Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nem tudjuk milyen gépe van Kopirnyák kollégának. Voltaképp átvihető a kereszt hajtás is a vezérorsón keresztül. Ki tudja mi van a kapcsoló szekrényben.
Ebben az esetben is valami reteszelésnek kell lennie, hogy a lakatanya és az előtolás ne lehessen együtt kapcsolható, mert különben nyekkkkk....

4um5b65d

Sajnos láttunk..... A mechanika evolúciójának hanyatlásaként....  :)))

4um5b65d

Hoppá, na várjunk csak.....

Kopirnyák kolléga.... mekkora az a kereszt irányú előtolás? Nem lehet hogy síkmenet vágásra is alkalmas a géped ???? Ha már a kereszt irányt mozgatja a vezérorsód akkor még akár ez is előfordulhat. De ebben az esetben a hosszirányt is kellene tudnia a vezérorsónak vinnie, ha csak nem egy olyan esztergád van ami csak keresztirányban tud menetet vágni.

besirkyjh

De komolyan milyen tipusu a gép ?
Persze minden átvihetö minden hova csak én még olyan esztergát nem láttam amin csak kereszt irányu elötolás van ( ha csak nem célgép ).
 Trapéz ( lapos ) menetes orsot meg ugye nem használjuk elötolásra ( a régebbi gépeken ) .
Ebböl adodoan olyat nehezen tudok elképzelni hogy az eggyik orsoval kereszt irányu elötolásom van , a másik ( trapéz vagy lapos )orsoval meg van hosszirányu elötolás és ugyan ezt az orsot használjuk menetvágásra is .

Ha a géped igy müködik ahogy fent leirtam akkor hibás vagy kezelési probléma van vele .

4um5b65d

Pont erről beszélek, léteznek olyan gépek amik tudnak síkmenetet vágni, hisz a tokmányokban levő spirálmenetes tárcsát valamivel meg lehet csinálni. Típust ne kérdezz... Ha megnézek egy hagyományos gépet, azon ugye csak a hosszirányban tudok menetet vágni, de keresztirányban nem. Innen már nem tart soká a felismerés, ha egy gép tudja a keresztirányt attól még nem biztos, hogy tudja a hosszt.
Végül is el tudom képzelni, hogy ilyen megfontolásból a vezérorsó viszi keresztben a vonó pedig a hosszban.
Annyi féle gépet gyártottak, hogy bármi lehetséges...

besirkyjh

Két dologrol beszélünk  

Arra gondoltam hogy ahol van két orso ott nem fogják a menetes orsora bizni az ELÖTOLÁST .

A menet az logikus , bár tudná minden gép a kereszt irányu menetvágást .

4um5b65d

Na de biztos az, hogy Kopirnyák gépén a kereszt irányú előtolás az tényleg előtolás és nem pediglen egy menetvágó mozgás ???
Csak azért gondoltam arra mert azt írta, hogy a vezér orsó végzi a kereszt irányú előtolást.

Ha mindkettő mozgás biztosan csak egy sima előtoló mozgás akkor valami nyilván nem stimmel. Akkor nem vitték volna a vezérorsón az előtolást...

3k74cecek

Itt valami nem stimmel.[#nevetes1]
Egy rudat a hossza és az átmérője meghatároz. Mi akkor az anyagvastagság??

Ha viszont van anyagvastagság, akkor az nem rúd hanem cső, és akkor azt falvastagságnak nevezik, nem anyagvastagságnak. A többi stimmel[#wave]

besirkyjh

Hát....?

Ez az nem tudjuk milyen a gép .

Talán a tipusa segitene .

4um5b65d

Ez akkor egy lyukas rúd !  De semmiképp nem tömör cső...[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

ywathzay

A gép: 1L611 szovjet gyártmány. Azt hogy miért csak a vezérorsóval tudok hosszelőtolni, nem tudom. A vonóorsóval nem megy. Ugyanaz a kar kapcsolja a lakatanyát, és a keresztirányú előtolást is, csak más pozícióban. Most hogy ez jó-e így vagy sem, azt Sasi tudná megmondani, neki van még ilyen gépe. Mióta megvettem ezen így működik. Engem nem zavar, nem hátráltat.  

besirkyjh

Megnéztem a Sasi honlapját.

Lenne még kérdésem , azt hiszem felesleges .
Azért  én a hellyedben rá kérdeznék a müködésére . Nekem nem logikus ha igy müködik .

Ha nem jelent problémát használd , lehet én nem ismerem ezt a fajta rendszert .

zczzn9622

Forumtársak én láttam ezt az cnc-vé átalakított orosz(szovjet) gépet a Sasi honlapján.Na van ugye a vezérorsó meg a vonóorsó az eggyik a gépi előtolásért felel(vonóorsó) a másik a menetvágásért(vezérorsó) az elöbbire azért van szükség hogy az utobbi (drágább) alkatrészt kímeljük. A gép alapvetően hagyományos gép, alkalmanként cnc ként használva ami megköveteli a pontosságot ezért a lépteccsel a vezérorsót vezérlik ami sajnos cnc üzemnél az előtolásért is felelős szerintem, de javitsatok ha tévednék.

besirkyjh

Elhiszem .

Nehéz fejü gyerek vagyok és nem értem ha már egyszer bevittünk a lakat szekrénybe egy forgo mozgást ( vono orso ) azt miért csak kereszt irányu elötolásra használjuk és miért a sokkal érzékenyebb ( rövidebb élettartalmu ) vezér orsoval végezzük a hosszirányu elötolást .Nekem ez nem logikus .
OK ha ilyen hát ilyen , nincs mit tenni .

skwby94ub

Ha még nem oldottad meg az EAN főorsó axiális elmozdulásának problémáját: a főorsó bal végén van
egy támcsapágy, ez laza.Az anyáját finoman húzd meg egy bronz dornival,amit fakalapáccsal üss -óvatosan.