Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Én meg abból indulok ki, amit nekem tanítottak:
Egy furat a későbbi kopás miatt csak nagyobb
lehet, a csap pedig csak egyre kisebb.
Ha Te már gyártáskor a tűrésmezőt megfelezed,
akkor ez ellen sértesz, valamint egyre közelebb
kerülsz a javíthatatlan gyártási selejthez is.
De ez már egy másik témakör.
A menetnél pont azért kerekítették lefelé
a 0.8-at, mert utálatos dolog, amikor pl.
egy aluból nyalódik ki a menet mert találkozik
egy mínuszos csavar egy plusszos magmérettel,
és M3, M4, M5, M6-nál alig marad menet
húsvastagság!
Kib@szottul utálom, amikor egy 2.5-6 tizedes
magméretű anyához csavarom be a 2.7-2.8 ra sikerült csavart, és szinte 0 nyomatéknál
volt csavar-nincs csavar.
A 0.8-t nagyon logikusan ezért is kerekítették
lefelé!!

e7c897sd8

Tibor! Figyeld a "smajlit" az írásomban! :-)

A sasi táblázatában a magátmérők is fel vannak sorolva. Tehát a gyakorlatban nem kell számolgatni. Úgyis olyan fúróval fúrod ki a lyukat, amilyet otthon találsz a fiókban... :-))

Ha esztergályozod a magfuratot és precíz menetet készítesz az teljesen más...

Miki2

Kiszámoltad már, hogy háhy százalékát veszíted el a menet kapcsolódási felületének?
Ilyen számítási mód melett minden menetet jól túl kell méretezned.

000000000

Kopott szerszámmal nem illik dolgozni, annak előbb utóbb törés a vége!
Abban igazad van, hogy bizonyos szívós anyagoknál, és hosszú meneteknél észnél kell
lenni, de könyörgöm ez egy ökölszabály,
és Gipsz Jakab két sör után még talán a 0.8-ra
emlékezni tud!:)

ukcge40u

Rendben, a te iskolád okosabb.
Viszont én nem veszem egy kalap alá az esztergált, vagy mart menetet a néha kétséges minőségű mángorolt menettel.
Persze, két mángorolt között is van különbség, de az akkor is csak mángorolt.
Most jöhetnénk még a vágott és a mángorolt menet anyagszerkezeti eltéréseivel is, de ez már tényleg nem ide tartozik. :)

Miki2

Kösz !
Ez jól esett !

ukcge40u

Mit nevezünk kopott szerszámnak?
Relatív fogalom, ugyebár.
Mert ha a menetfúró már szálkásan viszi a POM-ot, akkor neki az már bizony kopott.
De ugyanazzal a szerszámmal azért még párszáz menetet ki lehet püffenteni hiba nélkül vasba.
Akár M5 esetén is.

Én nem ragozom tovább, tovább szakszerűtlenkedek a műhelyben.

Szériánál egyébként az a menetfúró van elkopva, ami már bennemarad. Nézegetni minden darab után nincs idő. Tény, hogy kopottal nem állok neki, de ha nincs letörve a vágóéléből, akkor uccu neki, hadd menjen. Itt így működik, és otthon is.

s7manbs8

Te képviseled itt a "Német" minőséget, úgyhogy ne hagyd magad, meg aztán gondoljatok ránk is, aki se nem profi, se nem amatőr, de még esztergája sincsen, viszont tanulásra éhes, így folytassátok csak az eszmecserét, tanulunk belőle mindannyian.

ukcge40u

Én itt németországban az én otthoni magyar minőségemet képviselem. Ha nem így tennék, akkor itt nekem nem teremne egy cent sem.
Az itteniekről csak referálni tudok... :)
Bizony, el nem hinnéd, hogy itt, a precíz dojcsoknál néha milyen égbekiáltó hanyag melókat csinálnak. És jó. Nekik. Én meg megyek a falnak, mert egy ilyenért otthon megnyúztak volna, legyek bárhol.
Sokat tanultam ezekből is... :)

