Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hyn6ys8wt

Ha most akarnék esztergát venni én ráugranék erre. Pont neked való méretben... 200mm fordul el a csucstáv 350mm és csak 120cm hosszu!!! Pont mint egy 250x550 HBM v Quantum csak masszivabb öntvény.

000000000

Épp ma voltam a tanműhelyben, ahol ezek a gépek vannak.
Quantum 330x 800-ashttp://www.csabi.hu/forgacsolas/aaaa0081-1.jpg" border=0>
Ez pedig egy hasonló csak jet felirattal.
http://www.csabi.hu/forgacsolas/aaaa0082-1.jpg" border=0>
Jól néznek ki (messziről) Közelről füle-farka le akar esni, ipari használatra alkalmatlanok. Ugyan az az anyagminőség kivitelézés, és precizitás, mint a praktikerben kapható kistesónál, de nagyobb méretben és áron. Pl. gépi elotolás bekacsolt állapotában a hosszán kézikerekét megfogva elnyírja a vonóorsó menesztő stiftjét. Így van megoldvan a túlterhelés  elleni védelem. A stift cseréjéhez le kell venni a vezérorsót, ki kell fúlni az elnyírt stiftet tb. Félnapos meló. Más, a kéziszán rögzító csavarjai M8-as menettel rendelkeznének, de 7,3-as csak a csavar külső átmérője. Meg vannak szakadva a csavarok az 1éves gépen. A késtartóban a kés leszorító csavarok vége szét van nyomódva, mintha gyúrméból lenne. Ki sem lehet őket hajtani, így cserélni sem tudják őket lefűrészelés nélkül. Szóval ez közelről megnézve erősen hobbi, de inkább játék, mint precíz szerszámgép.  

TOS SN32-n dolgoztam ma. Ez is egy új masina, két éves. Ez nem játék gép, tudja amit kell, könnyen kezelhető, és mégis stabil. 1800kg, 4KW-os motorral.  
http://www.csabi.hu/forgacsolas/aaaa0082-1.jpg" border=0>

000000000

Az SN32

Ma erősen elgondolkoztam azon, hogy inkább CNC esztergát kellene építenem vagy vennem. Beleszédültem egy csak kialakításába, érintő fogások , nóniusz, tolómérő, mikrométer váltotta egymást. Hát nem is olyan egyszerű, mint amulyennek elképzeltem. És ez csak egy sima csap volt, de +/-0,01 -os tűréssel megcsinálni, nem volt gyerekjáték legalábbis nekem szükség volt minden idegszálamra.

000000000

A nóniusszal az a fő bajom, hogy ha eltekerem (pl. kés kiemelés, visszaállás jobbra esetén) fogalmam sincs, hogy mi volt az utolsó fogás pozíciója. Az oktató szerint a nóniusz gyűrűt munka közben nem célszerű állítgatni. Pl. veszek egy érintő fogást, azzal lenullázom a tárcsát. veszek pl. 0,5 fogást, végigmegyek a csapon, visszaállok a hossz szánnal, Mérek egy átmérőt először tolómérővel, majd mikróval (a mikrót könnyű elnézni az oktató szerint az kell a tolómérő). Ez után számolás, hogy a kész méret - nagyolási ráhagyás méretig hány fogásban vegyem le. Mondjuk kettőben, tehát megfelezem a maradékot valami egész számra kerekítek. Végigmegyek a csapon ezzel a fogással, visszaállok, mérek, számolok, kész méret, de itt már többnyire nem egész szám jön ki. beállítom a második nagyoló fogást, végigmegyek a csapon. Mérek egy átmérőt, hogy jó -e a nagyolási méret. Most jöjjön a csap hossz, tegyük fel, hogy nincs hossz nóniusz a gépen. csaphossz - nagyolási ráhagyás (pl. 1 mm) feljelölés tolómérő és egy kis (érintő) beszúrás a kimért helyen. Hossz mérés, hogy jó-e a jelölő beszúrás. Visszaállok a hossz szánnal jobbra, érintő fogást veszek, végigmegyek a lenagyolt csapon ezzel az érintő fogással a feljelölt beszúrásig, kiemelem a kést a keresztszánnal (csap váll kialakítás) . Mérek egy csaphosszt. Számolok, hosszánhoz nem nyúlva kézi szánt nullázom. Veszek egy érintő fogást a csak váll közelében a paláston, és a kézi szánnal a csaphossz - ráhagyásig az érintő fogással kialakítom a csaphosszt, keresztszánnal kiemelem a kést (csapváll merőleges kialakítása).  

Már eddig is elég követni annak, aki nem volt ott:).
1, lehet, hogy nem kell ennyit mérni, számolni, és emlékezetből írom, amit csináltam.  
2, Ez még csak a csap nagyolása volt és már szédülök.
3, Van ugyan digitális kijelző, de azt nem használtuk. ugyenis az én gépemen úgysem lesz, másrészt az olyan érzékeny ,vagy a kérikerék olyan érzéketlen, hogy űrület 0,01 pontosan beállítani.

Kérdésem, hogy ezt biztos nem lehet egyszerűbben? Eddig azt hittem, hogy 1db-os szériához a CNC kód gyártása sokkal tovább tart, mint manuálisan esztergálni. Most már ebben nem vagyok 100%-ig biztos.

Teaway

"Eddig azt hittem, hogy 1db-os szériához a CNC kód gyártása sokkal tovább tart, mint manuálisan esztergálni. Most már ebben nem vagyok 100%-ig biztos."

Ez olyan, mint 1 db SMD-t felforrasztani egy panelra. Kézzel villámgyors, géppel örökkévalóság.

