Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

robroy007

Üdv mindenkinek!

ma megtörtént az első kapavágás, vagyis az első érintő vétel a http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/ean.jpg" TARGET=_fnew>gépemen  

vannak még hiányosságok, de legalább már tudom, hogy működik a gépezet az új fogastengellyel is

000000000

Jó kis gép ez, használd sokáig gond nélkül!

robroy007

Ahogy ígértem itt a  
http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/rotaciosesztergalas2.mov" TARGET=_fnew>rotációs esztergálás videója

000000000

yuagaci9g

Hamar feltuningoltad a kis masinad![#circling]

000000000

Nagyon érdekes ez a videó. Én előtte azt hittem, hogy a kés teljesen körbe forog.

KoLa

Igenjó!!! ez a megoldás! volt ennek az esztergályos tankönyvekben 40 évvel ezelőtti változata amit úgy hívtak széles késsel való simítás csak ott a kés az x tengellyel párhuzamosan el volt fordítva 20-30 fokban a vízszintestől és hosszelőtolással kellett használni. Egyszer kipróbáltam és ezzel el is lett felejtve az egész mert egy rádiuszos kést egyszerűbb beállítani és jobb is!
Ez viszont sokkal jobb mert a késnek mindíg másik része dolgozik (Hőterhelés miatt nagyon jó)és még utána megmérte a gép az eredményt ha jól vettem ki a képről

000000000

Az is érdekes megoldás, amit Te mondassz, milyen irányba volt elforgatva a kés? ___ ez akés éle vízszintesen, a bal oldala lefele vagy felfele állt?

hostya

Igen igen, szélesvágásnak hívták, és "Koleszov" késsel történt az eljárás, de mint sok más szovjet honból inportált módszer ez is elsülyedt.
Nem azért mert rosz volt, hanem azért mert pontos precíz beállítást, merev gépet, jó minőségű lapkát, precíz élezést igégyelt. Akkoriban   viszont a minél nagyobb forgácsleválasztás volt a cél...:(

4um5b65d

Ez a megoldás egy hagyományos gépen is kivitelezhető lenne, ha a kést az alkatrész alá tesszük függőlegesen és a keresztszánnal áthúzzúk alatta. De vajon milyen eltérés lehet az így kivitelezett és a videón levő közt. Mert ha jól láttam akkor ott maga a revolver fej forgó mozgását használták fel előtolásnak. Elgondolkodva az eljáráson, ennél a kés élén egyáltalán nem szabad, hogy bármi féle sérülés legyen. Gondolom csak gépi élezésű szerszám jöhet szóba, már csak a mocskosul egyenes élképzés miatt is.

hostya

Lehet hogy most roszmájúnak gondolnak többen, de én ennek a rotációs esztergálásnak, kb annyi jövőt jósolok, mint amennyit a sokszögeszterga is megélt a maga korában .

4um5b65d

Nem lesz minden műhelyben az biztos.. :))
Egy sokszögesztergát viszont szívesen látnék a műhelyem valamely sarkában....

000000000

Pedig annak idején nagy dolog volt, de a CNC világában már nincs létjogosultsága.

robroy007

Szia Lámpás!

nem volt nagy baja csak a behajtó tengelyt kellett újra legyártani, meg a műhelyt kívül belül bevakolni

a többi még csak most fog majd kiderülni

besirkyjh

Hello

Bocs hogy ide irok  
Küldtem mailt ,meg kaptad ?

Üdv