Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robika37

Nem kell azt sokat tapogatni, van rajta előtolás és gyorsjárat minden irányba. Sőt a keresztelőtolást rá lehet kapcsolni a kéziszánra is. Szerintem 6Kw-osnál kisebbet nem nagyon kellene rátenni mert menetvágásnál elég nagy forgótömegnek kell a forgásirányát megváltoztatni.
A súlya valóban 4-5 tonna közt lehet. Az enyém 2000-es csúcstávú 3,2tonna ,de az karcsúbb masina no meg öregebb sajna.

f35ezvjs

Az nem vitás egy igazi szerszámgépnek súlya van.
Csak gondolj bele felgosz egy 80 kg tengelyt ezt csak egy igazi nagysúlyú gépre foghatod fel.
Ez a gép többet ér mint három mostani Fejlesztésű. Én is azt mondom biztos nem fogod megbánni ezt a vételt. A lényeg legyen lehetőséged minnél előbb a kopásokat kijavítani, hogy azért tudjál vele század pontosan dolgozni. Szurkolok neked, minnél hamarab a műhelyedbe kerüljön

4um5b65d

Én inkább lebeszélném Csabát egy ilyen nagy gépről első gyermekvállalásnál. Bár nem tudom, hogy milyen munkákra szánja a masinát, de szerintem ez nagy lesz. Statisztikailag az iparban a legtöbb alkatrész legyártásához elég egy 200-as tokmány 300mm-es elfordulás és 300 mm csúcstávolság. Ez olvastam, és nem a "matató" ujjamból szoptam. Én ezt annyival egészíteném ki, hogy talán a gép földrajzi helyzete is meghatározó lehet. Gondolok itt arra, hogy esetleg egy falusias környezetben ahol mezőgazdaságilag erősebb területen dolgozik a gép ott a Robika féle gép valószínűleg nem szokott állni.
Egy városi környezetben inkább az apróbb , öklömnyi méretű alkatrészek a kelendők. (ezt tapasztalom nap mint nap) A munkáim 80 százaléka belefér 1 köbdeciméter térfogatba. Olyan gép viszont nincs ami mindenre jó. Muszáj kompromisszumot kötni. Van egy olyan érzésem, hogy Csaba nem a borona tárcsákat szeretné elsősorban esztergálni, hanem amiket itt az oldalon készítenek a fórumtársak. Egy kis ezt, egy kis azt. Talán a 30-as csapágyméret is rendszeresen előfordul majd a repertoárban amihez bizony nem ideális egy ilyen nagy gép...

svejk

Na egy örök kérdés..
" mert a betonon, rács nélkül gyilkos a meló. "
Mi ennek az igazi magyarázata, miért kell?
A kezdő amatőrnek csak útban van, minden begurul alá, takarításkor emelgetni...

000000000

Ezek szerint te ismered ezt a típust? Előtolás a kéziszánon? Ez ekkor egy Rolls-Royce ketegória az esztergák közt?

KoLa

Próbáld ki a betonon forgácsba toporogni vagy egy lábrácson ahol lehullik a forgács a lécek közt!

svejk

KoLa, ez diplomatikus válasz volt:)
Gyakorlatilag felsoroltad a lehetőségeket:)
Egyszer valaki belinkelt egy automata revolverfejest,(vagy lehet nem is az a neve) az nagyon tetszik nekem, bár elég munkás megcsinálni..
Kis gépen talán elég lenne egy sorban a kersztszánon egy pár, talán ez a legstabilabb csak ugye akkor hoszú keresztszán kell, mert az elforduló átmérőtől távolabb kell hegy legyenek egymástól a szerszámok.
Laslie, te milyet preferálnál egy EAN 1000 méretnagyságú gépnél?

4um5b65d

Inkább az esztergák URAL-jának számít. Egy gázföccs, 5kg forgács a tálcában. Ezek nagyoló gép kategóriák.
Átmegy ez mindenen, de az M6-os menettől öklendezni kezd... [#nyes]

svejk

Csak ennyi? Mondjuk tényleg az is idegesítő..
Azt hittem vannak valami misztikus magyarázatok is :)

Robika37

"Csepel Művek Egyedi Nehézgépgyára Kaposvár"
volt belőle 5000-es is. 70-es fúró telibe és hasonló finomságok, a századok azért felejtősek minden megmunkálási pontosságnak a megfelelő géptípuson a helye. Volt itt már elég vita erről...A "prolit" nagyon szerettem a mechanikus kuplungja miatt ,de azt azért el kell dönteni mit akarsz vele kezdeni mert ez nem műszerész pad, meg lehet vele a kis dolgokat is csinálni de néha macerás tud lenni. Ilyenkor jönnek az apróságok pl. nagy tokmányba kis tokmány.. elég nagy a szegnyereg csökkentőhüvelybe kicsi forgócsúcs a késtartó is vastagabb késszárakat fogad. Inkább a TOS SV18-as az kezes nagyon.

4um5b65d

Az attól függ, hogy mire szeretném használni. 1000mm-es CNC munka olyan ritka mint a fehér holló. Ilyen hosszban csak tengelyek készülnek amikhez nem igazán kell a CNC. Ha sokáig csak a hossz szán megy egy tengelynél azt a hagyományos gép is megcsinálja sima előtolásal.
Mivel épp nekem is szükségem lenne egy CNC esztergára, így a fejemben már megszületett a formai kialakítás. Ez pedig egy 150mm-es hossz szán ás egy 500-600 mm-es keresztszán.

Robika37

Fúrni nem akarsz vele?

000000000

Hogy mire kell? Hát konkrétan nagyon jól jönne (jött volna) az 500-as elforduló átmérő, mert a csörlőn amit mocs csinálok van két ekkora kötldob. Lézerrel vágattam ki a 4db 500-as tárcsát. Ha lánggal kivágatom, és felszabályozom, csak ezen a 4 darabon bejött volna a proletár áranak 1/3 része. Persze, lehet, hogy az életben nem fogok ekkora tárcsát felfogni, de most konkréten jó lett volna. Tény, hogy óriási a gép, mind súlyra mind helyigényre. 3,5 méter hosszú az 1500-as csúcstávjával. Ha a falmellé rakom akkor is 150cm-ig kilóg a keresztszán kurblija. Szóval azért a méretétől kicsit tartok, még nem döntöttem és még nem is lehet megvenni egyik gépet sem. Októberben leszek döntési kényszerben, addig gyűjtöm az infókat és a tapasztalatokat. A két másik masina méretben és tömegben is kb a fele ennek.

svejk

Rossz volt a kérdés, vagyis az összehasonlítás.
Természetesen a hossz nem lenne ekkora, inkább olyan fejeszterga - vagy mi a szösz a neve - gondolkodnék.

4um5b65d

De igen, de a fúrófejek is a keresztszánon lennének. Igazából egy patronos főorsójú gépre lenne szükségem, max 25 mm áteresztéssel és automata száladagolással. Rengeteg munkám ment el a veszendőbe amihez egy ilyen kaliberű gép kellene. A 100-200 darabosak még elmennek simán a hagyományos gépen, de például idén is két nagyobb széria, egy 60 és egy 95 ezer darabos megrendelés úszott el, mert nincs gép.