Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Sajnos ez nem igaz. Több olyan gépkocsi van forgalomban amelyiknél a kalap forma külső felülete a felfekvő felület. De ebben ne nyissunk vitát, hanem várjuk meg egy sokat látott autószerelő fórumtárs esetleges hozzászólását.
Én mondjuk egész biztos vagyok a dolgomban, mert sok ilyet csináltam már. Az ilyennek teljesen más a szabályozási folyamata. Ha jól emlékszem az ilyeneknél le kell szedni a kocsi féltengelyét ahhoz, hogy ki lehessen emelni a féktárcsát... Illetve a másik típusnál pedig a felni nem közvetlenül a féktárcsának fekszik neki, hanem van még egy köztes darab.

4um5b65d

Mi lesz itt ?
Fellendíted az acélipart ?
[#nyes][#buck]

4um5b65d

Ezzel a válasszal én ki tudlak segíteni !
Nem tudnád megoldani a vezérorsós előtolásnál az ütközőre futáskori automata kikapcsolást. Képzeld el mi történne, ha a rákapcsolt lakatanyával ráfutnál az ütközőre. Minimum a lakatanya menne gallyra, de jó esélyed van, hogy a vezérorsó is sérülne. Ha pedig sérül akkor hogy fogsz vele pontos menetet vágni ?
Ha a vonóorsó rendszerben menne valami tönkre az jóval olcsóbb mintha a vezért tennéd tönkre.
A másik meg az hogy a vezérorsós előtolásnál mindig csak a menetárokban tudod kezdeni az előtolást. Egy forgócsúcshoz közeli megmunkálásnál bizony sokszor előfordul, hogy csak fél mm-ed van arra hogy beállj a késsel és elindítsd az előtolást. Egy 5-ös emelkedésű vezérorsónál bajban lennél.

skwby94ub

Ha nem váltasz bázist, akkor ez a probléma nem probléma!

KoLa

Vagy az ócskavas telepet!

skwby94ub

Hosszú tengelyeket gyártasz majd rajta?

4um5b65d

Ezt hogy érted ?
Van egy felületed amihez nem nyúlsz hozzá , miközben a fék szempontjából együtt kellene futnia a fékező felületekkel. Ha a felni kontakt felületéhez ütköztetsz szabályozáskor akkor nem csináltál mást mint a véletlenre bíztad a fékfelületek futását. Ez az a hiba amit a környékemen levő esztergályosok mind-mind elkövetnek...

hostya

Tudtam hogy Laslie megmondja a frankót az anya magátmérő kérdésben.[#wave]

KoLa

Bármit ami elfér rajta de, pontosan és kényelmesen :)))

skwby94ub

A golyósorsó milyen méretű,és hogyan véded majd?

KoLa

A golyósorsó 16x5 mind a három ( z irányba kétoldalt) minkét végén támasztva (x tengelyen 2 db anya) a védelem x tengelyen mint látható teljesen védett - Z irányban(eszterga)naggyából "árnyékban" vannak az orsók de azért terveztem rá védelmet - a megfelelő helyeken kefék lesznek rajta és az majd letörli a dzsuvát ami túljut rajta az meg kell!

hostya

Na az előzőt véletlenül küldtem el.  :)
A magátmérő kérdéssel kapcsolatban nekem is van egy kérdésem:
Honnan ered az a megállapítás hogy:  "a10-es menetig jó a 0,8-as szorzó"
Végülis használják elég sokan,a menetfúrógyártók nagy örömére... :))
Arra gondoltam hogy talán az alkalmazása azt feltételezi, hogy a furót sem mindig szakember élezi, és ezért a kiválasztott furó, a névleges méreténél néhány tizeddel nagyobb furatot készít.

000000000

Ezek szerint a féktárcsa szabályzásra gyártott "esztergák" használhatatlanok, és alkalmatlanok fék szabályzására???????
Akkor már néhány darabot "elrontottam".

4um5b65d

Ez a 0,8-as szorzóval való fúrás a lakatosok találmánya és a kézi menetfúrók használatával együtt használandó. Egyébként a furat elméleti méretét hivatott jelezni. Az elméleti mérettel egy etalon/idomszer gyártó cég biztosan sokat dolgozik, de egy általános 6H-s tűrésű menetfúrónál ahogy a német mondja... sajze. Persze ő nem így írja ... :)) .  Senki nem gyárt elméleti méretű magfuratokat. Tökre meghalna tőle a gép összeszerelés iparág....

4um5b65d

Ha az adott céleszterga nem a bázis felületen fogja fel a féktárcsát akkor bizony elbakteroltál egy rakással. Felhúzni a bázis felületet gondolom nem tudod vele.
Ez voltaképp nem is szakmai kérdés, hanem egyszerű fizika. Mit tesz egy rosszul felszabályzott féktárcsa a féknyereggel.  
Fékdoboknál ugyanez a probléma. Ha nem a felfekvő felületre fogsz rá akkor mihez szabályozod a fékező felületet ?? Ha a furatot fogod meg belülről akkor muszáj felszabályozni a felfekvőt is egy állásból.....