Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez egy toronyrevolver eszterga. A múltban, amikor még a CNC-t nem találták fel, kis méretű alkatrészek tömeggyártására használták. Annyi szerszámot lehetett befogni egyszerre, amennyi szerszámbefogó volt a tornyon, plusz a keresztszánba leszúró és vagy beszúró kést fogtak.  Általában rúdanyagból dolgozott. Annyi állítható ütköző van rajta, ahány szerszám. Barkács célra semmi képpen nem ajánlom. Ha tudsz rá szerezni melót, az ár nagyon jó.

Teaway

Persze hogy nem baj.
Nekem 125-ös tokmányhoz tartozik 0,55kW-os motor. Olyan erő van benne, hogy semmivel se lehet megállítani:)

Evodiron

Akkor jó. :)
Van egy 130-as tokmányom, pár napja valaki olyanhoz keresett fordított pofákat, és azt mondta, hogy az övé is úgy néz ki. (vateráról linkelt). Vajon az is fel tudnám majd szerelni később, ha szükség lenne rá? Bírná a szerkezet? (persze ahhoz akkor tokmány felfogató tárcsát is kellene csinálni)

Teaway

"tokmány felfogató tárcsát is kellene csinálni"

Hát ha összeáll a gép, akkor gyerekjáték lesz a művelet.

000000000

Kézi előtolással elég húzós menetet vágni.

Evodiron

Sziasztok!
Készítettem újabb képeket, és lenne pár kérdésem.
http://picasaweb.google.hu/feher.bali/Eszterga2#

Evodiron

Szóval ide nem ártana egy csavar, ugye?  
http://picasaweb.google.hu/feher.bali/Hibak#5409548722076842322" border=0>

Evodiron

Úgy látom még nem megy nekem ez a képfeltöltősdi. A képeket ide tettem fel:
http://picasaweb.google.hu/feher.bali/Hibak#
1. kép: hiányzik a csavar.
2. képhez a kérdésem, hogy az orsóház csapágyhelyeit a függőleges tartókon az összehegesztés után vagy előtt marják ki? Mert úgy nézem itt kicsit ferdén van a dolog.
3. kép: orsóház aljába menő csavar be sincs csavarva. gondolom az nem véletlenül van ott. :D
4. kép: ráadásul a ház kicsit ferdén van az ágyon. Leget, hogy ezt is nekem kell majd bejátszanom?  
5. kép: a szán hozzám közelebbi fele szépen felfekszik a prizmára, de a másik fele nem. Ez most baj? Csak mert ha már ott a prizma, akkor jó lenne ha fel is feküdne rá a szán, nem?  
6. kép: nincs is becsavarozva az a csapágyvédő lemez. Ebbe is kell tennem majd csavarokat.

Robika37

Üdv!
Az összes csavart pótolni kell, ha már megvan a helyük. Meghúzáskor nem árt figyelni , hogy nem feszül-e be valami és nem azért hagyták ki, ezt akkor meg kell vizsgálni és lehetőség szerint javítani.
3. ha jól nézem ezek tartják helyén a főorsó csapágyházat nemárt ha meg van húzva.
4. nem baj ha ferde gondolom nem akarod szét vágni, mérőtüskével-mérőórával a hosszán mozgatásával (köszörült párhuzamos rúd) ellenőrizd le, oldalra ha jól nézem csavarokkal lehet állítani függőlegesen sajnos hézagolólemezekkel vagy a felfekvő felületek utánmunkálásával.
5. ott a szegnyeregnek kell csúszni ,hátul a hosszán a lapos vezetéken megyen..
Robika

Robika37

Sztem. a forgácsolóerőnek a tokmány méretéhez túl sok köze nincs.

Robika37

A lakatszekrényen nincs véletlenül felcserélve a két kézikerék ?
A nagyobb átmérőjű szokott a hosszirányú mozgatásé lenni...

Evodiron

Köszi a felvilágosítást! :)
A lakatszekrény kézikerekeinek a méretét én is furcsáltam először. Hát ez így lett összerakva. :) Majd lehet, hogy változtatok rajta. A keresztszán orsója jobbmenetes, óramutatóval azonos irányba tekerve kifele jön. Balmenetesnek jobban örültem volna, de úgysem szoktam még hozzá egyik irányhoz sem. :)

A gépet most 35mm vastag falap alátéttel felszereltem az asztalra. Azért kellett alá a fa, hogy a hosszszán kézikerekéhez könnyen hozzáférjek.

Teaway

Nekem hiába mondod, nem vagyok szakember.

Evodiron

Ha a hosszszán kézikerekét jobbra tekerem, akkor a szán merre fog elindulni úgy általában? (bocs a hülye kérdésekért :) )

000000000