és a főorsó?

svejk

De így jobban hangzik :)
Egyébként valóban mert egy szín alatt van a gép.
De hát egyszer csak el kell indítani...persze nem rögtön a legnagyobb fordulaton. Majd megméretem vele nyáron  is.

svejk

Meg úgy egyébként is elég vacak konstrukció, mert van egy közbenső tengely és kettős szíjáttétel.  
De hát ilyen is létezik..

skwby94ub

A keresztszán nóniuszát bizony 6 mm-nek megfelelő osztással kell ellátni! A kéziszánon ez 3 mm lenne. A fogásmélység alatt a  szakirodalomban az
"elmozdulás"-t értik. A szakmában a "fogás" alatt
az  átmérő-csökkenést értik.

000000000

Elég furcsa szerszágép az, ha egy 2 KW körüli bemenő motorteljesítményből 1 KW marad üresjáratban, 1 KW-al meg fűtünk.
Kicsit rossz a hajtómű hatásfoka, amolyan "Evodiron" főorsó.:))
Előnye is van persze, nem kell télen külön fűteni. Én is amondó vagyok, valami nem stimmelt itt a mérésnél...

svejk

Nem voltam ott, de a műszer/mérés biztos jó.
Ahogy írta Antal Gábor, a hideg...

000000000

Az 1.5 KW-os P-re nem írsz semmit Jóska 2 napja.... #7244