Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszi!
Én azért valami műszakibbra gondolok..

Gondolom a tengelyt fel kell függeszteni minkét végén három irányban valamilyen erőmérő cellán kersztül. A tengelyre egy helyzetjelzőt(abszolut encoder) és megpörgetve valami gyors proci kiértékeli illetve megjegyzi hogy melyik irányban van a legnagyobb eltérés.

Egyébként teljes a sötétség jó lenne valami link... Biztos ki van ez már találva hobby áramköri szinten is.

svejk

De hogy hogy lehetne univerzálissá tenni, hogy mindenféle tengelyt, egyéb forgástestet be lehessen fogatni azt végképp nem tudom.

svejk

Ha lenne róla sok infó, még külön topicot is megérne...
Itt a hobbynk során is sokszor jó szolgálatot tenne.

svejk

Vékony tengelyeknél biztos működik de nagyobb átmérőknél már túl nagy lehet a súrlódás, gördülési ellenállás akár a prizmákon de lehet a jégen is.

000000000

Sziasztok!

Megtennétek, hogy benéztek a "Fémöntés házilag" topikba? A hengeröntés lenne a kérdésem. Most beszéltem egy emberkével telefonon, azt mondta, hogy lehet, hogy olcsóbban kijönne forgácsolással, mint öntéssel. Meg lehetne vajon valósítani esztergával / marógéppel? Mennyiből? :)))

Köszi előre is!

svejk

Azt hiszem http://kgyarmati.freeweb.hu/" TARGET=_fnew>ez az oldal lehet a kiindulóalap.

Kicsit nehezen találtam rá, mert a centrirozás szóra szinte csak a gépjárműkerekekel kapcsolatos dolgok jöttek fel :(

000000000

Ma megnéztem a vételre kiszemelt következő esztergát, szintén felszámolásbó során eladó.
E400/C 1000-es. Eredeti fekete műanyag fogantyúkkal a kossz és keresztszánon, síktárcsa bábok, tokmányok is megvannak. Ez nem kivehető hidas változat. 1978-as. Van mellette egy 1500 telitalpas E400-as is. A becsértéke 250+ÁFA azaz 300. Erősen gondolkozom rajta, hogy ennyit fel is ajánlok érte.http://www.csabi.hu/forgacsolas/e400c-1.jpg" TARGET=_fnew>E400

s7manbs8

Forgórész tekercselőknél nézzél szét, azok használnak ilyen szerkentyűt.

zczzn9622

Pont egy ilyen E400/1000 az eggyik éppen most felujítás alatt lévő gép a műhelyben az sem kivehető hidas ma felyezte be a koolléga úr az ágy hántolását holnap én meg a hoszszánt hántoltam ma, holnap márványozva lessz. Szerintem 300-ért oda kéne adniuk.

svejk

s7manbs8

Olyan, aki beengedne a műhelyébe, nekem sincs.[#circling][#circling]

4um5b65d

Svejk, minek kell neked egy ilyen gép, annyi kiegyensúlyozni valód van ?
Nem egyszerűbb ha odaadod egy szakembernek a cuccot és kész...??