Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

nagyonszépen kösz a segítséget.sajna már nem maradt rá semmi lovém.ezzel kell élnem.most sorba jönnek a jo lehetőségek.az ideg szét tép.

KoLa

Igen megvettem volna ennyiért mert mindegyik 500 felett volt akkoriba  
Én egyszer cseréltem fogaskereket kb 20 évvel ezelőtt valami extrém menetemelkedéshez(azt ami ott látszik a jobbra fent én már megsem ismerem) egyébként minden menet seperc alatt beállítható azzal a három gombbal ott és még az előtolások is és még finom előtolás is van rajta -0.1től lefelé 3x9 fokozatban.

000000000

Hogy mennyit szánok rá? Nincs szigorúan vett értékhatár, nem az a célom, hogy x forintot elköltsek, én onnan közelítem meg a dolgot, hogy olyan gépet akarok venni -- bármennyibe is kerül-- amire 1 év mulva is azt mondhatom nyugodt lelkiismerettel, hogy újra megvenném ugyanennyiért. Ez lehet 100e Ft de lehet 800e is, attól függ, hogy milyen a gép. Pl. Az EEn320-as, amit nemrég mutattam, nekem megérne 800-at, szerintem nem bánnám meg. De ugyancsak nem bánnám meg szerintem az előbb bemutatott e400-at sem mondjuk 180-ért-- most  úgy gondolom. Szóval rukkolj elő bátran az ajánlatoddal, baj nem lesz belőle az biztos.

000000000

A leg durvább nyomok a lakatszerénnyel ellentétes oldalon a az ágy lapos vezetékén ahol a szán fut, de úgy általában teljes szélességben a tokmény közelében. Az is gond, hogy a tulaj szerint van valami gond a váltójával, de hogy konkrétan mi, azt nem tudja, de lehet hogy csak blöffölt. Nem akarja eladni, az tuti, mindenki lebeszét róla (tehát nincs konkurrenciám a vevők között) azt mondja, hogy ők csak "sorjázásra " használták, nem pontos, nehezen kezelhető és nagyon drága hozzá az alkatrész. A gépet az apeh árvárésen értékesíti, de ha nem veszi meg senki akkor visszaadják a tulajnak, tehát neki nem érdeke, hogy elkelje. Ezért semmit nem ad hozzá, és minden eladó gépről mindenkit lebeszélt.

Miki2

Talán az E400-as az egyetlen közismert típus, amelyen nem kell fogaskereket cserélni a járatos menetek készítésénél.
Az az egyetlen kerék ami jár a géphez a 157-es fogszámú.
Kizárólag a "diametrial pitch" menet készítésénél van rá szükség.
Szerintem mi nem fogunk colos emelkedésű csigatengely használni, ezért nem is igen van rá szükség.
Ami a táblázatban van, az mind kivágható a karok beállításával.

000000000

Egyébként most is vannak 500 köröl, sőt millió fölött is e400-as ajánlatok. ugyanakkor 100ezerért ki ki lehet fogni kis ráfordítással használhatóvá tehető gépet. Most, hogy dolgozgatok egy új SN32-esen elég magasra került a mérce, amit meg kell ugrani a gépnek, amit megveszek. Ezen a gépen dolgozni olyan érzés, ami tökéletesen kielégíti a vágyaimat -- már ami az esztergálást illeti. Szóval attól tartok, hogy nehogy nagy csalódás legyen ez után egy másik gép. Nem gond, ha dolgozni kell rajta, fel kell újítani, csak jó legyen a végén.

000000000

Vetettem egy pillantást az EEN320-as ra is. Szintén ugyanott van, ahol a TOS. Lemelleszettek róla mindent, se tokmány se szerszámbefogók nincsenek rajt a revolver fejen. A tulaj persze erről is lebeszélt minden érdeklődőt, állítólag rossz a főmotorja. Ugyanakkor látszik, hogy a gépet használják. Mivel a foglalálkor készült fotón látszik a tokmány és minden ami most hiányzik, belehetne vasalni rajta, de én nem akarok senkinek rosszat, inkább hagyom a fenébe.

