Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

SquirrelTech

Az én gépemben gyárilag csak 270 Wattos a motor. Ahogy itt a fórumon szokták mondani, ez kapirgászáshoz pont elég. De leszúrni még alut is alig tudok vele, menet közben számtalanszor blokkol az elektronika. A felület szépségével viszont nincs gondom. Ha gond jelentkezik, az legtöbbször a szánszerkezetből ered nálam.
Ettől függetlenül viszont majdnem 3x akkora teljesíményhez már mindenképp új és biztosabb csapágyazást látok én is ésszerűnek. Illetve a fogazottszíj sem biztos, hogy elég starapabíró lesz a gyári változatban. Ráadásul rövid is. :) Amúgy tervezem, hogy ha már úgy is darabjaira kell szedni, akkor lehető legtöbb műanyag alkatrészét lecserélném fémre ugyanabban a körben.
 A jeladóm még kérdéses nagyon. A Mach3 is kezeli és a frekiváltó is. Szóval még kitalálandó, hogy melyiknek is adjon majd információt. :)
Azt én is néztem, hogy a házban van egy tárcsa erre, de agyaltam azon is, hogy az orsóvégen a két körmösanya is szépen közre tudna fogni egy tárcsát, amitől még ugyanúgy szorítana és kontrázna.
Még annyi, hogy egy picit féltem a gépet, mert elég kérdéses, hogy miben lesz így más a viselkedése ekkora teljesítmény többlettel. Az biztos, hogy sok dologban jobb és használhatóbb lesz, de saját magában is nagyobb károkat tud így okozni. :)

HJózsi

HJózsi

Valami zsír ott tartó tárcsát fogok betenni, meglátom mire lesz lehetőség, ha bent lesz a csapágy-külső és a tengelyen a belső... Kívülről marad az a szép zöld műanyag, kis kiigazítással...

000000000

Ferm fmd 500-as esztergámat 1,1kw-al hajtom, még bírja, de már készül a következő motor (1,5kw Dc)

SquirrelTech

Nagyon jól hangzik, de azért egy 500-as pad arányaiban is másmilyen.

HJózsi

Én nem is értem, ezt a 270 W-ot ... Általában mindenütt 400W-os motorral szerelve láttam ... Ha esztergának inkább makett kategória is, akkor is nagyobb teljesítmény jár neki mint egy arc ventilátor ... [#nyes]  ki tud ezeken eligazodni ?...  A  nagy motort áramkorláttal tudod nyomaték-határolni, többnyire nem fogod max teljesítményen használni, mert kiismered mit szeret és nem küldöd túl ... A leszúrásra azért én is kíváncsi leszek, igaz-e amit a lelkendező beírt? ... Valami esélye van, mert rezet alut gond nélkül szúrtam le jó késsel... Meglátjuk ...

HJózsi

SquirrelTech

Nos az én tippem, hogy a gyártó (Kinzo), ilyen teljesítményből tudott éppen olcsó szállítót keríteni. :) Ez a makett kategória egy elgondolkodtató dolog... Hozzá viszonyíva nagy dolgokkal is megbirkózik, csak épp annyira apró lépésekben lehet nekimenni, hogy van amit napokig eltart így kiesztergálni. :)
Leszúrni csak úgy tudok vele, ha a kést lapján 1-1.4 mm vastagságig szűkítem. Ami emiatt nem lehet eleve túl hosszú, és ez szintén a átmérő rovására megy.  
Jobban örülnék, ha optimálisra vett forgácsolási paraméterekkel dolgozna, és nem lenne szükség határolásra. Ám leginkább idő kérdése, hogy mit tudok majd kihozni ebből a frekihajtásból.

4um5b65d

Tegyetek már fel valami jó kis makro képet a leszúró késekről amikkel a kis gépeken dolgoztok. Lehet, hogy egy kicsit a geometriával is rá lehet segíteni a jobb forgácsolásra.

000000000

Seco és valami ezeréves NDK-s gyorsacél betétes leszúrókéssel szurkálok.
Rögzített hosszánnal egész jól lehet dolgozni.
A gond, szerintem a keresztszán anya lógása, ezt nehéz korrigálni.
Próbáltam a fordított késbefogást, de engem zavar, hogy nem látom a forgácsképződést.

SquirrelTech

Holnap estére csinálok fotót.
De a baj szerintem nem a késsel van. Rengeteg geometriát és élszöget kipróbáltam már.
Mindig ugyan az van. Szép szalagforgácsot ad egy darabig, aztán a hajtás letilt, visrosszúg egyet az orsó és megesik, hogy a kést is töri ilyenkor... Addig minden simán és szépen megy, míg az elektronika közbe nem szól. Ebben látom elsődlegesen a problémát, hogy kevés neki a nyomaték.

Motoros

Próbáld több menetben leszúrni a nagyobb átmérőket. Mármint mondjuk beszúrsz  pár mm-t utána odébbálsz 0.5..1 mm-t és megint beszúrsz ugyanannyit. Aztán az árok közepén haladsz tovább. Ez a rosszul aláköszörült késnél segíthet amikor a kés oldal súrlódása fogja a gépet és töri a kést. Persze lehet hogy lógós gépen ez sem üdvözítő.

000000000

Ez szerintem nem nyomaték kérdés, nagyobb nyomatéknál több lenne a törés. Én is jártam már így többször, emulzióval gyönyörű szallag forgács és minden előzmény nélkül reccs. Valószínüleg Motorosnak van igaza.

Motoros

Nem siklócsapágyas gépnél az is jót tesz ha fordított forgásiránnyal szúrunk le..persze kés is fordítva vagy hátsó késtartóban, de erről már esett szó. Jó öreg E1N ilyenkor verhetetlen.

4um5b65d

A töréseket én sem fognám rá csak a nyomatékra. Sokkal nagyobb gond is lehet abból, ha kicsi a nyomaték. Miért is ? A kisebb nyomatékon hajlamosabb a főorsó a remegésre. De leginkább egy hobbistánál az fordulhat elő, hogy nem egyenletes előtolással dolgozik a leszúrókés. Soha nem szabad megállni az előtolással. Ha mégis megálltunk akkor jobb, ha kivesszük a kést majd "szöszmentesítünk" és álló tokmány mellett visszatekerjük a kést és csak ekkor indítjuk a főorsót. Ha kicsi az előtolás és a kés sarkai nagyon élesek akkor egészen apró kis szőrszálakat csinál a kés ami a kijövő (látható) forgácstól elkülönülten is megjelenhet. Ezen apró szálak, szilánkok simán beszorulhatnak a kés és az anyag közé. Ezért célszerű egy nagyon árnyalatnyi 45 fokos élletörést tenni a két sarokra, vagy ami még jobb egy rádiuszt. 2-es késnél kb R=0,2-es rádiuszt. Műanyagnál R=0,5 sem sok még. Egy szélesebb műanyag le és beszúró késnél még az R=1-2 is szóba jöhet. De lehet próbálkozni olyan formával is mint egy csigafúró eleje, csak nem akkora szögértékben. Például balra-jobbra elköszörüljük a leszúrókést 2-3 fokban. Vagyis kapunk a kés elején egy olyan élet, hogy először a csúcs ér hozzá az anyaghoz, úgy mint egy csigafúrónál. Persze mindenhová egy pici rádiuszt is érdemes köszörülni. Ez a kiképzés például a nyers, revés anyagokhoz egészen kiváló.