000000000

Nekem valami olyan elképzelésem volt, és szerintem valaha így is csináltam, az első  fogásra nullázom a nóniuszt után mérek, (pl 24,38 -os)  és a nóniuszt a mért átmérőre állítom. ( pl. 4,38-ra). Innentől kezdve egy darabig nem kell nullázgatni, de közvetlenül le tudom olvasni, ill. be tudom állítani az átmérőt. Szerintem ha sokat kell fejben számolgatni, előbb utóbb bejön egy hiba. Vagy tévedek?

000000000

Ezzel a módszerrel a nóniusz két állapotot mutathat  
1, 0-nál van az utolsó fogás
2, a kés aktuális pozícióját közvetlenül le lehet olvasni. Ez utóbbinál azért van egy kis bibi, a teljes körülfordulások számát továbbra is fejben kell kezelni, ezt nem lehet leolvasni. Ezen okból lehet, hogy célszerű lenne mégis minden fogásvétel után nullázni,  a következő fogást számolás nélkül lehetne beállítani. Hát nem tudom, egyelőre ez nem tiszta.

4um5b65d

Szép történet.. :)

Most legalább megtapasztaltad, hogy milyen a hossznóniusz hiánya.

4um5b65d

Akkor haladsz a legbiztonságosabban, ha nagyoláskor például mindig 1 kört tekersz a keresztszánon. Ha tudod, hogy 1 kör 5mm átmérőcsökkenést okoz akkor könnyebben számolsz fejben. De megteheted azt is, hogy ha 50-ről le akarsz menni a nagyoló fogásokkal 22-re akkor még mielőtt elkezded a nagyolást a keresztszánnal leszaladsz 28mm-ert átmérőben és az anyag homloksíkjára feljelölöd és ott nullázod le. Így már nagyon nehéz elbakkantani. Ha meg csak 1 db alkatrészed van akkor az utolsó két méretező fogásnál nem is kell nullázni. Azt hogy mikor nullázol és mikor nem azt csak te döntöd el. Egy a lényeg , ha megszoksz egy módszert akkor kivétel nélkül mindig úgy csináld.

000000000

Mi a véleméynetek a következő módszerről: A keresztszánon egy körülfordulás tegyük fel átmérőben 8mm. Veszek egy érintő fogást, lemérem az ármérőt. Pl. 22.43 . Ezt elosztom 8-cal és a maradékot beállítom a nóniuszon, tehát 6,43 ra állítom a nóniusz tárcsát, az érintő fogásban lévő késnél. Ettől kezdve egyszerű számolással be tudom állítani ill le tudom olvasni az átmérőt. 0-8 as átmérő között a leolvasott érték az átmérő. 8-16 mm között 8+ a leolvasott érték adja az átmérőt, 16-24 között, 16+ leolvasott érték adja az átmérőt és így továb. Tehát a 8 többszöröseit kell tudnom fejből ezek adják a teljes körülfordulások számát és a leolvasott értéket ehhez kell mindig hozzáadni. Ez ellen a módszer ellen mit lehet felhozni érvként?

000000000

Ha van útmérő, akkor a következő módszert használnám. veszek egy érintő fogást, lenullázom a keresztszán útmérőjét. Mérek egy átmérőt. a mért érték felével elmozdulok a középpont felé (ezt szt hiszem negatév írtékként fogja kiírni az útmérő.) Ha elértem az előbb kiszámolt átmérő/2 úthossz, elvileg az lenne a forgástengely, azaz az átmérő 0. Itt ismét nullázok. Ezt követően kijelzett érték mindig az átmérő fele lesz, átmérőt tehét könnyen tudok esztergálni méretre, mérés nélkül is, csak a simítás előtt kell egy ellenőrzést végezni.
Hossz méretnél az első oldalazó fogásban nullázom, így közvetlenül le tudom olvasni ill. be tudom állítani a csaphosszakat. Nekem így lenne logikus, de az oktató meg sem emlétette ezt a lehetőséget, ő mért egy átmérőt nullázott, majd fejszámolás és a kiszámolt érték beállítása a kijelzőn volt a sorrend. Így nem sok értelme van az útmérőnek.

000000000

A gyakorlati "képzésnek" a legsarkalatosabb pontja szerintem az, hogy az emberi tényezőkből adódó mérési számolási, beállítási hibákat ne kövessük el. Ehhez kellene jó módszereket bemutatni. Eddig sajnos ennek nyomát sem látom.

j99i206if

Én úgy csinálom a nagyolást, hogy mérek, nullázok és egész számú miliméterses fogásokkal haladok. Ez acélnál jellezően 1mm-2mm, lágyabb anyagoknál 2-3mm.E1N gépem van, ennél a keresztszán nóniusza az átmérőcsökkenés mértékét mutatja, és azt tartom fejben. Az utolsó nagyoló fogás után megint mérek, általában nullázok(ez nem biztos hogy helyes), és leesztergálom a maradékot.

KoLa

Sziasztok!
Ma megint sikerült a gépemet bővíteni - forgácsvédő "csiszi-csuszi" lemezeket hajlítottam 1-es krómlemezből.
Ezeket a keresztszánra egy mozdulattal rá lehet akasztani és viszi magával, a múltkor bemutatott törlőkonzolok tetején csúsznak.
Íme néhány fotó
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/Forg%e1csv%e9d%f501.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/Forg%e1csv%e9d%f502.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/Forg%e1csv%e9d%f503.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/Forg%e1csv%e9d%f504.jpg" border=0>

sasi

[#eljen][#eljen][#eljen]