Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Na ettől féltem ... :(

HJózsi

Szóval előre is ? ...

KoLa

Tibor45-nek
Ezt úgy is lehet mondani hogy, ha egy okos ember kigondol valamit - mivel okos - rögtön eszébe jut 3-4 ok ami miatt az elbukhat, így aztán bele se kezd, míg van a buta aki csak megy előre.
Ha ez a két ember összeáll akkor jön létre a verhetetlen páros![#wink][#nezze]

4um5b65d

Ha ez elmaradt akkor már ne piszkáld. A menetemelkedési szögnek megfelelően kell előre döntve lennie. 0,5-1 mm-el  tedd csúcsmagasság főlé, ha észlelnéd, hogy a menet oldala rágódik acélnál.

Ja és figyeld, hogy mi van a lapkára írva, mert a külső és belső késeknek nem azonos a profiljuk. Könnyen bedobhatsz egy jobbos belső késnek egy balos külsőt.

4um5b65d

A 0,5-1 mm-ert furatnál értettem. Külsőnél egy kicsit lejjebb tedd....

HJózsi

Ennél sajnos elmaradt, de egyből csörrent a tantusz ... Szerencsére 1 db-os egyszeri balos cucc és jó is lett, de a késszárral fél napot eltöltöttem a lapkán alig láttam valamit, az hogy 1,5-ös az jól látszott...  A lapkabeszállítómnál van mindenféle, ebből csak egyet hoztam el  próbára... :) eztán majd jobban figyelek hogy külső v. belső obbos vagy balos... eddig azt gondoltam nekem csak jobbos kell ... :))

000000000

Örülök, hogy végre a menetről beszélhetünk.
Hogy mibol gondolom, hogy elszinkronizálódott?
A hibajelenség leírásából. Az első menet jól sikerült, a másodikn is jól indult, majd volt ez a kis bibi, és "ujraindítás" után ismét a helyes pályán a menetárokban ment a kés. Ebből gondolom, hogy átmenetileg elveszett az indexjel és az előtolás összhangja. Elvileg ennek két oka lehet. Vagy valóban lépésvesztés történt, vagy az index lej lett hibás. Szerintem ez utóbbi a valószínűbb, ezt okozhatta pl. elekromos zaj kontakt hiba stb.. Én erre tippelek, a vezérlést nem cserélném le szervósra emiatt, inkább az indexjel környékén vizsgálódnék. Azért gondolom, hogy nem valószínű a lépésvesztés, mert elég nagyok a motorok amennyire én meg tudom ítélni, és a menetvágás alatt nincs szükség extrém nagy dinamikára, amit ezek a motorok ne tudnának biztosítani. Azt is valószínüsítem, hogy nem 1000 fordulat felett történtek a tesztek, tehát a motorban volt bőven tartalék. Ha mondjuk 1000/Min nél 1,5MM-es emelkedésű menetet vágunk akkor az előtolási sebesség kb 20mm/s. Ne mondjátok, ekkora előtoláshoz  és a hozzá kapcsolódó indításhoz nem tökéletes a léptetőmotoros megoldás. Ennél sokkal nagyobb sebességeket tudnak lépésvesztés nélkül ezek a motorok szerintem.

000000000

Ha 80-ason nem akkor 160 a lényegen ez mitsem változtat. Nem kell ehhez feltétlen 1000-es fordulat. Nagyon sok tényezőtől függ, hogy a menet fényes lesz-e. Amit mutattam az a menet gyorsacél késsel és mindenféle neés nélkül készült. Ennél ideálisabb lett volna bőséges emulzióval locsolva esztergálni, se ennek ellenére a menetidomszer szépen ráhajtható volt a tengelyre, ledarálva pedig sehol sem volt a menet. A saját gépemen majd ennél fényesebbet próbálok csinálni. A tanműhelyben nincs (nem szabad) hűtőfolyadékot használni sajnos.

000000000

HA már menetvágás: áramszünet menetvágás közben. Ezt hogy kezelik a profi gépek?  

vthgizrff

A kés ott megáll ahol éppen van, a főorsó pedig tovább pörög fékezés nélkül amig meg nem áll. Végeredmény: jobb esetben csak az alkatrész selejt, rosszabb esetben a kés is törik. Ha véletlenül pont nem volt fogásban a kés akkor meg marha nagy mázlid volt.

D.Laci

Az egyértelmü, hogy az index jel hibájából történt.
De a léptetőst elég nehéz a hiba korigálása után ugyan oda beálitni. kivéve ha van referencia kapcsoló. szervós meg ha minden jólmegy és lesem oldot, folytatja ott ahol tartott.

D.Laci

Ha mondjuk 1000/Min nél 1,5MM-es emelkedésű menetet vágunk akkor az előtolási sebesség kb 20mm/s."
Az nem kb. hanem kerek 25mm/s.

000000000

Igen számológéppel 25mm/s ez egy 5mm-es emelkedésű golyosórsót és 2:1 lassitó áttételt feltételezve a motoron 600/perces fordulat.A lassító áttétel folytán 24Nm-es nyomatékkal számolok, ez minimum 1000N előtoló erő. Nem tűnik kevésnek. A lépésvesztés korrigálását nem tudom, hogy meg lehet-e oldani másképp, mint hogy ne legyen lépésvesztés. Tehát úgy kell méretezni a motorokat és az áttételeket, hogy ne legyen. Szerintem nem is volt, hanem rosszkor jött az indexjel.

000000000

Konkrétan arra gondolok, hogy ha a kés fogásban van és a menet végén ki kéne emelni és visszafordítani a kést, ehelyett lendületből belerohan pl a zsákfuratba, mivel nincs ami " nagy dinamikával" megállítsa.

svejk

Csak megjegyzem, 600 ford/perc-en a léptetőmotorod az alapnyomatékának jó ha az 1/3-át tudja...