Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Evodiron

Jaja, ilyen kőműves vízmértéket használtam, meg a víz-a-csőben változatot is leteszteltem. [#idiota]
Az öreg akart nekem eladni valami prizmára helyezhető ezred pontoságú vízmértéket, de aztán beláttuk, hogy nekem arra nincs szükségem. :D

Most úgy néz ki a dolog, hogy az asztalhoz van csavarozva a gép (2db 10-es csavarral), 35mm-es fa alátéttel (kellett a magasítás). Remélem azért nagyon nem csavarodik az az ágy.

Evodiron

Nekem is olyan van, ha a vateráról rendeltél! :)
Még nem használtam, remélem nem gagyi.

000000000

Szia!

Én is tőle rendelek, akitől te is vettél: http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=Tigram01" TARGET=_fnew>anikó :)
Elég jó áron adja a fúrókat (8-as 80 ft/db)
Központfúró 2mm-es 200ft stb, mivel HSS nekem megfelelő, sokan használnak szerintem HSS-t, a kések is HSS-gyorsacélok.. :)

hobbielektronikával is foglalkozol?

000000000

A fűrész tárcsát használtad már? 63*0.6? nyák vágáshoz vetted-e?:)

Evodiron

Szia!

Aha, Anikótól van nekem is. :D
Ja, a fúrók tényleg jó áron vannak, remélem a minőségük is elég lesz, és nem egy fúrástól fog kimenni az élük.  

A fűrésztárcsát még nem használtam. Előbb esztergálnom kell hozzá tengelyt. :)
Vastagabb műanyagokhoz, meg fához akartam, de még a vasat is vinnie kell.  
A nyákot meg lemezvágó ollóval vágom, az nagyon bejött!
És néha még elektronikázok is, igen. :)

s7manbs8

A vágás egészségesebb is, mint beszívni a fűrészeléskor keletkező mellékterméket...[#circling][#circling]

Evodiron

Hát igen, az sem mellékes. :)
Első nyák vágásomkor 2 lombfűrész lapot eltörtem, majd vasfűrésszel fejeztem be a vágást. Mindezt egy 30x40-es darabon.  [#vigyor]
Aztán valahogy előkerült a lemezvágó olló, és nyisz-nyisz, kész a panel. [#nyes]

Evodiron

Na, délelőtt sikeresen kicseréltem a csapágyat a motorban, amit a géphez kaptam. :)
Az normális, hogy kb 20-30s után a motor tekercse kézzel már nagyon nem tapogatható a meleg miatt? Meg jön a szaga is. Most tettem rá egy ventilátort is egy hasonló motorról (aminek a tekercselése megégett), de így is melegszik valamennyire.
Teszek fel képet a motorról is, Péter adott jelszót, a tárhelyre fogok ezután feltölteni, ott talán nem lesz nézhetőségi gond, mint a picasanál. :D

D.Laci

Lehet kicsi a motor? :)
"20-30s után"  ott valami gebasz van de nagy!
Véletlenül nem 3Fázisú motor van 'fázisra bekötve+ kondi?

Evodiron

Üresjáratban melegszik.
A motoron nincs semmi olyan címke, amiből kiderülne, hogy mit tud. Most arra próbálok rájönni, hogy jól van-e bekötve. (jobbra-balra forog. Van kondi, 2 kis jelzőlámpa. A motor műanyag csatlakozó részén van egy L és egy N jelzés, oda kellene mennie a villanynak, nem? A másik kettőre a kondinak, és akkor forogna valamelyik irányba.)
Nem lepődnék meg, ha ez sem lenne rendesen összekötve... [#gun]

000000000

Ez valami mosógép motor lehet, de kérdezzed meg  http://www.hobbielektronika.hu/ fórumba, ott hátha jobban tudják..

Üdv

Evodiron

Felhívtam az öreget, azt mondja, nem szadabna melegednie és, hogy biztos a forgórész hozzáér az állórészhez, azért melegszik. De, hogy így látatlanban nem tud sokat mondani. Mondtam neki, hogy tök simán forog, semmi jel arra, hogy összeérnének.  

Megmértem a fogyasztását egy sajnos nem teljesen jó fogyasztásmérővel (kevesebbet mér, mint kellene) és az egyik irányba 340W volt, a másik irányba meg 400W. (1300W-os hajszárítóra 800W-ot ír). Ez normális, hogy nem egyforma mindkét irányba a fogyasztás?

Evodiron

Sziasztok!

Na, hát a motort ma viszem majd el egy motortekercselőhöz, hogy megnézze mi lehet a gond.  
Kerestem egy másik motort itthon, nagy nehezen lehoztam a padlásról, aztán kiderült, hogy el van égve a tekercse! [#szomoru1]

Na, addig is a szánszerkezetet nézegetem. Az jó dolog, hogy öntvényből van a szánszerkezet?
Pl. a késszán prizmája elég érdes, és vörös réz betét van hozzá. Nem fogja gyorsan elkoptatni a rezet a szán? (jó, persze ahhoz használni is kellene. )[#vigyor]
(Esetleg nekiessek dörzspapírral? [#fejvakaras])

Majd este teszek fel még képeket a szétszedett szerkezetről, és kérdezgetek még.

pa0n9mw

Üdv
Nem egészséges dolog ha melegszik üresjáratban.

Álltalában menetzárlatra vagy kalickaszakadásra utal.
Kérdés a hangja milyen és a fordulatot felveszi-e?

végyé

ukcge40u

Képek nélkül csak annyit tudok mondani, hogy az öntvény szánszerkezet jó. Nagyon.
A prizma érdessége azért van, hogy a lyukakban megmaradjon a kenőanyag. Egy teljesen sima prizmáról hamar lefolyna, és gyakorlatilag majdnem szárazon futna. Ezért is szokták az okosabbak hántolni,mert azon is jobban megmarad az olaj, mint a köszörült prizmán.
A vörösréz betét olyan hamar nem adja meg magát, de egyébként kopóeszköz. Inkább az kopjon, mint az esetleges túlfeszítés miatt a prizma felülete.

Nézegettem a nem passzoló prizmádat is.
Ha azt esetleg valamikor már javították, akkor elcseszték a pozíciót, azért nem fekszik fel.
Vagy nem egy pár. Jobb ötletem erre most nincs.