Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Evodiron

Remélhetőleg a két fogaskereket fel tudom majd cserélni, és középen lesz a kézikerék. Majd ha oda jutok megírom, hogy lehet-e. Mennem kellene szánt tologatni a filcezésen... :)

Evodiron

Ha ez majd működik, onnantól én is nekiállhatok majd másik kisebb/nagyobb/cnc-s gépet építeni. :)

D.Laci

Elő kerültél nagy Bodi? Azt hitem megevet a kis bodi :)
Tanulsgosak rendesen.
Forgató muzsikál?

skwby94ub

Attól tartok, az úgy nem lesz jó a helyszűke miatt: a keresztszánon a fogásvételt akadályozza a hosszán kézikereke.Vedd figyelembe, hogy egyszerre is kell kézzel mozgatni a két szánt.
Most szerintem a hosszán kézikerék forgása ellentétes értelmű.
Javaslatom: a jelenlegi hosszán-kézikerék alá  
beépíteni még egy nyelestengelyt fogaskerékkel,
és arra szerelni a kézikereket.
Üdv-mára ennyi.(postaláda)

000000000

Jól forog, ma már pörgettem, csak Gyík nem bírja a főorsó hajtást, mindig leold. Kis fogásokkal már esztergáltam vele, mégcsak a tokmány menesztő tárcsát saját magán. Majd teszek fel képeket és videót. Te mit faragsz most?

Evodiron

Jó reggelt!
Igazad van, tényleg nem férnék hozzá rendesen. Ezt csak most teszteltem le. Azt hiszem akkor az lenne a legjobb megoldás, ha a középső nagy fogaskerék tengelyét lehoznám a kis kerekek tengelyének szintjére, és a kézikerék maradhatna a mostani helyén, a másik kis fogaskerék meg ki lesz szedve, amin most a fogasléces fogaskerék van. Ez így 2 fúrás lenne mindösszesen + a szerelgetés.
Így akkor rendesen menne a tekerés irányába a szán, nem úgy mint most.

Evodiron

Zoli! Megcsináltam amit mondtál. Hát igazán felvethetted volna, hogy nézzem meg hol fekszik fel a szán, hogy feleslegesen ne firkáljam össze az alját, ahová nem is ér le!! [#buck]
Firka-tologat, nem nagyon történt semmi, erre nézem, hogy a késszán felül fekszik fel. Mindjárt csinálok képeket szemből...
Egyébként elég jónak néz ki az illesztés, így kora reggel álmos szemmel. [#sniffles][#circling]

besirkyjh

Szia  

Hüha , várom a fotokat .
Csak a csuszo részt kell firkálni .
[#confused]

Evodiron

Szia!
Na, felkerültek a képek!  
http://cnctar.hobbycnc.hu/index.php?dir=Evodiron%2FK%E9ssz%E1n+-+filc%2F

Itt kopott meg, ahol pirossal jelöltem:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/K%E9ssz%E1n%20-%20filc/P1020980-2.jpg" border=0>

Evodiron

http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/K%E9ssz%E1n%20-%20filc/P1020983.JPG" border=0>

Evodiron

A #6472 hozzászólásban a képeken a keresztszán alján van ez a két furat. A maszek fúrásba kerül bele az anya, mert az van az orsó középvonalában.  

Kérdésem: miért van a "gyári" furat?
Ami bennem felmerült:
-azon teszik be a csavaranyát a késszán szögbeállítása utáni rögzítéshez a kis csavarnak (erről újabb kérdéseim lesznek mindjárt)
-ha ide tennék egy másik trapézanyát, akkor itt tudnám rögzíteni, ha a késszánt elfordítom úgy, hogy az egyik csavar lyukja ide nézzen. Viszont ekkor az erők nem lennének egy vonalban.

Evodiron

Késszán szögbe állítása:
Az utolsó két képen pont a késszán van, látható a két imbusz csavar. Ha meglazítom őket, akkor lehet fordítani. De ahhoz, hogy meg tudjam mind a kettőt lazítani, ahhoz le kell szednem a szánt, ahhoz pedig a szán végén lévő menetszár tartót is le kell szednem. Ez így nem valami okos megoldás a rendes gépeken elég csak az egyik csavart lazítani, ugye?
Ha a vörösréz anya felöli csavart nem húzom meg, akkor abból nem lesz baj? Vagy mit csináljak vele, hogy elég legyen csak hátrahúzni a szánt egy szögbeállításhoz?

Evodiron

A főorsónak mennyire kell szorosnak lennie? Ha kézzel még viszonylag könnyen elcsavarom, de nem lehet megpörgetni (hogy utána forogjon még) az úgy jó?

Vajon a 250W-os motor kezdésnek jó lenne, vagy inkább várjak a 750-esre?

besirkyjh

Hello

A pirossal jelölt hellyen vannak a festék maradványok és fényes a közepe ?

Ha igy van azokon a pontokon éréntkezik csak a két felület és ez nagyon kevés lessz Neked .
Az a gond hogy ha kevés a felület rezonálni fog a szánod és esetleg be billen rosszabb esetben töri a kést .
Hántolás lessz a vége ( csak hát a gyakorlat az nem ártana .
Szerintem tedd félre és foglalkozz a fogaskerekekkel és az orso anyával .

[#pardon1]

besirkyjh

Ha menet közben a föorso nem melegszik és nincs holtjátéka az az igazi .

A 250W elég lehet egy ekkora gépnél , hasonlo nagyságuak az Erbák és azokon is csak 250-350W-os a motor .
Ha mechanikus áttételt fogsz használni szinte biztos hogy elég a 250W.