Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Vörösfenyő a tuti!!!

000000000

Már tényleg ideje lenne, hogy belefogj a cncdrehába, és publikáld a saját topicodban. Kíváncsian várjuk.

ukcge40u

rgh0guz5

Tisztelt Urak!
A közeljövőben tervezem egy 180/300-250/550-es eszterga beszerzését mivel az eddigi Quantum D140-est már kinőtem. Felhasználás: hobby, félhobby (sorozatgyártás/pénzkeresés nem cél!)Próbáltam körbejárni a témát és a következő kérdéseim lennének:
HBM és Quantum modelleket néztem (HJózsitól is kértem ajánlatot) minőségben, megbízhatóságban ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz? Más típus a fenti méretben szóbajön-e? Érdemes-e pluszt fizetni a Vario változatért? Válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm.  

ywathzay

Ha jól akarsz járni vegyél egy E2N-t. Nem új gépek, de van hozzájuk alkatrész, masszívak, a te mérettartományodnak megfelelő. Pl. egy ilyen:

http://www.expressz.hu/gep-szerszam/femipari/hirdetes-15906844/" TARGET=_fnew>eszterga

Nekem egy 1L611 tip. szovjet esztergapadom van, 67-es kiadás, nem adnám oda 3 HBM vagy Quantum hasonló mérettartományú gépért. Ugyanis egy HBM 250/550-es gép, 0,750 KW, 120 kiló, +vehetsz hozzá egy hegesztett lemez lábat (az enyém is kb ennyit tud) 1,5 KW, meg vagy 500kg. Nem egy kategória a kettő, ezzel neki merek menni szénacélnak nagyolásnál 3mm fogással is.

sasi

Szia Kopirnyák!
Nekem is 1L611-es van, a súlya 580 kg, 2,2 kW-os motorral, habár csak 1,5 kW-os frekvenciaváltóval hajtom.  
http://www.sasovits.hu/cnc/eszterga/eszterga.htm" TARGET=_fnew>Ez.

ywathzay

A súlyát csak tippeltem, de akkor még jobb. Tudom hogy a tanár Úrnak olyan van, hisz én kértem el tavaly a norton -és cserekerék tábláját.  :))  

rgh0guz5

Igen, gondolom ezek elpusztíthatalan darabok, hiszen ezek is abból a bizonyos "unholy russian material"-ból készültek anno! Sajnos egyszerű fizikai korlátai vannak, hogy egy ilyet vegyek, ugyanis nem férne be a műhelyembe! Marad vmi kisebb, de akkor melyik? Üdv, Zoltán.

ywathzay

Holnap megmérem a gépem dimenzióit, már én is kíváncsi vagyok rá. kíváncsi vagyok mennyivel kell több hely, mint egy "könnyűszerkezetesnek".

rgh0guz5

Ok. Én is kíváncsi vagyok.  
[#worship]

ywathzay

na bakker nem mértem meg a gépet, bocs holnap pótolom

f35ezvjs

Néd meg az OPTIMUM D280/700 gépet. Ez egy igazi kis műszerész eszterga finom munkákhoz kíválló. Nekem is van egy ilyenem, szivesen megmutatom próbáld ki munkaközben. meg kell jegyeznem nagyon pontos kis gép.

ywathzay

Na megmértem, 1400*600 mm-ert igényel. A földől 1200 mm magas. +láb. Semmivel sem nagyobb mint a hasonló méretű, de negyedannyi tömegű játékesztergák.

rgh0guz5

Opti/Quantum gépeket is néztem, árban azért van némi különbség. Hobby célra lehet, h kissé túlzás... A 280x700 nekem szerintem túl nagy lenne, valószinűleg nem használnám ki.

rgh0guz5

Hát azt nem tudom hogy egy HBM vagy Opti/Quantum mennyire "játékeszterga", de az biztos h nem olcsó játékszerek! A tömegen és méreten kivül a használt gépekkel az is gond (mármint nekem), hogy nem tudom felmérni, h mennyire lestrapált az adott masina, mit kell rajta felújitani, és főleg mennyibe fog kerülni mindez! Mint emlitettem én nem vagyok profi esztergályos, csak hobby célra kellene a gép.