Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nffab2gnr

Szia Józsi!
Igen arra gondoltam,hát jó lenne ha lenne,de majd időnként rákérdezek nehogy elfeledd.[#nyes][#nyes][#nyes]

000000000

Igen erre gondolok. Hatlapból kört persze tud:).  
Ezt a vezérlő belső utasításkészletét felhasználva valószínüleg nem lehet a konzolról programozni eddigi olvasmányom alapján. Viszont arra sem láttam példát, hogy több bekezdésű menetet hogy kell programozni, illetve akár egy excentert. Ezekhez a főorsó szögpozíciót és szerszám mozgást össze kellene hangolni, de nem tudom, hogy ez lehetséges-e? Van-e a főorsőn "szög jeladó"? Esetleg hogy lehet illeszteni egy ilyen utólag felszerelt jeladót a vezérléshez (gondolom sehogy). Ez a szolgáltatás lehet, hogy ritkán kell egy esztergán, de jelentősen kibővtené afelhasználási lehetőségeket. Persze az is lehet, hogy amit én kérdezek azt mér nem esztergának hívják, hanem megmunkáló központnak.

000000000

A hagyományos esztergával valóban gyorsabb egy hengert esztergálni adott hosszon, mint esetleg ezt a konzolon bepötyögni, de már kúpot kell esztergálni, ott nem tudom, hogy a próbálkozásokra fordított idő és a végeredmény összehasonlítható-e a CNC-s megoldással. Egy felhasználóbarátabb, PC-s, esetleg grafikus kezelő felülettel nagyon le lehetne egyszerü síteni a kezelő dolgát, szerintem ez alapvetően szoftver kérdése csak. Természetesen ehhez át kell alakítani a vezérlést. Nem hiszem, hogy ez még senkinek nem jutott eszébe.

4um5b65d

Mindegyiknek a főorsóján kell, hogy legyen encoder, különben még egy 1 bekezdésű menetet sem tudna vágni...

000000000

Az biztos, hogy az egész fordulatokat méri, de ebből szögeket is tud számolni? Mert egy 3 bekezdésü menetnél erre is szüksége lenne. Sőt, mivel síkmenetet is tud vágni, valamint kúpos menetet, változó emelkedésű menetet, elvileg x és z tengelyeket is képes a főorsóval szinkronizálva mozgatni, csak szoftver kérdése, hogy meg lehessen adni egy excentert, vagy bármi mást.

nffab2gnr

Csaba azt utólag nem kel felszerelni mert természetes,hogy van jeladó mert menetvágásnál 1000-1500 fordulaton is a kiemelés után a szán visszafut a menetbekezdés elé1-2 mm-el de az anyagot pontosan ott kell megérinteni ill. fogásba menni ahol elsőre belépett, és ezt 8-10 szer megismétli.
A nagaoka könyvtárban találsz egy shop turn pdf file-t azt hiszem erre gondolsz,(grafikus felület).
A cnc oktatásban mi ilyen gépeket használunk a hagyományos G kódosak mellett. A program itt is G kód de nem látod mert a háttérben íródik te csak az adatokat adod be a felkínált rajzba a többit a gép lerendezi. Ezt a gépet a tanfolyam végefelé használjuk álltalában, mert ha ezzel kezdenénk, a G kódokat az életben nem tanulnák meg.  
Na persze amikor ezt meglátják van anyázás ,hogy miért szivattuk eddig öket a fanuc programozásával de,....

nffab2gnr

Csaba azt utólag nem kel felszerelni mert természetes,hogy van jeladó mert menetvágásnál 1000-1500 fordulaton is a kiemelés után a szán visszafut a menetbekezdés elé1-2 mm-el de az anyagot pontosan ott kell megérinteni ill. fogásba menni ahol elsőre belépett, és ezt 8-10 szer megismétli.
A nagaoka könyvtárban találsz egy shop turn pdf file-t azt hiszem erre gondolsz,(grafikus felület).
A cnc oktatásban mi ilyen gépeket használunk a hagyományos G kódosak mellett. A program itt is G kód de nem látod mert a háttérben íródik te csak az adatokat adod be a felkínált rajzba a többit a gép lerendezi. Ezt a gépet a tanfolyam végefelé használjuk álltalában, mert ha ezzel kezdenénk, a G kódokat az életben nem tanulnák meg.  
Na persze amikor ezt meglátják van anyázás ,hogy miért szivattuk eddig öket a fanuc programozásával de,....

4um5b65d

Persze, hogy szöget is tud mérni, hisz a főorsó nincs kényszerkapcsolatban a szánokkal, vagyis nem csak a menet bekezdését kell pontosan tudnia, hanem a mindenkori orsó és szán pozíciókat. Az excenterrel kapcsolatban viszont már nem volnék ennyire biztos. Szerintem azt nagyon kevés gép tudja vezérléssel lebonyolítani. Vagy ha tudja is akkor jócskán lecsökkentett fordulaton. Egy 1000-es fordulattal történő excenter lekövetés úgy ahogy van taccsra tenné a gépet 3 perc alatt.

000000000

>természetes,hogy van jeladó
De milyen jeleadó? Szöget is tud mérni, vagy csak azt jelzi, ha a főorsó egy adott helyen van forgás közben? Ha azt mondod, hogy pedsz több bekezdésű menetet vágni, akkor meg vagyok nyugodva. Törtem a fejem, hogy lehetne excentert csinálni. Semmi más ötletem mimcs, mint az egy egész fordulatnál rövidebb síkmenet darabokból kialakított excentrikus henger. Ez azonban csak közelítőleg lehet kör.  

Ez a shopturn az amire céloztam, de ez gondolom csak a siemens saját vezérlőjén fut, a HUNORRAL nem használható és az ára kicsit több lehet, mind egy EEN320. Vagy tévedek?

000000000

A G80-G84 -ig vannak a menetvágási  kódok. Nem találtam olyan paramétert egyiknél sem, hogy bekezdések száma? Hogy lehet több bekezdést programozni?

ra8nsmk6w

Úgy vágtam próbaképpen 6 bekezdésű menetet, hogy minden ciklus vége útán eltoltam 1mm a kezdőponttól. Az emelkedés 6mm volt. Nekem miniturn van de a vezérlés ugyanaz HUNOR 721.

nffab2gnr

nffab2gnr

a főorsó nullimpulzushoz képest szöghelyzet adható meg FI értékkel, a DV értéke meg a 360 fokot osztja annyi részre ahány bekezdésü a menet.
Igen a shop turn a siemens gépen az más kategória de az ára is , potom 26 millió.
Azért szép látvámy amikor a 110*260 kúpra 9mm menetemelkedéssel 1000 fordulaton menete vág :)

Robika37

Gondolom ez a határérték közelében van, mert a gyorsjárati sebességnél gyorsabban nem tud menetet vágni.

HJózsi

Ok! :) Hozzákezdek! Egy kedves ügyfélnek is ez van... Szóval csinálom "úgy is úgy is ..." [#vigyor3]