Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Mester!
Megnéztem a lapkát, jobbról-balról alá van köszörülve. A typ.:U-LOCK 3.15
COROMANT.

4um5b65d

Akkor ez egyértelműen beszúró lapka...  

000000000

Ma megnéztem egy eladó gépet, mert igen jó ára van már most is (kínai a 300W-os minieszterga ára alatt van bőven). Szóval egy remek kis darab, van benne anyag rendesen. Ez az 1M59 vagy "nagy proletár", 320-as tokmányvan rajta, 500 elforog az ágy felett, 1500-as csúcstávval. A motorja kb. 20KW-os lehet.  Sajnos a súlyát nem tudtam kideríteni, mert semmi adatot nem találtam róla. Nagyon fontos lenne a súlya, mert ettől függ, hogy a szállítást meg tudom-e oldani. Én 5t-ra saccoltam a gépet, de remélem, hogy ennél könnyebb. Tud valaki pontosabb súly adatot?
http://www.csabi.hu/forgacsolas/aaaa0089.jpg" border=0>
http://www.csabi.hu/forgacsolas/aaaa0090.jpg" border=0>

4um5b65d

Uram atyám, milyen monstrumot veszel ?
[#vigyor2]

ywathzay

Ne haragudj, de én ilyet nem kérdeztem!!! [#gun][#gun][#bee1]

4um5b65d

már tisztázódott...félreértés volt...

000000000

Még nem vettem meg, csak egy lehetőség. Ezerszer inkább ezt mint a kis kínait. A legkedvezőbb ajánlatot fogom választani. Ennek kb 12Ft lesz kilója, a méhtelepen 32-ért veszik a vasat jelenleg.

f35ezvjs

Csak gratulálni tudok. ezek az ipari matuzsálemek százszor jobbak mint a ma gyártott gépek. Ha sikerül teljesen felújítanod akkor lehet még a dédunokád is dolgozhat rajta. csak egy dologra figyelj idézem:" A motorja kb. 20KW-os lehet" Ehez azért energia is kell az én gépem egy ED 1000 Profi és az 2,2 kw motor hajtja 3x16 A os a biztosítékom. Csak számolj 1000w = 1 kw - mekkora bizti kell neked, hogy ezt a gépet üzemeltessed.

4um5b65d

Csatlakozom.
Múltkor rosszul irtam. A 6KW-os motor-hoz 25A C vagy U motorindító kisautomaták kellenek. A normál 25A-eset ledobálja.

000000000

A villanymotort természetesen lecserélném kisebbre. Egyébként ez a gép kuplungos, tehát az indításkor nincs akkora áram, mint a nem kuplungosnál. Én egy 3Kw-os motorral próbálnám ki. A gép belső surlódása nem nő a tömeggel arányosan. Az aszinkron motorok kellemes jellemzője még, hogy áramfelvételüket a terhelés határozza meg, ha nem terhelem , akkor kevesebbet vesz fel, mint a névleges teljesítménye. De természetesen igazad van abban, hogy 20KW-os motorral nem szabad üzemeltetni. 3x35A C kismegszakitó van fent egyébként. Az 6Kw-os motort terhelve (habarcs szivattyú) elindított sokszor. Nem célom, hogy minél nagyobb gépet vegyek, de ez az óriás pl. csak a töredékébe kerül, mint az ED1000, ami már elég lenne nekem is, viszont nincs rá pénzem.  Igazából a gykorlatot azért is forszírozom, hogy kipróbálhassam a különféle súlycsoportú gépeket, hogy legyen mihez viszonyítani.  A  csúcstáv meg az elforduló átmérő nem minden. egyméteres  csőcstávval van párszáz kilód gép is, meg többtonnás is, mit ez a monstrum. Amíg nem próbálom ki vagy nem látom őket munka közben, addig nem tudom, hogy meddig lehet büntetlenül csökkenteni egy gép tömegét változatlan csúcstáv és elforduló átmérő mellett. Még sosem fordult elő velem, hogy megvettem egy gépet amiben "sok anyag" volt és később könnyembre szerettem volna cserélni. Az ellenkezője viszont sokszor előfordult. Ezért azt gondolom, hogy inkább legyen a gép 2 tonnával nehezebb az ideálisnál, mint 100Kilóval könnyebb a szükségesnél.  A tanműhelyben egyébként tavaly cserélték le a gépparkot. Adtak el egy csaomo ean 750-es gépet, de arról én már lemaradtam. Most az ED1000-hez hasonló méretű, LCD-s JET gépeken dolgoznak a tanulók, és van még két nagyobb JET "Góliát" nevű gép. Azok is elég karcsúak, pedig már profi gépnek számítanak. Olyan a tanmúhely mint egy kiállítóterem, ragyognak a gépek, mintha senkisem használná őket.

svejk

Mindenesetre azt is vedd figyelembe milyen ergonómikus a gép.
Nálunk van egy EMV nemtommosthirtelenhanyas, nagyon jó gép de 1-2 óra múlva megfájdul úgy az ember toszóizma hogy csuhaj. Főleg ha sokat kell behajolgatni a tokmányhoz méregetni.. egy kezdő márpedig 10x annyit mér mint egy profi..

ukcge40u

Rúgass ki. :)
Az aláköszörülésen a nagyfokú aláköszörülés van értve, nem döntött késszárakhoz.

ukcge40u

Szerintem nem bánod meg, ha belefeccölsz.
Svejknek igaza van, fontos az ergonómia.
Laza testtartásnál a könyököd magasságában, vagy kicsit afölött legyen a csúcsmagasság.
Ha kicsit feljebb van, akkor tudsz rakni vékony lábrácsot, mert a betonon, rács nélkül gyilkos a meló.

000000000

Ez a monstrum meglepően alacsony. A hossz szán kerekét csak úgy értem el, ha lehajoltam hozzá.
Erre is jó lenne a gyakorlat, hogy kitapasztaljam ennek a jelentőségét, azaz, hogy mennyire fárasztó az adott géppel dolgozni. Ezt pl. nem telhet a gépkönyvből sem megtudni.

ukcge40u

Ha nagyon alacsony, akkor a derekad hazamegy tőle. Az sem mindegy, hogy mennyire kell lehajolni.
Esetleg a gépet talapzatra rakni.