Robika37

Üdv!
Én dolgoztam "termelésben" normára E400 és Tos gépen is, a Tos-nál nem fáradtam el annyira nekem jobban kézre állt.Ha nincs teljesen hazavágva akkor sztem. a Tos talán ...Cnc géppel otthon ha nincs rá konkrét munka költséges hobbyzás és az alkotás élménye is elveszik kicsit mert a gép dolgozik helyetted. Megszünik a közvetlen kontakt beállítod a paramétereket megírod a programot leteszteled oszt megcsinálja..jól vagy rosszúl a végén kiderül közben belenyúlni kicsit macerás 1 daraboknál egy idő után kicsit nyügössé is válhat

Robika

000000000

Igazad lehet, hogy a CNC otthonra ágyúval verébre, de itt mindenki vagy már CNC-zik otthon, vagy szeretne egy sajátot építeni vagy venni. A mikor az ember nem forgács gyártás céljából dolgozik, hanem valami konkrét célja van, netán gyorsan szükség van több mint 1 db valamire, akkor nagyon lehet díjazni a CNC gépeket otthon is. Faipari gépnél legalábbis azt tapasztaltam, hogy rövid idő alatt eljut az ember oda, hogy szeretne gyorsan és pontosan és kevés fáradtsággal dolgozni.Általában nem 1-1 darab készül semmiből, még hobbi célból se. Legalábbis én így tapasztaltam.

000000000

Aztán nem mellékes, hogy - legalábbis nekem- kúpos, vagy netán alakos kontúrok nem cnc géppel  
a necces katagóriába tartoznak, időben áramfogyasztásban biztos, hogy CNC-vel hamarabb meg volna. úgy képzelem, hogy egy jól beállított, CNC esztergával egy igényes precíz kezelő, vakon és pontosan tud esztergálni, nem kell munka közben mérni.

4um5b65d

"vakon és pontosan tud esztergálni, nem kell munka közben mérni"

Lesz még meglepetésben részed.... bőven... [#vigyor3]

Robika37

Ez így igaz ahogyan mondod, csak akkor jön a képbe a gépvásárlás után az a bizomyos szerszámos szekrény ami cnc gépnél bizony a gép árának a többszöröse is lehet . Pl. cnc-nél álltalában a köszörült kések nem túl szerencsések mert minden élezés után be kell mérni ha darab közben megy el az éle akkor lehet kezdeni vagy a programból rákeresve ahol tartott. A HUNOR-nál kontúrnagyoló ciklust meg lehet kezdeni előlről na akkor már nem is olyan gyors. Alakos felületeket kúpokat is fémre akarod esztergálni? Ha már CNC és általános munkák akkor inkább kiegészítő szett és müködhet igy-is úgy-is.

Robika37

[#eplus2][#eplus2][#worship][#worship]

000000000

Biztosan lesz meglepetésben részem, sőt már eddig is volt bőven a manuális esztergán. Fánál másként van. Egyszer beállítom a gépet, onnantól kezdve ami méretet beállítok az annyi, nem kell méregetni, hogy maró mennyit visz, vagy a vastagoló gyaluból annyi jön-e ki amit megadtam. Ehhez persze pontos gép kell és igény, hogy így működjön. A mesterem a marót úgy állítja be, hogy próbálkozik mér próbálkozik mér. Én csak egyszer mérek, aztán indikátorórával állítok egyszer és az annyi tizedre fánál. Mindkét út járható.  

000000000

A kúpokat is meg az alakosokat is természetesen fémre. A gyorstalpaló tanfolyamon sem sok hengerpalástot gyártok, menet kívül belül, zsákfuratba, morzekúpok hüvelyek grétázva.
Nátom benne a kihívát, meg azt, hogy ha ez normára kellene csinálnom megőszülnék, vagy meghülyülnek. Ma pl. lépcsős furatba vágtam 2-es emelkedésű menetet, nagyon tobbon kellett lennem,hogy 80-as fordulatnál a lyukban amibe nem látok be minden rendben történjen. Ezt őrákig nem lehet bírni szerintem.