Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Biztos vagy te ebben, hogy így szeretnéd megcsinálni ? Bár nem tudom , hogy milyen gépet építesz, de nem lesz hosszú életű, sem a csöved , sem a teflon.

KoLa

A szíj hossza 300 mm - plusz mazohista vagyok :)))

4um5b65d

Ja persze ... majd elfelejtettem....[#vigyor3][#nyes]

KoLa

Ékszíjjal nem szabad szivattyút a tengelyvégen megfeszíteni!- fogasszíjjal viszont lazán lehet átvinni egy kis nyomatékot!

4um5b65d

Ezt nyugodtan megfeszíthetted volna, nem 100-200 báros nyomással dolgozik a cucc ahol keményen meg kell nyújtani a szíjat. Nem koptatta volna ki a házat.

000000000

A kopások miatt? A teflongyűrű egy acélperselyben lenne és persze cserélhető lenne.

KoLa

Értem én hogy ékszíj, de ez a fogastárcsa félóra alatt megvolt:)))és ha ékszíjat tettem volna félóra alatt nem találok sehol 300-st az ablaktörlő motorra meg 26 mm átm kell- van ilyen ékszíj?

4um5b65d

A teflonnak van egy sajátossága, ha nem tök sima felületen futtatod akkor igen hamar kopik. Meglepően gyorsan képes tönkremenni.
Csak egy érdekesség. Volt anno egy megrendelőm aki tésztagolyó gyártással foglalkozott horgászati célokra. (bojli golyó)
Ő egy sima húsdaráló végére készíttetett egy adaptert amiből a tészta egy végeláthatatlan "rúdként" jön ki. Olyan 16-18 mm átmérőjűek voltak a lyukak amin kijött az anyag. Ő, alapból teflonból kérte a kiömlő nyílásokat, gondolván, hogy majd milyen faszán fog csúszni a tészta kifelé. Már akkor "kiabáltam" vele, hogy ne költsön rá feleslegesen mert az nem lesz jó. Hát így is lett. Pusztán a tészta anyaga kikezdte a teflont. A végén poliamidból lett megcsinálva ami tudtommal a mai napig is működik. A te esetedben viszont vigyázni kell a poliamiddal, mert híres arról, hogy pára, vagy nedvesség hatására megdagad az anyag, ami szoruláshoz vezet. Sokkal inkább javasolnám a POM-ot (polioximetilén) vagy a PETP (polietilén-tereftalát)
Persze kérdés, hogy az alumíniumod mennyire fogja bírni. Siklásra nem lehet mindenféle alut felhasználni. Arra csak bizonyos ötvözetek alkalmasak. Azt viszont nem tudjuk, hogy milyenből csináltad...

4um5b65d

Persze hogy van ilyen szíj. De ha hamar kell valami ami nincs akkor persze mehet a variálás...  
:)

KoLa

Mi lessz ez a szerkezet?

4um5b65d

Ja, azt elfelejtettem, hogy 10000 Ft /Kg körül van a teflon ára.... nem mindegy, hogy mennyit kell cserélgetned.

000000000

Ok! de akkor mit ajánlasz? Ez Az alu az egy elég kemény ötvözet , "állványanyag" mi ilyenekből csinálunk építkezési állványzatrendszereket. Az enyag tényleg erős, mert 60 m magasságig építik ezeket külföldön.
A gyűrű akkor miből kéne hogy legyen?

4um5b65d

Mivel nem tudom, hogy mit építesz belőle, biztosat nem tudok mondani. Az alumínium siklását elsősorban az Ón ötvözésével lehet javítani. Szerintem az állvány anyagban nincs érdemi mennyiség ebből. Feltételezem nagyobb adag szilíciummal van megbolondítva az anyag, de ez csak tipp. Nem ismerem az összetételét. Esztergáltam már ilyet és kétségtelenül kemény az anyag. Ha magamnak csinálnám akkor PETP-ből csinálnám a perselyt, ha már mindenképp az alu csőhöz kellene igazodnom. Igaz itt a fórumon sokszor felröppen a ZX100-as műanyag, de ezt még nem próbáltam soha. Árban ez utóbbi sokkal drágább mint a PETP.

000000000