Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Mesterek!
Mekkora orsófordulat lenne az ideális TR16x4-es trapézmenet anya gyártásánál valami mezei szerkezeti acélba?
Mondjuk rapid késnél és estleg valami keményfém profilkésnél.
Esetleg a módszerről írna valaki?
Tehát teljes profilkés vagy inkább keskenyebb és hosz irányban kompenzálva?
Gondolkodjunk hobbycnc esztergában...

KoLa

Attól függ milyen hosszban és mennyire tudsz jó késeket köszörülni?

000000000

Ha jól emlékszem két lépcsőben vágtam valamikor.
- laposmenetnek kinagyolva
- profilkés (telibe)
4-es emelkedésnél már a rendelkezésre álló hely
 határozza meg a fordulatot.

svejk

Mondjuk 40 mm..
A gazdája tud, vagy majd megtanul :))

Igazából talán rossz kérdést is tettem fel mert inkább arra lennék kíváncsi hogy fémipart feltételezve mekkora max. előtolásra érdemes tervezni a hosszánt CNC gépen.

Gondoltam ennél nagyobb emelkedés úgysem igen kell a gyakorlatban, de az említett biztos elő fog fordulni.

KoLa

Elég gyengécske kés fér ebbe a furatba úgyhogy nagyobb darabszám esetén érdemes belefogni egy menetfúró elkészítésébe.
Ha csak néhány db-ról van szó akkor a gép megszabja a beállítható fordulatot  kb 200 elég és 0.1 - nél nagyobb fogást nem szabad adni, és 0.5-ként kell ismételni a fogást hogy ha kinyomja a kést nehogy besokaljunk pár tized múlva ,ilyenkor kell a kéziszánon kompenzálni előre,- mivel hátrafelé holtjáték lehet de aztán folytatás előtt vissza kell térni a nullpontra úgy hogy a kéziszánt előre tekered[#nevetes1]

KoLa

Ez így rosszul van feltéve !
Nézz meg egy esztergagép menet és előtolás táblázatát.
Előtolásnál acélban a 0.5mmfordulatonkén az már nagyon durva - menetvágásnál viszont szükség lehet 20mm feletti ford\előtolásra is pl több bekezdésű menetek - én egyszer 110mm\ford menetet is vágtam egy szerszámhoz.

svejk

Ejnye már, csak nem tudok kérdezni...:(
No, akkor Te milyen max. sebességre tervezted a szánjaidat?

4um5b65d

Az én munkáimnak a 99 százaléka a 3-as emelkedéssel bezárul. (Az utóbbi 10 év alapján mondom). Hobbiként az 5-ösnél nagyobbra nem érdemes már tervezned... Az ilyen trapéz jellegű, nagy emelkedésű meneteknél nagyon jó lenne az igen alacsony fordulat is, mert néhány anyagtípus az utolsó, simító fogásoknál nagyon igényli. A "sima" szerkezeti acélt (pl: A38) meg jó messzire kerüld, ha trapézmenet vágásra adod a fejed. Azzal csak jó nagyokat oboázol....
És csak gyorsacéllal, a keményfém nem jó az alacsony fordulat tartományokban...

KoLa

Én nem tervezek mindent be !
Manapság már egyedi gyártás van rám bízva az adott lehetőségekből oldom meg a feladatot.
Pl: ha a léptetőmotorjaim max fordulata 1700-1800 körül van percenkét akkor az esztergán jó,  
ha menetvágáshoz ez kevés akkor csökkentjük a főorsó fordulatot hogy le tudja követni , a hagyományos menetvágást így is veri nem?

KoLa

Na ez nálam is így van a múlt héten vágtam 8-as trapézmenetet , de előőtte kb 5 éve

4um5b65d

Egyszer régen jártam egy cégnél ahol épp valami öntött alumíniumra vágtak trapézmenetet, 2 vagy 3 fogásból. Valami építőipari állványösszefogató volt. Annyira ronda, szőrös ,sorjás menetet még életemben nem láttam. Azt hittem, hogy csak vaddisznó módjára előnagyolták, de tévedtem.
Az már a késztermék volt. Mikor a rám jellemző "finom" eleganciával közöltem, hogy ezt nálunk az anyagmozgató már be sem vinné a MEO-ba , hanem egyszerűen kidobná a fémhulladék gyűjtőbe. Na ekkor már "udvariasan" kifelé tessékeltek. De gondoltam locsolok még egy kis benzint a tűzre, ha már így alakult, tovább fokoztam az "elégedett" bólintásaimat és még hozzátettem, hogy tévedtem, ezt el sem szállítanák a fémhulladék telepre, mert veszélyes hulladéknak számít. Na ekkor már a drehások is rázták az öklüket. Az egyik utánam is kiabált..... " mééé te paraszt, te talán jobbat csinyász? " Ez utóbbi mondatban nem vétettem helyesírási hibát.... [#nyes]

KoLa

Ez jó volt már majdnem elaludtam:)))

KoLa

Várom itt Tibor 45 -öt hogy majd megmondja hogy állítsam be a főorsó index jelet meg timinget de rájöttem kirúgott a bénák közül - Segítség!!!

KoLa

Már hogy erre az üzire gondoltam - "Egyébként ez a menetkészítés egy "kőkemény"
eszterga téma...
Nem lenne érdemes átmenni vele az eszterga
topikba? "

Motoros