Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

kmajer

Nagyon szép, de miért nem a szán végei
felé lejt, mint az ipariak?
Így könnyebb volt megcsinálni?

geforg

Szépmunka gratula[#eljen][#taps]

Miki2

Így lesz csoda egy öreg gépből.
Gratulálok a kitartásodhoz !

000000000

>E1N gépem van, ennél a keresztszán nóniusza az >átmérőcsökkenés mértékét mutatja,
Ma jöttem rá , hogy tényleg az átmérő csönnest mutatja a nóniusz, és nem az átmérőt. Emiatt módosítom a leni módszert. A mért értéket pl 21.47 felkerekítem a 8 mm többszörösére, ez esetben 24-re. A nóniusz tárcsát pedig az érintő fogásban a mért érték és a felkerekített érték különbségére állítom példában 2.53-ra. Így a 8 többszöröseiből (8,16,24,32...) le kell vonni a a nóniuszról leolvasható értéket ez adja az átmérőt. A nagyolásnál tényleg célszerű egész számokra teni az egyes fogásokat. A nagyolásnál mennyit szoktál ráhagyni a kész méretekre hosszban és átmérőben?

KoLa

Van egy másik garnitúra - az olyan - csakhogy,akkor be vagyok zárva a keresztszán területére (400x416)így viszont lelóghat róla valami, mivel az első elem egy szintben van az asztallal.
Még építek rá egy marógépet is.

KoLa

Köszi!Már otthon is kérdezik erősen hogy mikor hoz ez pénzt!!!!!

000000000

Most értem hogy miért olyan szélesek a törlő tartók. Ötletes és szép.

KoLa

[#integet2]IGEN!!!

000000000

A ma menetvágást "tanultuk", majd egy tengelyt próbűltam készíteni. Volt rajta egy menetes rész, majd egy kúpos, majd két különböző átmérőjű és tűrésű rész. Lassan de biztosan haladtam, a tűrések sikeresen teljesültek csiszolás nélkül. A a menet M14x1,75 volt, ezt 160-as fordulaton kellett csinálni. Szépen ment ez is az első pár fogásnál, majd bejött valaki, és elkezdtek beszélgetni mellettem. Be is jött egy kis malőr. A kés kiemelés helyett a menetőnél ellenkező irányba tekertem egyet a kereszszánon. A gyorsacél kés homlikfelületéből lepattant egy réteg is. Ettől kezdve gyászmenet lett, és az átmérő felduzzadt a névleges méret fölé. Hiába reszeltük, az életlen késsel mér nem lehetett befejezni jól a menetet. Az idomszert nem lehetett ráhajtani. Majd legközelebb kisebb fordulaton próbálkozom, a 160 most sok volt, ezt éreztem az elejétől de ez volt a "feladat". Jól jött volna az excenteres gyors kiemelő, mégegy érv az SV18Ra mellett. Menetvágásnál kezdetben 0,5 , 03, majd a végén már csak 0,1-eket állítottam a keresztszánon. Elég sok fogás volt az 1,75  - 2-es emelkedésű menetnél, de a menet így is elég durva felületű lett. A külső átmérőt a névleges átmérő - az emelkedés x 0,1-re vettem,  ez megfelelő?

j99i206if

Mivel nem vagyok esztergályos a így nem tudom mennyire helyesek a módszereim, de leírom. Az esetek döntő részében lágy szerkezeti acélokat, (meg bronzot, alumíniumot, damamidot) szoktam esztergálni. Előnyben részesítem a gyorsacél késeket a forrasztott lapkásokkal szemben (váltólapkás nincs, majd kéne szerezni). Ha a kiinduló anyagot relatíve jól ki lehet központozni akkor mérek, érintőt veszek, és kb. úgy nagyolok 1mms fogásokkal (átmérőből 2mm) hogy 1mm-n belül legyen a ráhagyás. Hossz esztergálásnál (pé. váll), szintén kb. 1mm-t hagyok rá. Ha a kiindulási anyagom szabálytalan (nyers húzott, hengerelt acél, én csak "drótnak" hívom) akkor a mérés előtt nem értintőt veszek hanem "letisztázom" a felületet és így mérek és nullázok.

4um5b65d

Az excenteres késszánt nem az ilyen kis menetmélységű, nyekenyóka menetekhez találták ki, hanem az olyanoknál ahol legalább 1 kört kell tekerni a keresztszánon. Belejössz majd a menetvágásba, ha sokszor csinálod és visszagondolva nevetsz majd az egészen....

D.Laci

Késköszőrülési oktatás nem is volt?

4um5b65d

Miért kell az ?
A tanműhelyben van egy polc ahonnan le lehet venni a kést.
Csabánál is biztosan lesz egy polc.....
[#buck]

knifemaster

De nem lesz mindenhol egy polc a későbbiekben.
A gyorsacél hasábokról nem is beszélve....

000000000

Volt késköszörülési oktatás is, de csak elméleti szinten, az oktató köszörülte a kést. Erről ezért nem írtam, mert nem volt vele "bajom". A késeket egy nagyobbacska köszörűn ( a szokásos kb 300-as köveket felfogó magyar őskövület) kézböl élezte, fokokat nem mért közben. Mutatott egy kés szögmérő eszközt, ilyenem még nincs. Egy kb 100x100-as asztal melyen egy kis konzolon van egy állítható magasságú és billenthető derékszög hozzá kapcsolt szögmérő skálával és mutatóval. Ezzel szépen le lehet ellenőrizni a szögeket. a Köszörüléssel tehát nem volt még dolgom az oktatáson, majd a saját műhelyemben biztos lesz. Fúrót 1-25 ig acélhoz és fához kézből meg szoktam tudni élezni a nekem megfelelő minőségben. Egyelőre tehát ha nem is polcrol veszem le a késeket, de a kezembe kapo. Csak egy oldalélű balos gyorsacél kést használtunk (mindenhez, kivéve a menetvágást) illetve egy gyorsacél menetkést. Ebben az intézményben nappali tagozaton folyik az oktatás, és ahogy elnéztem a mai fiatalok zömében olyanok, mint amikor én jártam suliba. A többség a gyakorlati oktatáson nem a kíhívásokat keresi (pl. kés élezés) hanem próbálja megúszni a napot minél kevesebb fáradtsággal, nagy ásítások közepette, ügyelve, hogy azért el ne aludjon a míg az oktató beszél. Talán ezért nem követelmény, hogy már az első foglalkozástól a tanonc maga köszörüljön. Én "esti gyorstalpalón" vagyok, eddig  nem kellett éleznem.