Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Méréssel tudod megállapítani,hogy szükséges-e a lakatanya csere: 1,zárd össze a lakatanyát 2,a hosszán kézikerekét finoman tekerd jobbra,ütközésig 3,ceruzával jelöld meg az ágyon a prizmát 4,a kézikereket tekerd balra ütközésig
5,jelölést ismételj.Ha a két jel 1,5mm-nél távolabb van,szükséges a csere.

skwby94ub

A fotó alapján jónak látszik a megoldás.A drága teflon helyett ajánlom a ZX 100 műanyagot,a HOLES
KFT forgalmazza-és le is gyártják a perselyt-ha
megrendeled.

000000000

Köszi a tippeket mindenkitől!

Kicsit más: http://www.youtube.com/watch?v=Hgn1Psq0V24" TARGET=_fnew>Néz már a Japók minvel ütik el a hétvégét!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hostya

Szerintem meg Kopirnyák kolléga még nem ismerte ki  TÖKÉLETESEN a saját gépjét...  :)

skwby94ub

Ahogy Kulcsár kolléga írta,a lakatszekrényen kell
kapcsolni ,hogy az előtolás hosszirányba v.keresztirányba menjen.Ez a kapcsoló lehet egy
kiálló 8-10mm átmérőjű tolórúd is ,de lehet hogy  
valamikor letörött.A helyét mindenesetre meg kell  
találnod.Egy fotó a lakatszekrényről sokat segítene.

skwby94ub

Gabi, CO-val lehet 60HRc körüli keménységű felrakó
hegesztést végezni?

besirkyjh

A lakatszekrényt a Sasi honlapján megtalálod .

Igen van a foton egy tolo szerü gomb a hossz szán kereke mögött a jobb oldalán ami nekem gyanus .

Figyelj ha fontos a Kopirnyáknak  biztos keresni fogja a Sasit .

000000000

A felületi keménység nem hegesztési technológia kérdése. Tény hogy a hegesztés során ha túl sok hőt viszünk be az anyagba ( túl nagy hegesztőáram megválasztása ) akkor az anyag hajlamos a beedzősésre. A CO-s varratok általában keményebbek szoktak lenni, de ez nem jelenti azt hogy erősebbek is. Az első dolog ami t figyelembe kell venni az hozaganyag helyes megválasztása, azaz a pálcának is edzhetőnek kell lenni. Általában a hegesztés során nem tud olyan felületet létrehozni az ember ami maradandó lenne, tehát szükséges az utómunka, ám ha ezt el akarjuk végezni, nem szerencsés úgy meghegeszteni valamit hogy után ne lehessen esztergálni mondjuk. A keménységet a Hőkezelés garantálja és nem a hegesztés. A felrakóhegesztés lényege az alapfém pótlása ugyanolyan vagy jobb minőségű hozaganyaggal. Az utómegmunkálást nem kell feltétlenül megnehezítani csakazért hogy egymagunk 3 legyet üssünk 1 csapásra. Szóval 1 a lényeg hogy magas széntartalmú acélpálcával AWI eljárással szép terített varratot lehet készíteni, amit lehet forgácsolni és hőkezelni, ahogyan csak akarod, vagy ahogy az előírás megkívánja.

sasi

Az 1L611-es eszterga ugyan úgy működik, mint a legtöbb általános célú társa.
 http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/1L611-.jpg" border=0>

1. fő- és vonóorsó forgásirány választás
2. fő- és vonóorsó választó
3. hossz és keresztirányú előtolás választója
4. benyomva a lakatanyát működteti, kihúzva a   hossz és keresztszán irányváltója

besirkyjh

Na végre hogy elö kerültél .

A két elötolás ( hossz és kereszt ) a vono orsorol müködik ugye?
A vezér orso csak a menetvágáshoz ( lakatanya ) van használva ?

sasi

Úgy, ahogy mondod, mint minden rendes esztergánál.[#circling]

besirkyjh

Hizik a májam . Tudtam elöre .

Éljen Zoli .

[#buck][#taps]

000000000

Az egyetemes esztergáknál általában két orsó van a a hosszszánnal párhuzamosan. Az egyik pontosan megmunkált menettel rendelkezik, ez a vezérorsó. Ezzel lehet hosszirányban különböző emelkedésű menetet vágni, a cserekerekek és a nortonszekrény megfelelő beállításával. A másik általában sima, hosszanti irányban hornyolt tengely, ez a vonóorsó. Ez szolgál a hossz előtolásra, a lakatszekrényen elhelyeztedő kar segítségével keresztirányú előtolásra. Léteznek olyan esztergák amin nincs vezérorsó, ezzel nem lehet (pontos) menetet vágni, de ez nem is egyetemes eszterga. Léteznek olyan esztergák amin csak vezérorsó van és ez szolgál a menetvágásra és az előtolásra is. Általában ezek kis méretű barkács esztergák. Léteznek olyan egyetemes esztergák amelyekkel lehet kereszt irányban is síkmenetet vágni (Archimedesi spirál)ilyen van az általános tokmányokban (a Fockhardt-ban nem abban ferde fogazású fogaslécek vannak). Ez ritka gép nekem is jó lenne egy.

000000000

Utólag olvasva kissé kioktatató a stílusom, bocsi.

pa0n9mw

Üdv
Ide várom a féktárcsaeszetergályozással kapcsolatos hozzászólásokat.
Még  anyit, az hogy ki hányszor volt életveszélyben a motorozás álltal, szerintem legkevésbéa mocitól függ, sokkal inkább valamelyik vezetőtől, én speciel még egyszer sem, legalább is nem vettem észre :)

végyé