Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nagyon sok múlik a szerszám kiképzésén és a beállításán. Nem szabad túlzottan pozitív élszögekkel dolgozni, mert akkor kezd berágni.

4um5b65d

Ma már inkább csak marással csinálják a síkokat.
Az azért jobban termel....
Bár nekem kifejezetten tetszik a gyalult felület, sokkal esztétikusabb mint a mart, főleg ha a maróval még arrébb is kell állni, akkor olyan béna optikailag gyatra áthatások keletkeznek, hogy elmegy az ember kedve a folytatástól.

robroy007

ahol dolgoztam egy keveset ott ha széles pályát kellett csinálni 2 megoldás volt

középen lemenni teljes mélységig aztán mindkét oldalra szépen folytatni a hornyot

vagy középen 1 horony és egy már teljes méretűvel befejni készre a hornyot

nekem a véső gép előtt volt szerencsém egy teljes napig ácsorogni a 0,1mm fogásvételt kézi előtolásban csináltam minden irányban
 azóta is utálom a vésést

Motoros

Igen. És nem beszélve a költségekről, egy készlet gyalukés egy életre kiszolgál, a marók meg....

4um5b65d

Csak hát ennek a gyalulásnak van egy árnyoldala. Gyártasz 10Kg forgácsot aztán 6 köbméter a térfogata..... [#nyes]

KoLa

Véstem már E 400-al (villám nélkül) 10-es hornyot, attól függ hogy mekkora kés fér a furatba meg hogy milyen anyagból van pl.C45-be szeretek  vésni de K1-be "halálos".
Jó ha furatolás előtt kifúrjuk a helyét előre pl. egy ékszíjtárcsánál és akkor könnyű a vésés

Motoros

Csak emlékeztetlek hogy a gyalult forgács darabos ,és kb ötöde-tizede a térfogata az esztergályozásnál esetlegesen keletkező folyóforgácsnak[#eplus2][#vigyor1][#nevetes1]

KoLa

Véstem az imént is csak másként osztottam mint tegnap
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Keringet%f5%20szivatty%fa/Oszt%e1s%20pap%edrcs%edkkal%2001.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Keringet%f5%20szivatty%fa/Oszt%e1s%20pap%edrcs%edkkal.jpg" border=0>

s7manbs8

Ezzel a tecnikával és anyaggal hobby cnc-hez lehet csinálni ilyen bordáskereket, vagy nem érné meg ? Olcsóbb a boltban megvenni készen ?

000000000

Hali! Szinte minden van. pl.: 8x1; 14x3; 15 rúd 20 rúd; 30x2,5; 38x2; 48x2;48x3;48x4,5;48x5,60x2;62x4
40x20x2;40x20x4; 40x40x2; 40x40x3 bordás hosszzában brutál
20x5;25x5;40x5;50x5;50x10;100x6 laposaluk
van minden de csak módjával, mert én is ezekből csinálom a fusit, de mindig akad egy kis felesleg.

7tcpyx65d

Sziasztok!  

Szükségem lenne egy aluminium rúd darabra. 500 mm hosszú, átmérő: 60mm anyagvastagság: 15 mm

nincs valakinél egy ekkora vagy hasonló méretű darab elfekvőben, amit elboltolna?

köszönöm előre is.

KoLa

Nem is próbáltam kresni a neten kereket hozzá a vésés fél óra, az előkészületek megint félóra, ha megvan hozzá minden (mégha rozsdás is!)akkor csak megéri, ha másért nem azért mert jó csinálni!
A boltban biztos valami fröccsöntött hőrelágyuló kínai - ez meg danamidból van

7tcpyx65d

bocsánat elirtam a méretet.

hossz max. 500mm, átmérő 80mm anyagvastagság: 15mm

000000000

Amugy meg köszi a törődést mindenkitől az épülő micsodámmal kapcsolatban, de sajnos ezt a szerkezetet meglepinek szánom, és nem sztném elárulni előre, de már kezdem látni az alagút végét.
Amugy meg tudnék konkrétan kérdezni, csak nem akarok. :)

Ma 2,5 órába került hogy a tokmányom ütését nagyjából kiküszöböljem. Nem tom mennyire felel meg az itt támasztott elvárásoknak, de teszek fel egy vidit a fakkomba.
Beállítás után betettem egy darab vasat 0,5 mm-es fogással lement amennyi akart, utána leóráztam. ( nem gyári az óra befogója!!! )
Tokmánypofa is fel lett szabályozva, meg új a keresztszánorsó, meg az anya is.
E2N lakatanya kottyan egy kicsit. amikor menetet vágok és irányt akarok váltani akkor késve indul meg a szán vissza és a kés rossz helyre kerül, ötlet?

KoLa

Ötlet - visszafelé vedd ki fogásból, a következő fogás jó lesz megint