Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Ebben egy szem Ón sincs... :(

2vkx6unz

Nem tudom mi a bajod az aluval, de minden valamirevaló bringa első villájának becsúszószára alu és igen jól bírják. "Csak" eloxálni kell a felületet. Persze az nem egyszerű megfelelő minőségben. Ennek ellenére jó lenne pontosabban tudni mi készül.

Motoros

Nagyon jó megoldás!!
Van egy olyan fajta is ..igaz nem olyan pontos, de gyorsosztásokhoz ez is elegendő: amikor a tokmánytárcsára egy osztótárcsával készítenek beosztásokat...mint egy nóniusz.
Egy mágnesre szerelt lemeznyil mutatja az állást. Nagy pl 200-as tokmánynál már ez is tud pontos lenni. Láttam olyat amikor az orsóház tulsó végén egy reteszelő szerkezettel lehetett fixálni egy adott pozicióban.

besirkyjh

Szia Gabi

Valoszinü nem ilyen válaszokat vártál.
Igy jár az aki  nem jol kérdez illetve nem pontosan .A foto egy nagyon jo szemléltetö eszköz de a részletek nélkül csak találgatások lesznek és érdemben senki nemfog tudni segiteni Neked .
Igy elvesznek a kérdések és csak nagyonsokára van a válasz .
Legalább annyit irj meg hogy milyen igénybevételnek lessz kitéve , mekkora terhelést és milyen pontosan kell hogy elviseljen .Mi fogja mozgatni .
Egyébbként a teflon szerintem is kilöve nem ide valo ( az alu felülete miatt ) .
Marha jo , ki kell kényszeriteni az emberekböl a kérdést .Nem baj csak sokára lessz válasz .

Üdv

robroy007

Szia Gabi próbáld meg a Quadrant Terraglobus Kft.
Szigetszentmiklóson vannak

Gyovai Norbertet keresd (szereti a kihívásokat, nekem is sokat segített)de pontosan kell meghatároznod a feladatot amennyire csak lehet

érdekelne az alu csövetek milyen méretekben van nálatok stb magánba dobj egy mailt

4um5b65d

Ha már eloxálják a felületet, az már megint más. Nem keverendő össze a natúr aluval...

e7c897sd8

Még mindig nem írtad le mit szeretnél az elkészítendő géppel csinálni! [#confused]

Az alut el kell felejtened csúszó felületekben véleményem szerint. Főleg az eloxált alut!Persze lehet hogy megkövez ezen kijelentésemért valaki...

Miki2

"A felfogó tárcsa kissé rozsdás ,de azé jó!!!"
Meg az ötlet is.
Esztergán fogaskereket vésni...

robroy007

A vésést előtolással csináltad vagy kézzel??

Üdv Robi

j99i206if

Nálnk a melóhelyen a TMK-jellegű esztergáldában bevett gyakorlat a vörösproletárokon a reteszhorony vésés tárcsákba, agyakba.

Miki2

Könnyű nekik, ott a villám.
Próbálnának egy 8-as ékhornyot egy EAN-on kivésni vagy 100 mm hosszon.
Na az már meló [#wow1]

Motoros

Valamikor volt egy esztergomi 550-es gyalugépem. Szerkesztettem hozzá egy spec késbefogót amitől vésőgépként is üzemelt a szerkezet.Belső ékpályát pillanatok alatt kilökte..nem győztem a forgácsot kitalicskázni[#nyes]
Arra viszont nagyon ügyelni kellett hogy esetleges kezelői hibánál inkább a satut tolja le a munkadarabbal mint a gép törjön.

lari

Milyen széles ékpályát tudtál egyszerre gyalulni?
Nekem (acélba) 4 mm -nél szélesebbet nem nagyon sikerült egyszerre, mert akkor már a kés próbált belekapni az anyagba.
Esetleg ismertek valami jó praktikát szélesebb ékpályához?

ra8nsmk6w

Akkor csinálja ha valami lóg a gépen. Persze ha jól van a kés kialakitva. Szerintem a 8mm pálya nem okozhat gondot egy jó gépen

Motoros

Menj le 4 mm szélesen ameddig kell..vagy ameddig tudsz, utána álj odébb ameddig ki nem adja a kellő szélességet..de gondolom ezt Te is kitaláltad.
A gyalugép egy nagyon robosztus szerkezet, ott ilyen hogy rezonancia meg bekapás az ismeretlen. Gondold meg a  pár 100 kg-os kost mi emeli meg.  A vésés ugyanolyan hatékony volt mint a gyalulás.  pl.:Rendszeresen azzal szúrtam le a K1-es szerszámlapokat. A késeim még megvannak emlékbe. A gyalu talán a leghatékonyabb forgácsleválasztó, kár hogy visszafelé nem termel, de odafelé mindent lever. Egymagában elbólogatott a sarokban síkolásnál. Nem is tudom miért ment ki szegény a divatból.