Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

De nem jött utánam!!!

4um5b65d

Nem lehet mindenki korrektül béna..... Majd nyitunk neked egy "ügyi-fogyi" topicot....[#nyes]

Én például régen azért nem írtam a "linkek" topicba mert úgy gondoltam, hogy ennyire azért nem degradálom le magam.....  
[#nyes][#nyes][#nyes]

KoLa

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁásítok egy sort na jóócakát

HJózsi

Ha a gyorsjáratot kérdezed, akkor a  pl 1000- 1500 mm/perc elég hobbi esztergán...  

svejk

Igen, de tudod a kihívás...:)

svejk

Köszi a tanácsokat előtolás ügyében!

000000000

Bocsi, de tegnap már elmentem aludni.
Szóval én úgy vagyok a dolgokkal, hogy amiben
elvi hibát látok, a gyakorlatban bele sem
fogok. Azaz ha Neked csak 90 fokonként, vagy
netán mint most az egy érzékelőnél 360
fokonként van infód a főorsódról, az eleve kizárja a pontos
menet készítését. Azután kérdem én, pl, hogyan csinálsz
egy n bekezdésű menetet így?:)
Bocsi, de ezek miatt így tőlem ne várjál a Mach-al
kapcsolatban segítséget, azt Mások, akik ennek ellenére
jónak tartják, már megadták, és meg is fogják még adni
Neked.  
Az igazi megoldás az, amikor egy elektronikus
lakatanyát hozol létre, azaz "rátapadsz" egy akár
1500-al forgó főorsóra is, és minimum minden
1-2 fok szögelfordulásról van infód, és ezt egy
nagyon gyors progi lekezeli, és nyomja az
egységugrásra igencsak felkészített szinkron
szervórendszerbe. Ebben tudok Neked segíteni,
csak ezt meg perpillanat korlátozza az, hogy léptecses
a géped. Persze ettől ez még ott is működhet,
csak sokkal kisebb dinamikára kell beállítani
a rendszert a lépésvesztés lehetősége miatt.
Mellesleg ha ez a téma érdekel, felajánlok Neked egy
próba teszt lehetőséget.

KoLa

Teljes mértékben igazad van viszont,ezt a rendszert kell életre keltenem stabilra ha,jó lesz és csak nagyobb teljesítményre vágyok akkor valsz majd igénybe veszem a szervó vezérlésbeli tapasztalataidat.  
Egyébként mivel nem vagyok szakképzett ebben a témában én a lépésről - lépésre tesztelés után változtatás, híve vagyok.Ezért van egy jeladó a tárcsán, ami okozhatta a főorsófordulat megállapításának a hibáját az ideiglenes árnyékolatlan vezetékkel együtt.
Egyébként lépésvesztés után egy kicsit hátrébb tolódott a nullpont z+ irányba de amikor újból visszajött a következő fogással pontosan a menetben folytatta , úgyhogy,ha megoldódnak ezek a finomhangolási problémák akkor akár a több bekezdésű menetekkel sem lesz baj, sokkal kisebb dinamikával.A próba teszt hogyan oldható meg?

000000000

Nem tisztelem a kort és a butaságot sem, ezért merek írni ide. Semmi köze a meghajtás dinamikájának a menetvágás minőségéhez. menetvágás közben nem ingadozik annit a főorső fordulata, hogy ezt egy létetőmotor ne tudná lekezelni. Semmi szükség 1, nél több index jelre fordulatonként menetvágáshoz. Nem kell ehhez drága szervó.

D.Laci

Csak nem mindegy, hogy 1-2 perc egy frankó tükrös felületű menet vagy 10-20 perc egy rágott felületű.
És az sem elhanyagolható hogy 20mm menetvágáshoz kell egy 1000mm csúcstávú gép, hogy fel tudjon gyorsulni… :)

000000000

A sebesség nem mindegy, ez lehet az egyetlen jogos érv a drágább megoldás mellett. De a menet minősége ettől még ugyan olyan jó lehet, csak tovább tart kivágni. Csak arra célzok, hogy az 1 index jel/ford  elvi akadályát nem jelenti a tökéletes menetnek. Sem a léptetőmotor.

s7manbs8

És hogy méred be, előtte jóval hosszabról elindítva, mikor beállt a főorsó fordulata ?

000000000

>1000mm csúcstávú gép, hogy fel tudjon gyorsulni…
Mi az emi nem tud felgyorsulni a főorsó? Lehet, de ez nem a szervótól van. Esetleg a léptecs nem tud felgyorsulni? Dehogynem, különben lépésvesztés lenne. Elhiszem, hogy a szervóval nagyobb nyomatékot lehet produkálni, ezért nagyobb fordulaton lehet menetet vágni. Erről nem kell, hogy meggyőzz.

D.Laci

Hát…
Próbáld ki min. 1500-2000 fordulat ~35mm átmérő, 1,5mm menetemelkedés váltólapkával. Olyan mintha köszörülve lenne.
Ugyan az az anyag 400-500 -as fordulat gyorsacél vagy forrasztott lapkás vagy akár váltó lapkás kés…

000000000

Bocs, de nem értem a kérdést. A főorsó fordulata a menetvágás folyamán állandó, az első fogás előtt beiktatsz egy-két mp várakozást, na nem tudna felpörögni. Ezt szervőval és nélküle sem tudom másként elképzelni.