Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Bocsi de az a törlő amiben látszik a filc az a túloldalra való csak azért van a szán mellett hogy derékszögben álljon, a ragasztás ideje alatt rá volt szorítva az ágyazatra

KoLa

Ezt nem tudom megitélni csak ha már működtetem!

4um5b65d

Megint átbactál....[#boxer]
Úgy már mindjárt más a leányzó fekvése....[#vigyor3][#wave]

4um5b65d

Egyszerű fizikai jelenség....
Ha belegondolsz egy hangfalat miért tesznek tűszerű lábakra ? Hát azért, hogy ne vigye át a rezgést a bútorokra vagy a parkettára, mert megváltozik a hangzás. Sajnos egy gépnél nagyon kell, hogy nagy felületen érintkezzenek a dolgok.
Én még sehol nem tartok a gépem építésével, de a lineáris vezetőim teljesen mások mint az itt megszokottak. Egy 1000mm hosszú vezetőhöz egy 500mm hosszú "kocsi" tarozik. Teljes hosszban 10-es golyókkal.

KoLa

Ilyenre én is gondoltam annak idején csak a hosszú golyópálya miatt elvetettem mert nem tudtam volna elkészíteni megfelelő minőségre

KoLa

A rezonancia továbbítás már a keresztszánnál elbukik ott a négy lin csapágyon

4um5b65d

Készen kapható a golyópálya. Bemész a csapágyboltba aztán meg lehet rendelni. 200 Euró sincs 1 méter. Tűgörgőset is van, meg még egy rakás mindenféle cucc. Komplett prizmákat is lehet venni. Szóval csak pénz kérdése a dolog...
Ja és http://www.steinweden.de/farbkennzeichnungE.html" TARGET=_fnew>ITT van egy kis csemege ha véletlenül ettől a cégtől vennél automata acélt.... (Elkeserítő ez a "szín" helyzet. )

4um5b65d

Talán kellene egy próba esztergálást végezned ahogy összeáll annyira a dolog, hogy manuálisan kipróbáld. Ha már ekkora gépre teszel vezérlést akkor jó lenne kihasználni az erejét is.

svejk

No basszus ami itt van nálunk az is 0,02mm/m :(
F@sza Csehszlovák, még az eredeti fadobozában és zsírpapírjában :)
És tényleg nehéz kétszer lerakni ugyanoda, hogy ugyanazt mutassa :)
Na szerintem ilyenem is lesz, ha más nem kölcsönbe..

svejk

Hát azt nem tudom de a ferdeágyas cnc gépeknél sokszor látom hogy mindkét forgásirány ki van használva, de azt nem figyeltem meg hogy olyan esetben milyen művelet van.

svejk

Az én soha el nem készülő esztergámhoz ilyen meggondolásokból raktam félre a 45-ös hosszitott kocsis hengergörgős lineárokat.

4um5b65d

Végül is csak attól függ, hogy milyen kései vannak az embernek. Ha tele vagy jobbosokkal akkor nem forgatod az írányt. Hagyományos esztergán jobb ez a megoldás. Ellenkező esetben ugye balos kés kellene.
Persze lehet, hogy azt az automata gépet fix csúcsmagasságra készítették "felül a lapka" típusú befogóval a hátsó szerszámok esetében is, akkor nincs más választása a polgárnak, mint hogy fordítson a forgásirányon.

4um5b65d

De legalább félre van rakva. Erre már nem kell költened.... Adjak hozzá absolut encodert ?
[#nyes]

svejk

Az ám, tényleg..
Kérdezzük csak meg KoLa-tól, hogy milyen rendszerű szerszámváltót tervez hozzáilleszteni?
Mert ugye igazi "gépes" attól lesz...

svejk

Eh, már mindenhonnan azt az encodert nyomják a hirdetések...
Szerintem nem egy nagy szám (mert nem értek hozzá :( )és órmótlan, bár egy E400-ason már arányosan mutatna.