Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

30-as furatba csak anyamenetfúróval tudom elképzelni de, miért a menetfúróval vegyük ki a felesleget?Egyébként a menet külső átmérője és a belsőmenet furatátmérője eléggé relatív ha azt vesszük hogy a lényeg a menetprofil illeszkedése

KoLa

Számtanból megbuktam[#falbav][#falbav][#falbav]

4um5b65d

Egyre többen leszünk 30,5-esek.....
:)

skwby94ub

De KoLa biztosan tudod,hogy a menet nem tűhegyes.
Orsónál a menetárok rádiuszos, a csúcs pedig egyenes.Anyánál ez ellentétes értelmű.
Én is számolás nélkül azonnal 30-ra fúrnám....

000000000

32,00 1,50 30,50 MF 32x1,5

4um5b65d

De ugye azt tudod, hogy az anya menetmélysége nem azonos az orsó menetmélységével ? Mert ez egy nagyon fontos momentum.
Az anyáé kisebb....ebből adódóan a magfurat nagyobb.
Nem tudom, honnan veszitek ezt a 30-as furatméretet, de hogy helytelen az egészen biztos.
Az orsó metszeti képén a menetcsúcson levő egyenes szakasznak  1/8P szélességűnek kell lennie, míg az anyánál ennek 1/4P -nek. Vagyis egy 1,5-es emelkedésnél 0,375 mm szélességűnek. Ez egy 30-as furat esetén teljesen élesre adódik ki. Nem lesz semmiféle egyenes szakasz.

KoLa

Az agyam már kikapcsolás előtt van [#falbav] kár volt itt összevissza számolgatnom lefekvés előtt[#wave]

skwby94ub

Tényleg fiúk, az alapkérdés: milyen anyagba készül az a menet? szénacél, ötvözött acél,
alu. v. műanyag-netán bronz?
A választ én szénacélra adtam.

Te Gabi van tipped arra a kemény felrakó hegesztésre,amit tegnap kérdeztem?

Révész Richárd

Élkefém nem jó?
Ez csak egy gondolat.

D.Laci

Hammár homár legyen komár! :)
Osszatok szorozatok hegyes , fél profilos, és teljes profilos menethez! Ha egyeltalán tudjátok mi az... :)
Elég lesz 1,5mm és hogy jól látható legyen a különbség egy 8mm menetemelkedésre.
Oszt jócakát... :)

ukcge40u

Holnap, ha el nem felejtem, lefényképelem a nagy táblázatot, amiből dolgozom.
Ott is 30,5.
Szerszámgyártói ajánlás...

ukcge40u

hehe, van két egyforma számú kommentem.
Megikresedett... [#hehe]

000000000

Irtam választ. Röviden a CO-s varrat kbsztt kemény. 6146 ban ha pontosan leirod mi a terv akkor esetleg még utána ia kérdezek ha télleg érdekel,. de Co-val nem fox egyenletesen teríteni és automatizálás sztem egy 6 millás Cloos Quinto-Prfival esetleg, de sima párszűzezres fogyós géppek kizárt.

4um5b65d

Most ugrott be a végleges megoldás. Felesleges bármit is számolni, vagy vitatkozni.
Azzal remélem mindenki egyetért, hogy egy edzett, köszörült menetes kalibernek a furatát ha megmérjük pontosan annál egész biztosan csak nagyobb kell, hogy legyen egy gyártott anyának a magfurata. Mivel igen sok kaliberem van és mit ad isten van köztük egy 32x1,5 is, én ezt megmértem....

30,375 a furat mérete !!!!!!

Ebből következik, hogy bárki 30-at állít az alaposan téved.

skwby94ub

0.375mm tudod mennyi: az nagyon sok! Hát még a fél mm! Különösen,ha 0,02 mm-t is ki tud tapintani az ember...Azt,hogy egy 1,5 mm emelkedésű menetnek mennyi a mélysége : a gyakorlat alapján könnyű kapásból lökni:hát 1mm.
Más kérdés a tűrés, de ha puha az anyag (lágy alu)
akkor lehet pár tizeddel nagyobb a magfurat.