Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

robroy007

a héten végre volt egy kis idő arra, hogy eljöjjön az egyik esztergályos ismerős és neki essünk az ean-nak

egyből kiderült, hogy a főorsó  hátsó csapágya nem volt rendesen meghúzva ezért volt a tokmány mászkálása már szabadon futáskor is
aztán még a számszerkezet se volt ráfeszítve a vázra
most ott tartok, hogy a hátsó csapágy langyos az első még hideg és már csak néhány század csak a mocorgása az egész orsónak a kezdeti 3-4 tizedhez képest

és talán lesz letárolva nálam egy jó állapotú eu400 is határozatlan időre, aminek részben igen részben nem örülök annyira mert fogja majd a helyet de csak fele annyi idős lessz mint az ean

ha hétvégén sikerül szabad időt szereznem akkor már végre nem hosszabbítóról fog menni vasárnap estére4 a szerkentyű

Evodiron

Szia!

Most voltam a tekercselőnél. Adott kisebb kondit, mert azt mondta, hogy a 16uF lehet, hogy sok neki (vagy a tekercs lett rossz). Próba szerencse. 10uF-ossal próbálkoztam most. 15 perc után üresjáratban 80 fokos a motor tekercse, a hátsó, ahol venti is van, és kint volt az 5 fokos hidegben. (a hőmérőt is csak úgy oda dugtam, ahogy lehetett, szóval 80 foknál biztos melegebb.)

Ja és azt mondta az öreg, hogy ez 400W-os, 2800-as a fordulata, fűnyíró motor lehetett. Ezek szerint jól át ejtettek az "1,4kW/1400 1/n"-el. Vittem egy másik fűnyíró motort, gyári címkén: 1300W, 2800 ford. erre azt mondta, hogy ez biztos nem annyi. (majdnem egyforma a két motor)

Mutattam neki a 750W-os motoromat is, azt mondta azt lenne érdemes újratekercseltetni, és azt használnom. Annak 1450-es a fordulatszáma.  

Az esztergán az áttétel miatt kb 0,5-2 x motor fordulata, amit elő tudok állítani (+-30% mert a motoron is 2 tárcsa van). Egy ilyen kis esztergán milyen tartományban érdemes mozognom kb? (persze milyen az esztegált anyag mérete, anyaga.... de úgy kb?)

Evodiron

Akkor jó, ha jó. Nem értek ehhez, azért kérdeztem :)
Ha jó az érdesség, akkor nem csiszolgatom, meggyőztél a kenéssel :D  
Persze jobb ha gyengébb anyagból van a betét, de nem inkább sárgaréz v. bronz szokott lenni? A keresztszánnál szerintem acél/vas van. Mindjárt teszek fel új képeket a tárra a mappámba...

A szán felfekvésére valaki azt írta, hogy a túlsó fele a vízszintes részen támaszkodik. Hát most éppen igen. :D Majd még a léceket meg kell húznom, mert aszem lötyög kicsit a szán az ágyon. Most darabokban van a kicsike, lesz pár módosítás rajta, mert el van cseszve.  
Nem tudom, hogy az öreg ezt darabokban csempészte ki valahonnan, vagy innen-onnan kapott cuccokból lett összerekva a gép, de a szánon sok minden nem tetszik. Képek + kérdések jönnek mindjárt. :)

j99i206if

A képeket nézve ez inkább maszekban készült gép.

ukcge40u

Rendben. :)
A bronz is jó. De igazából egy eszterga akkor hosszú életű, ha munka előtt meg van olajozva a szán, munka után letakarítva, és finoman újra olajozva, a következő akcióig.
Mi így tanultuk. :)
Azért az az érdesség megérne egy képet, mert ha valóban érdes, akkor nem értem. A kép megmutatná az "érdességet". :)

Evodiron

Hát ja, de nem baj, legalább olyanra alakítom, amilyenre szeretném. :)
Pl. jó lenne lecserélni a jobb menetes orsót a keresztszánban bal menetesre, meg az anyát is, mert el van cseszve az egész. Az a baja, hogy az anya alja vastagabb, mint kellene, és megfeszül, ha magam fele hajtom a szánt. De ez is csak akkor működik, ha az orsó felfogatás lazán van, ha meghúzom a csavart, akkor rá sem megy az anya, vagy ha rajta van, akkor úgy megfeszül, hogy meg sem moccan. [#whatever]
Na, sebaj, úgyis gépet akartam építeni, most megkaptam. [#hehe]
Olcsó húsnak híg a leve......  

Evodiron

Tettem fel képeket! Megpróbálom beilleszteni.
Remélem látszik a képből az érdesség. :)
Az olajozásról én is hasonlóakat hallottam, lesz majd kenem rendesen a gépet, hacsak nem olajfürdőbe állítom. [#idiota]
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Sz%E1nszerkezet/P1020949.JPG" border=0>

Evodiron

Na, szóval ha ezeket a csavarokat meghúzom, akkor az orsó egyenesen van, csak az anya lyukja magasabban.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Sz%E1nszerkezet/P1020927.JPG" border=0>

Evodiron

Elég érdekesen van megoldva az anya rögzítése:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Sz%E1nszerkezet/P1020967.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Sz%E1nszerkezet/P1020968.JPG" border=0>

Evodiron

Mostanában úgyis kevés volt a kép. [#circling]
A többi itt: http://cnctar.hobbycnc.hu/index.php?dir=Evodiron%2FSz%E1nszerkezet%2F

ukcge40u

Ez így jó, ahogyan van.
Maximum finom polírpapírral áthúzod kicsit.
Majd fényesedik a használat közben picit, és simább is lesz.
Ahogyan összekopnak a dolgok, lassan tökéletes lesz. :)

ukcge40u

Olajfürdő meg nem szükséges, nem tömbszikra ez... :)

Evodiron

14x3-as a trapézmenetes orsó. Majdnem az üreg alján van, talán ha 1mm van a fenék és az orsó között. Szerintetek elég lenne egy 12-es orsó is? +1mm-t nyernék vele.  
Sárgaréz anya van hozzá, eléggé lötyög benne.

A másik orsó 14-es metrikus menet, vörösréz anyával. Ez sem éppen passzentos.

Egy kérdés: trapézmenetes orsóból lehet menetfúrót csinálni, amivel bronz anyát készíthetnék? Túl drágák az anyák... [#rolleyes]

Evodiron

Majd az lesz amikor a motor leég! [#hehe]

pa0n9mw

Üdv
Ha már motorcsere lesz, legegyszerűbb lenne egy 3f moci frekiváltóval.
Egyszerű,és könyebb a sebességváltás vele, mint a fogaskerekkel, ékszilyakkal, nem is beszélve a szabályott le és felpörgési időről ami pl. menetvágásnál nagyon hasznos.
A fordulatartomány minnél tágabb annál jobb.
Pl. a menetvágásnál mi kezdőknél, jó ha egész lassura le lehet venni, megelőzve az esetleges kétörést.
Egész pici átmárőknéál meg ugye hogy meglegyen a vágósebesség igen csak kell forogni az anyagnak.
Nálam ez a kis orosz esztergán kb 60-1250 főorsófurdaulat tartományben lehet játszani a frekiváltóval ha nagyobb vagy kissebb kell akkor már ékszijat is át kell pakolni..  

végyé