Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Köszönöm a tanácsokat-ezekre nem is gondoltam.
Hajlamos vagyok fejest ugrani a sokat ígérő dolgokba: és már sokszor betörött a fejem...
Igaz, többször sikerült , mint nem- ezért újból-és újból próbálkozok...

hostya

A fúróolaj csak a nevében 'olaj', valójában egy olyan folyadék, ami megfelelő arányban vízzel keverve hűtő-kenő folyadék emulziót eredményez. (erre találták ki)
A kenési tulajdonságai (emulzióként) a forgácsolás kedvezőbb feltételeit hivatott biztosítani.
Töményen, kenőrendszerben alkazmazva szerintem kockázatos, függetlenül a viszkozitástól.
( szánkenő olaj <> fúróolaj)
A kettőnek teljesen eltérő kenési tulajdonságai lehetnek... (vannak)

Ez olyan mint az autódban a 'fékolaj',  ami ráadásul nem is olaj...   (csak annak nevezik...)

Kicsit megkésve,... de közben elmentem vacsorázni...

skwby94ub

Azért azt nem hiszem hogy a fúróolaj valami szintetikus anyag lenne-már csak a tapintásából is ítélve. Ilyen alapon a hidraulika olaj sem olaj?
Szerintem a fúróolaj valami különleges ásványolaj, hiszen a színe, állaga is erre utal.Csak megfelelő technológiával képessé tették arra, hogy emulziót képezzen a vízzel.

4um5b65d

Általában nem szintetikus a fúró olaj. De van ezekből rengeteg féle. A legtöbbnek az alapja egy sima ásványolaj és tényleg ahogy írod az adalékanyagokkal teszik alkalmassá arra, hogy a víz és olaj molekulák vegyülni tudjanak. Egyszer régen használtunk valami löttyöt a cégnél annak tök zöld színe volt , gondolom az valami szintetikus lehetett, vagy esetleg növényi eredetű. Igaz lótúrót sem ért mert ha nem lett használva a gép pár hétig akkor a szánok alatt maradt esetleges kevéske emulzió mintha leragasztotta volna a gépelemeket. Alig lehetett megmozdítani.
Amit most használok a MOL EMOLIN 120-at, na ez nagyon faszányos. Egyáltalán nem romlékony. A tetején vastagon össze gyűlhet a szennyező anyag és a szánkenő olaj, de akkor sem kezd el büdösödni....

skwby94ub

És mit gondolsz a szánkenőként való használatáról?

4um5b65d

Annak biztos, hogy nem jó. Pont az a lényege a szánkenőnek, hogy ne oldódhasson le a felületről mikor a hűtőfolyadékkal rámész.... Inkább ússzon a felesleges olaj az emulzió tetején a tartályban. Próbáld ki azt amit írtam, megszűnik az összes gondod ami eddig volt.

skwby94ub

Köszönöm a hozzászólásokat, fel fogom használni.

KoLa

Én is pont így jártam anno valamikor 94" be mikor meghozták az új, tuti, átlátszó,szuper(olcsó)fúróolajat a cégnél ahol akkoriban dolgoztam, - a lényeg ,pár nap alatt úgy beragadtam vele hogy két kézzel kellett arrébb állni a hosszánnal - és még a fél éve felújított gépről lemarta a festéket gittet mindent [#falbav][#nevetes1]

4um5b65d

Csak tudnám, hogy hogy a bánatba merik ezeket piacra dobni? Mindenféle tesztelés nélkül...

KoLa

Hát igen!!! ha csak az emulzióval lenne így...
Sajnos szinte minden műanyag a kaja is [#violent][#boxer][#gun][#falbav][#fejvakaras]

4um5b65d

Múltkor nem nézted meg azt a leszúró kést aminek átküldtem a linkjét ?

KoLa

De megnéztem , az illető küldött választ hogy márnincs neki csak más tipus úgy hogy azóta nem foglalkoztam vele[#wave]

f7k4ytivb

Valaki tud  a nagy magyar találmányként emlegetett sokszög esztergáról?

f7k4ytivb

Keresem a következő könyvet:
"Esztergályos újítások és munkamódszerek"  
Megvételre, vagy letöltésre!

D.Laci

Keresd Verhoczki tanár úrat!. Ő ifjú titán korában épitet sokszög esztergát.
mail: verhoczkij kukac freemail pont hu