Miki2

Sanzi !
A kérdés az volt, mekkora furatot kell készíteni egy M32x1,5 menetű anyához.
Hidd el, az eddig az eszterga melett eltöltött 39 év feljogosít arra, hogy egy ilyen egyszerű kérdésre kapásból tudjak válaszolni.
Nem a különböző eljárással készült menetek terhelhetősége volt a kérdés,
Hanem, hogy mekkora legyen a lyuk ????
Arra azért vigyázni kell, hogy túl nagy nem lehet, mert nagyon lecsökkenti a menet terhelhetőségét.
Nem kell egy ilyen egyszerű kérdést túl misztifikálni.
Mekkora legyen a furat ???
A méretezést, a terhelhetőséget illetően persze lehet külön értekezni, de ettől még mindíg nem lesz meg a válasz:
Mekkora legyen a lik ???

ukcge40u

30,5
Nálam. Menetmaráshoz.

Egyébként nem volt szándékomban túlmisztifikálni, csak jó szokás szerint megint elkóvályogtam(tunk)... :)

ukcge40u

Hülye vagyok, ez esztergálás topik...  
Bocsika...[#integet2][#idiota][#kuss][#worship]

000000000

Szerintem ezt a témát totál kiveséztük, most már
minden tisztelt Fórumlakó tud menetet készíteni.
Legközelebbi talin pedig majd rendezünk
egy kézi menetfúró törő bajnokságot!:)
[#wave][#nyes]

4um5b65d

Miklós, a kapcsolódó felületek méreténél sokkal több mindent figyelembe kell venned egy menet gyártásakor. Először is nem számolhatsz lineárisan a kapcsolódó felületek százalékos elvesztésével vagy meglétével. A menet csúcsán levő 1 mm2-es felület nagyságrenddel kevesebb nyírást tud elviselni mint a menet töve. Vagyis ha hiányzik a menet mélységéből 10 százaléknyi az az adott menet tartósságát még 1 százalékban sem csökkenti. Persze itt nem a pontos adatokat írtam, csak a nagyságrendre utaltam. A másik, az elméleti magméretre történő gyártás a gyakorlatban egyenlő a halálos ítélettel. Ha feltételezel egy átlagos szerkezeti acélból gyártott anyát amit tökéletes profilszöggel és tökéletesen kiszámolt méretekkel gyártasz le az az első húzáskor összeszorul egy tökéletes méretű orsóval. Ezt már ezerszer tapasztaltam. Soha nem lesz jó például az a csapágylehúzó aminek pontos illesztésű a menete. Egyszerűen használhatatlan. Jó példa még erre a "pontatlan" menetgyártásra az alumíniumból készült optikai alkatrészek. Például egy fényképező gépen alkalmazott 42x1-es menet. A nagyon profi gyártók is annyira nagy hézagot hagynak a két alkatrész közt hogy szinte 10 méterről rá lehet dobni egyik menetet a másikára. Miért ? Ha nem ezt tennék, pár összetekerés után megenné egyik menet a másikat és dobhatnád el a méreg drága objektívet. Nem véletlen, hogy egy rakás táblázat egy M10-es menetnél 8,5-ös furatot ír. Egyszerűen szükséges ez a méret. Egy szűkreszabott magfuratba 10-esével törik bele a menetfúró, ha gazdaságos vágási sebességgel szeretnéd készíteni a menetet. Nézz meg egy CNC videót ahol profi gépek menetet fúrnak. Mint a villám, úgy megy bele a menetfúró az anyagba. Próbálnád ezt szük magfurattal megtenni. Az első darabba beletörne. Vagy vegyél a kezedbe egy sajtolt gyári horganyzott anyát és mérd meg a furatát. Nem véletlen annyi amennyi....

s7manbs8

Csak el ne butulj, míg haza érsz a Nagy német precizitástól.