Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Amugy tudjátok mi a különbség a női mell és punci között???

A mellnél van jobb de a puncinál nincs!

000000000

PSoft

Most,hogy így "lebuktattál",megmondom a tutit!

Fateromnak is volt ilyen menesztője az E1N-hez.
Akkoriban kérdeztem tőle,hogy mi a franckarika ez.
Ő is ugyanazt mondta(meg lehet forgatni
a pofákat),meghogy semmire se jó.Sose használta.
:))

000000000

j99i206if

Ez nem az. Ez az EMU-200 revolver eszterga változata. A tipusát nem tudom.

j99i206if

http://www.vatera.hu/esztergagep_eredeti_gepkonyvvel_157661388.html" TARGET=_fnew>emu-250

Ez akár jó vétel is lehet (a kis barkácsgépeknél mindenképp) főleg mert nincs minimál ár.

Evodiron

Sziasztok!

Még új vagyok itt, de már egy ideje olvasgatom a fórumot, ahogy időm engedi.
Már egy ideje nézegetem az esztergás hirdetéseket, és most végre találtam egy árban megfelelő kis gépet, így hát megvettem. (Az építésről lemondtam... egyenlőre. :) )
Abban szeretném a segítségeketek kérni, hogy keltsem életre a masinát. Gondoltam, hogy majd felrakom az asztalra és mehet, de aztán ahogy nézegettem kiderült, hogy egy-két csavar hiányzik, vagy nincs rendesen becsavarva, és hasonlók. Felraktam az eddig készített képeket a google picasaweb-jére. Cím: http://picasaweb.google.com/feher.bali/Esztergam#
Akitől vettem ő nem tud segíteni, mert messze lakik és nem használja a netet.  

A mester szerint 80kg körül van a gép, így 2 emberes feladat lesz a mozgatása is (bár most le van csupaszítva). :)

Mire figyeljek az összeszerelésnél? Orsóháznál pl. nincs is csavar a hátsó csapágyvédő lemeznél (vagy mi a neve), az mozog. Valamint az orsóház ferdén áll egy kicsit ránézésre, de majd kimérem, ha felkerült az asztalra.
(Csinálok majd még képeket a problémás esetekről.)

Előre is köszi a válaszokat!

Üdv.: Evodiron

Robika37

Üdv !

Első ,tán a legfontossabb találd ki a helyét, ha kicsi ha nagy ezek nem táskavarrógépek amit az ember hurcolászik a lakásban/műhelyben.  
Készíts egy jó masszív asztalt néki ami nem rezeg, ha van rá mód "tálcába" tedd a gépet könnyebb lesz takarítani és felfogni a hűtőfolyadékot.
Mielőt fölteszed rá a gépet az asztalt szintezd ki, a gépet tisztítsd meg. Na ekkor már nem kell a földön szerelned és nem esik rád sem egyik alkatrész sem....neki lehet állni az állapotfelmérésnek, javításnak, beállításnak, próbaforgácsolásnak..szerintem ha ezeket nagyjából betartod nem megy el a kedved mindjárt az elején....
Robika
Ja és kérdezni kérdezni...

Evodiron

Szia!

Köszi a gyors választ! Az első fele a leírásodnak megtörtént. Asztal van, helye megvan, holnap szintezés, utána a gép fel lesz téve. A tálca jó ötlet, lehet az sem ártana, bár úgy képzeltem el, hogy majd a hűtőfolyadék az asztal közepén lévő vágaton fog kifolyni (körfűrész asztalnak készült még régen az asztal).

A szintezéssel kapcsolatban lenne is egy kérdésem! Van itthony kb 1cm vastag viszonylag kemény gumi lapom, az jó lesz az asztal alá? Az egyik fele kicsit lejt, oda vastagabban kell tennem. A másik kérdésem, hogy a betonhoz rögzítsem az asztalt, vagy elég lesz a gép súlya is, hogy helyben tartsa?

További kérdéseket holnap generálok, képekkel együtt. :)
Köszi a segítséget!

Robika37

Ha gumilapot teszel nem kell rögziteni ,mert akkor oda a rugalmasság . Ha körfürész asztal akkor milyen vastag a fedőlap mert ha cintányér lesz belőle kivégez a család...vagy a szomszédok .. vagy aki előbb megunja ...:-D

Evodiron

Ok, én is erre gondoltam, hogy vagy rögzítés vagy gumilap. A gumilap az egyszerűbb. :)  

4mm vastag vaslemez, 600x800mm az asztal felülere, ~900mm magas, a lemez 4 sarkát most csavaroztam le a kerethez. (keret: 40x40 szögvas felül, lábak 60x60 szögvas, alul 30-as vascső merevít. Majd erről is teszek fel képet.) Remélem jó lesz az asztal, más most nincs, legfeljebb téglából építek egy emelvényt. :D

Evodiron

A képeim között van a hosszszán mozgató fogaskerék áttételről is kép. Az miért van úgy? Azt nem értem, hogy miért nem közvetlenül a "tekerő" tengelyén van a meghajtó fogaskerék? (az éppen leesett, nem látszik a képen. :D)
Mert így nincs semmilyen áttétel, meg forgásirány váltás sem. (ránézésre egyformák a fogaskerekek, nem mértem, hogy tényleg az-e)

http://picasaweb.google.com/feher.bali/Esztergam#5409227516998310450

Evodiron

A gép adatai: (elvileg, még nem mértem le mindent pontosan. :) )
Szánhossz: 500mm
Csúcstávolság: 300mm
Jelenlegi tokmány méret: 80mm
Forgási átmérő: 115-200mm
Főorsó furata: 18mm
morsekúp: 3-as
Kézi előtolás
Meghajtó motor: 1,4kW (sztem ilyen volt éppen kéznél :D)

Teaway

80-as tokmányhoz 1400W-os motor az szerintem sok.

Evodiron

Szerintem is, de azért ugye nem baj?
(1400-as a fordulatszáma az eladó szerint. Címkét nem találtam rajta, ami elárulná ezt.)