Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Szerintem a legjobban úgy jársz , ha mindjárt egy tokmányt teszel fel rá. Ezzel a felszereltséggel inkább csak fát esztergálhatsz rajta. A tokmányt ideiglenesen akár a menesztő tárcsára is fel tudod csavarozni a hornyokon keresztül. Még ha nincs is megvezető átmérő a tárcsára esztergálva akkor is fel tudod rakni valahogy kiórázással. E nélkül nagyon le vagy korlátozva.

s7manbs8

Te aztán kened vágod ezt a témát is. Hát vannak ilyen vékony kis menetek ebben a témában az biztos, meg egyéb nyalánkságok.

s7manbs8

Az a baj, hogy mindig egy nagyobb gép is kellene egy kisebb gép alakításához. 22-es csapdája, vagy egy Laslie, aki segít...

4um5b65d

Lehet, hogy nem egyre gondoltunk. Az optikai cuccoknál inkább a nagyobb menetek a járatosabbak, de mindenféle menetemelkedéssel. Pl: M35x0,5
De a legfőbb gond, hogy nagyon kicsi falvastagságokkal kell dolgozni. Sokszor 1mm alatt van és 50-es átmérő. Na ehhez kell a sokféle befogó cucc. Persze vannak a kis rögzítőcsavarok is. Azok meg nem ritkán M1-es menettel készülnek. Ilyenkor előkerül a nagyító és még akkor is félhomályban tapogatódzás... :)

4um5b65d

Csak nagyobb gép kell, de ahhoz legyen egy rakás tokmánypofa, patron, egyéb befogók és akkor a kis dolgok is legyárthatók nagyon klasszul.

me3ua0a6

Ez úgy van ahogy mondod... Lásd a másik topicot, ahol a nagy CNC építi a kis CNC-t[#wilting]
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! Ebajen találtam egy tokmányt, kimondottan ilyen géphez.http://cgi.ebay.com/EMCO-UNIMAT-3-LATHE-3-JAW-DRILL-CHUCK-152-500_W0QQitemZ170399615485QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item27ac9bc9fd" TARGET=_fnew>Íme.
5 dolcsiról indult. Nem olcsó. Lehet hogy megérné?
Itthon magyarban nem tudtok ilyent? Avagy hol lehetne kérdezgetni?

000000000

ilyen tokmányt?nekem is van!

000000000

de a forumon biztos van 200db!:))

me3ua0a6

Őőőő... :D
14-es menetre fel tehet tekerni közvetlenül? Mert akkor jvan remény:P

4um5b65d

M14-es menet vagy csak az átmérője 14 ?

me3ua0a6

Egyenlőre átmérőt tudok csak, holnap megnézem közelebbről is.

s7manbs8

Annak idején gyermekkoromban csináltak nekem tubusra menetet, ami 1mm körüli emelkedésű volt volt, abba tettem az okulárt. Aztán nem is akartak csinálni többet, mondván, hogy nagyon kínkeserves munka volt, meg műanyagba, kis vékony falúba menetet vágni belülről, hogy a lencséket bele lehessen tenni.

Révész Richárd

A menet 14x1-es.A menesztőtárcsa is ilyen menetre van feltekerve.

Révész Richárd

A másik dolog a patronnal kapcsolatban,hogy a szegnyereg és a főorsó furata sem kúpos.
Ebbe milyen patront lehet beletenni?