Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robika37

Ez is igaz ,de próbálj meg egy jó öreg tölgyet esztergálni majd meglátod a gyorsacél milyen csúfságosan "elég" a keményfém meg nem akar "felületet" produkálni ... pedig "csak fa"

000000000

Nekem egy Ferm fmd 500 n-es gépem van. Egy hetem volt valami gépet beszerezni mert szinte az összes esztergályos "mesterrel" sikerült összeveszni. (elegem lett a "elment az áram, itt egy kicsit felheggesztettem, lazábbra vettem, hogy könnyű legyen szerelni, ezt az anyagot nem lehet megesztergálni és jó lesz az így is szövegekböl)  megnéztem nagyon sok gépet, de azonnal munkára foghatót csak aranyáron találtam. Az utoló előtti napon, mérgemben megvettem a Praktikerben és a műhelyben talált alkatrészekből építettem egy menetvágásra is használható gépet.
- 1,1kw-os motor (egy régi ventillátorról)  
- 2,2-es frekiváltó (vatera)
- Suzuki Vitara index kapcsoló (irányváltó)
- Suzuki Samurai vezérmű (fogasszíj és kerék)
Az első hetekben pillanatszorító tartotta egy fa asztalhoz.
Egy év után kapott egy késtartót és egy "asztalt"
E400 és Tos gépeken tanultam esztergálni és ezért kicsit féltem egy gyerekesztergától, de kellemesen csalódtam a Kínai ipar gépében.  

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Autotec/eszterga1.JPG" border=0>

4um5b65d

Bár nekem nem volt dolgom még a FERM-es esztergához, de egyéb kisgépeket csak ebből a márkából vásárolok. Eddig még egy sem dobta fel a pacskert. A Fermes sarokköszőrűt pedig kínoztam nagyon.... Talán ez a Ferm nem is kínai. Vagy legalább is valami komolyabb cég a márkatulajdonos. Minden termékükre 3 év jótállást vállalnak.... az már jelent valamit.

000000000

Ez teccik, tömören összefoglaltad a a megrendelő érdekében végzett technológiai változtatásokat. Engem már a rajz átadása pillanatában elárasztanak ötletekkel, hogy mit kéne másképp csinálni, így a kivitelezésig nem igen jutottunk el soha, mert akkorra, ők már egy másik alkatrészt készítenének, nem azt ami nekem kellene. Erre mondtam, hogy most már más szemmel látom az esztergálást és az esztergályost. Bizony abban is van aki mestere a szakmának és van akinek vannak gépei és esztergályosnak mondja magát. Sajnos ez utóbbiakkal vagyok körülvéve.

000000000

Szép ez a gép, de az árából meg a ráfordított kiegészítőkből, kijön egy igazi eszterga, ezért nálam ez szóba sem jöhet. A ferm néven ugyan azt a kínai bóvlit árulják, amint amit bármi más néven is meg lehet venni. Szerencse kérdése, hogy kifogsz-e egy véletlenül jól működő példányt. Nekem pl Ferm falhoronymaróból a garancia idő alatt hármat cseréltek le, mert nem bírta az amire készítették, csak hornyot martam vele, egy családi házat 3 géppel tudtam megcsinálni. Ugyanakkor van olyan 6000Ft-os kínai fúrókalapácsom, amivel annyit és olyan munkákat végeztem, hogy egy hilti sem biztos, hogy kibírta volna. Ezzel szerencsém volt.

000000000

4-es lemezbe kellett egy 70mm átmérőjű kört kivágni a fortuna hajtómotor számára.Felfogattam a motor rögzítő furataival egy 10mm-es tárcsára, központosan.Gyorsacél késsel vágtam ki bőséges emulzióval a leglassabb fordulaton.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.09.25/DSCF2115.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.09.25/DSCF2117.jpg" border=0>

4um5b65d

Érdekes mód én kifejezetten örülök, hogy a környékemen levő esztergályosok hanyagok......
És ameddig ez így van, addig mindig lesz munkám....[#nyes]

A megrendelők körmére viszont nagyon is rá kell nézni, mert sok hülyeséget összehordanak....
Kevés van köztük aki jól ismeri a műszaki rajz szabályait és alkalmazni is tudja azokat. Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy ha ráírják a rajzra hogy 17 akkor az mit is jelent pontosan. Aki csapágyat szeretne a 17-es átmérőre tenni az egyszerűen úgy veszi, hogy az szabvány csapágyillesztéssel fog elkészülni, anélkül, hogy ezt közölné. Volt aki elvárta, hogy +- 1 ezred pontosságú legyen minden méret. Mert ő úgy hallotta, hogy az esztergán lehet ennyire pontosan dolgozni. Mondtam neki egy qrva magas összeget, hogy akkor ennyibe kerül majd neki a +- 1 ezredes tűrések miatt. A végén kiderült, hogy itt ott az sem számít ha 1 mm-rel eltér a megadottól, hisz csak "levegő" méret.
Volt olyan fazon is akitől megkérdeztem, hogy milyen illesztési hézaggal szeretné, hogy elkészüljön a furat és a csap. Erre a mutató újját bedugta a másik, lazán ökölbe szorított kezébe majd ki-be húzgálta az újját , mutatva, hogy kb ilyen húzósságú legyen az illesztés....  
Padlót fogtam....[#falbav]

000000000

Nem akartalak itt nyilvánosan szembe dicsérni, sem a többi mestert akik itt a fórumon megosztják velünk amatőrökkel a tudás egy részét. Természetesen nem rólatok szólt a történetem. Ezek a "szakik" nem szoktak billentyűzetet ragadni, sőt, mésok véleménye sem nagyon érdekli őket, ezért nem is találkozunk velük itt.

000000000

Én is ezért vetem a gépet mert már untam a készítgetés kudarcait.a sok sör, pálinka árábol már rég meg vehettem volna.kössz a tipeket.annyi kérdésem lenne még hogy a motort a főorsoval 1:1 ben hajtassam meg?és rakjak féket valahova?a géppel nincs gondom csak hogy rá egy hétre vehettem volna ugyanannyiért e3n-est ist. [#shakehead]

000000000

apuci,én már ismerek olyan esztergályost,aki csapágy rőgzitöt ad ajándékba!:))))[#mf2][#mf2][#mf2][#mf2][#mf2][#mf2][#mf2]

000000000

Nekem 2800-as fordulatú a motorom. 1:2 áttétellel csökkentem a fordulatot (mint minden vezérmű)(motor)  
Fék nem kell, a frekiváltó megoldja.
A szánt bőven olajozd!

fisrcxuk3

Köszi a lehetöséget ,de ma pár utcára tölem leltem egy 2000-es,de lehet mégnagyobb tos-t .jövöhéten megcsinálják nekem a menetvágást.

fisrcxuk3

Ugyan ezen a helyen van egy fullos felujitott e2n rengeteg tartozékkal,ha jól emlékszem három ötvenért,ha valakit érdekel.