Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen, Nagy Zoltán Fórum társunk feltett 9 hónappal egy  
videót. Javaslom nézd meg, Ő hogy vág menetet  
1500-as fordulaton 200-as szinkron jeladóval.  
CNC videó topic #173.  
Az utána leírtak is érdekesek, svájci robosztus
gép mechanika, stb. Ezek együtt tették ezt
lehetővé, később majd még előbányászok
számszerű gyorsulás adatokat, csak most bocsi,
de rohanásban vagyok. De addig még Zoli is ha
olvasgatja a Fórumot, biztosan hozzászól.

svejk

Köszi! Ez az...
Várom majd az adatokat..
Valami célt csak ki kell tűzni az embernek :)

svejk

Aha..
Így visszaolvasva már látom ki is veséztük ezeket az értékeket csak elfelejtettem :)

nffab2gnr

Tibor!
Ha jól számolom ,az esetemben a V250m/sec akkor az adott átmérön (32mm) a fordolat pontosan 2500, a simítókés ezen dolgozott, kiemelt X50-re gyorsjárattal, szerszámot vált (menetkés) pozicionál X31.9 Z5-re 'oszt hajrá. Az anyagból való kilépés és a menetvágás kezdőpontja között van 4mp, ez idő alatta 2500 fordulat leesik 1000-re amit illik tartani és indul.Azért nem vagyok biztos abban,hogy ezt egy léptetőmotoros rendszer lekezeli,hallom a 7kW szervón,olyat ránt a gépen a két fordulat között,hogy ihaj.Pedig aztán ez a gép nem egy HI-TEC.
Csak ezek ipari gépek,és nem azt mondom,hogy az otthon nem lehet "kifaragni" de azért az nem zártszelvény- laposvas kategória.
Meg nem beszélve a különböző permetezett ködösített hűtő rendszerekről ami biztos,hogy nem csinál nagy koszt,meg szerintem annyira nem is hűt ,de legalább Q..va drága ,és ha figyelembe vesszük a pontosságot is(pl csapágy illesztés) akkor 30-40-es átmérőn számottevő külömbség van szerintem 20 fokos meg 150-200 fokos anyag hőmérséklet között.na amikor 3-4 10mm fuvókábol "dől" a hütőfolyadék és a főorsó megállásakor szinte hideg az anyag.
 Lásd Vbodi gépén amikor marta a "T" nútot nem spray volt a kezében.

000000000

Jelentem a TOSSV18RA véres csatában elkelt. Meglepően nagy érdeklődés mutatokozott, így 180-as induló árról 150-ig ment fel. Ami még meglepőbb, hogy egy vörös proli (1 éve az udavaron leponyvázva állt, 275 ön ell most és még folyik érte az öldöklő küzdelem.

000000000

bocánat elírtam 250-ig ment fel a tos

000000000

Örülök, hogy a menet téma ilyen mélységig ki van értékelve, de az eredeti problémától már elég messze járunk. Az volt a kérdés, hogy miért darálta le a menetet a 2. darabnál a gép. Ennek a dinamikus késkiemeléshez nem sok köze van. Nem értek hozzá, de szerintem a vezérlőprogramban be van állítva a max előtolási sebesség, aminél gyorsabban a vezérlő nem is akarja mozgatni a szánt. Ezt az értéket a gép bármikor képes produkálni, akár menetvágás közben is. Nyilván képes erről a sebességről bármikor megállni (hogy mennyi idő alatt az tök mindegy az adott esetben) vagy álló helyzetből erre felgyorsulni mindezt lépésvesztés nélkül. Ha az előző állításom hamis, akkor rosszul van beállítva a vezérlőprogram. Ha az adott főorsó fordulat és menetemelkedés mellett az előtolási igény nem teljesíthető, akkor hibaüzenetnek kellene lenni, és megállna a program. Ennyit el lehet várni egy vezérlő progitól.

000000000

Ja, ja, nincs itt semmi probléma, hiszen a te
fejed is gyorsan megáll, amikor belevered a
betonfalba, és még hibaüzenetet is kapsz!:)))

D.Laci

„Az volt a kérdés, hogy miért darálta le a menetet”
Ha még nem derült ki számodra, amit mindenki tud napok óta, és meg is lett válaszolva:
Az index jel nem volt triggerelve.  Így a valós fordulatszámot a Mach ingadozva érzékelte.
Láttam már olyat, hogy ~ 700 as valós fordulatnál a Mach 0-több tíz és száz ezres fordulatot jelzet.
Ilyen esetben megpróbálja az előtolást a fordulathoz igazítani. Ami fizikai képtelenség. Ha viszonylag kicsi az ingadozás, akkor is ledarálás lesz a vége, mert a valósfordulathoz nem valós előtolás lesz.
Extrém nagy ingadozásnál ugyanez van csak plusz léptetősnél lépéshiba, szervósnál hibára állás lesz a vége.  
Az index trigerrelésre is megkapta a választ, így szerintem a téma rég okafogyott….

000000000

A motor maximális szöggyorsulása a fontos.
Utána számolva Zoltán szervós gépénél ez
63000 rad/s2.

000000000

Én ott leragadtam, hogy le kell cserélni az egész mozgatást szervósra, mert csak azzal lehet menetet vágni. Ezek szerint már mindenki mindenki tudja, hogy ez marhaság?

D.Laci

Téged nem Sándornak hívnak véletlenül??? :)

svejk

Köszi, de Te aztán tudod számításra késztetni az embert :)
Ugye ha jól emlékszem akkor 1mm emelkedésű orsót hajt direktben.
Tehát ha a motor 63000 rad/s2-el gyorsul akkor a lineáris gyorsulás kb. 10 m/s2  
(Mach használóknak segítség hogy ekkor az Acceleration ablakban 10000mm/sec/sec kellene hogy legyen)

s7manbs8

Az én amatőr gépem a következő paraméterekkel rendelkezik, menetes szár hajtással, 1.5mm menetemelkedésssel, közvetlen hajtás, léptetőmotorok. Menetet vagy 150-es fordulattal sikerült vele vágni, leginkább fagyott margarinba:

60000  X gyorsulás mm/min2
150000 Y  
30000  Z  

900    X sebesség maximuma mm/min
1000   Y
250    Z

svejk

Először felhördültem de utána láttam a mértékegységet, a mm/min2-et.
Nem egy szokványos...
Milyen szoftot használsz?
Mindenesetre kissé túl jónak tűnik az Y gyorsulása..