Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nffab2gnr

pcsaba1
...persze mihez képest őskövület az EEN320.Nekem az van ,hát nem egy hobbycnc kategória szerintem a régebbi fanuc vezérléseket még mai is simán leveri.A Hunor 721 szinte dialog rendszerben programozható, soros vonalon komunikál,6 szerszámos revolverfeje van és azért "csak" két tonna. Laslie szerint is kb ilyen súlynál kezdődnek az esztergák.Na mind1 nekem "bejött".Egyébként az NCT kb: 1 milláért lecseréli a vezérlést mostani "modern" szoftverre.Nekem 4 mikron a kottyanása x-ben ,de ha rákiabálok összehuzza magát 2-re,az meg "hobbynak" jó lesz

s7manbs8

Ebben az említett Hunor721-ben miféle processzor dolgozik, ami vezérli a motorokat, meg a többit ? Lehet erről tudni valamit ? Meg ez mikori konstrukció ?

4um5b65d

Ha meg még fokozni szeretnéd a gép tömegét akkor kikapod a 20-as váltólapkást és beteszel egy 32-est.... [#nyes][#nyes]

nffab2gnr

de a kérdésedre válszolva ,szerintem kevés G kód alkalmazható a Mach-bol mert a G70 G71 G80 G72 G60 kodokat szerintem a Mach3 másként értelmezi mint a Hunor. A kontúr leíró mondatok szerintem megegyeznek G1-2-3-0,de a többi elég eltérő.Na és a lényeg,hogy a szán hova menjen azt nem a "Microfos" mondja meg neki.

Robika37

Üdv!
྘-ben volt az már biztos, kezeltem annakidején.
Az elektromosságáról csak annyit tudok "busz" rendszerű volt processzor csak a számítási interpolációs feladatokhoz,analóg hajtásvezérlők voltak minden tengelyhez. Külön interface programot kellett hozzá irni a gyárában és azzal illesztették a különböző alapgépekhez.
Nagyon kezes egyszerű szájbarágós programnyelve van, szinte nem lehet vele butaságot csinálni ha alaposan leteszteli az ember az alkatrészpogramot.

Robikahttp://www.cncszerviz.hu/tudas_hunorkez.php" TARGET=_fnew>Itt van róla leírás

s7manbs8

Ránéztem az oldalukra, mindenesetre 92-ben már  lehetett olyan processzort találni, amivel megfelelő sebességgel meg lehetett oldani a vezérléseket. Mivel pl. ahhoz már egy 486-os proci bőven elég, ha jól használja az ember. Vagy valami DSP szerűségek is lehettek már akkoriban.

nffab2gnr

ha erössen kapaszkodsz meg mondom ,a "proci" Z80. Ha 30 évnél fiatalabb vagy ,lehet,hogy nem is hallottál róla,ha igen akkor dicséretes dolog.Egy 2*1 méteres szekrény az erősáramu vazérlője 7kw dc a főmotorja a szánmozgatást DC szervók csinálják ha jól emlékszem Z-ben 7000N X-ben 3000N a "toló" erő. Azért az már aprítja a vasat,nem?...

s7manbs8

Már hogyne hallottam volna, azt is programozgattam még annakidején, 83-84 környékén, mint ZX speltrum, meg hasonlók. És a DC szervóknak ez a proci számolta a pályát, meg a PID algoritmust is ? Az szép teljesítmény lehetett !  

j99i206if

Találtam olyat is :-) valószinű hogy újabb széria. Az íves gépelem egy alu burkolat, ez a munkahelyi gépen is rajta van. A szögletes szegnyerget még ezelőtt nem láttam, a mükahelyi gépen egy harmadik féle van. A norton szekrény kapcsolói is fekete bakelitek, amiket kihúzva lehet tekergetni. Itt vnnak képek erről a verzióról: http://apromix.hu/gepek/szerszamok/ipari-gepek/Eszterga_gep_emu_200_as_felujitva__elado-19628.htm" TARGET=_fnew>emu-200

Az E1N-nél is vannak eltérések az egyes szériák között. Pl. hajtómotor, szegnyereg.

nffab2gnr

az már a "csúcs" kazegória volt.1981-ben vettem a ZX81-t hatalmas 1K memóriával,egy egész oldalnyi levelet belehetett irni a memóriájába,aztán megmozdult a táp csatlakozó és akkor jött a mai szóhasználattal a "kék halál" de sebaj kezdtük előről. A 80-as évek egyik Mecsek Hegyiversenyének a kiértékelését(eredmény) már spekrum géppel csináltuk szédületes idő alatt igy a verseny lefutása után nem 4-5 órával később volt az eredmény hirdetés hanem "csak" fél órát várt a nagyérdemű.Az volt ám a technika nem a mostani 4-6-8 gigás procik:)[#nyes][#nyes][#circling]

sasi

A ZX 81 már nincs meg, ezért csak a nagyobb testvérét, a ZX Spectrumot tudom lefotózni, hogy az ifjúság is el tudja képzelni,  miről is beszéltek. Ez már 48 K memóriával kényeztette a felhasználót, és színes volt (színes TV-n persze).
A kép bal oldalán az adatrögzítő Microdrive, jobboldalt a printer látható.

http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/ZXSpectrum.jpg" border=0>

000000000

De jó újra látni! Én is ilyennel keztem (ZX Spectrum Plus)![#buck]

HJózsi

Elsőként a Reset gombot építettem be, ( volt valami NMI-is - nem maszkolható interrupt - csak már nem elméxem mire használtuk ...) aztán az EMG-ben floppy interfészt is csináltunk hozzá ... ennek is kultusza volt ...[#kacsint]

sasi

Ebbe már be van építve a reset gomb, az üzemállapotot jelző piros LED az, nem bonyolították túl…
Visszatekintve szinte hihetetlen, hogy társaságban, éjszakákon át képesek voltunk „falbontósat” játszani ezzel a géppel. Később aztán megjelentek a bonyolultabb, már „szépnek tűnő” grafikát alkalmazó játékok is.

4um5b65d

Memória bővítést és a hozzá tartozó lapozót nem épített bele senki ??
16+32+32 = 80Kbyte szédületes kapacitás volt már akkoriban.. :)