Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Vannak érintésvédelmi okok is persze bár ténykedéseim során inkább a forgács láb alól való eltüntetése az ami miatt én szeretek rajta állni!
Na meg hogy van előtte egy eszterga vagy marógép!

KoLa

Leslie nekem már útba van a kicsike![#nevetes1]

KoLa

Lez! Neked milyen géped van?

4um5b65d

Nem tudnám eldönteni, hogy melyik lenne a jobb.
Mindegyiknek van előnye. Neked talán a dobrevolveres megoldás lenne a kedvezőbb. Kisebb darabszámban gyártasz dolgokat és az ean szegnyergét is ki tudod használni. Ha elkészülsz vele akkor pedig látványosabb mint egy hosszú keresztszános gép és azért valljuk be, kinek nem esik jól ha a haveroknak leeseik az álla az alkotásod láttán.

4um5b65d

Egy TOS SV18RA, meg egy Olasz maró, meg egy haránt gyalu, meg egy orosz dobrevolver, Ja és egy AEG pisztolyfúrógép...[#vigyor2][#vigyor2]

svejk

Na attól nem félek hogy ha el is készülne mutogatni lehetne :(((

4um5b65d

Akkor ne mutogasd, csak takargasd és dicsérd....
Irigykedni akkor is tudunk.. :)

KoLa

A Tos-t sejtettem mert nagyon vágtad a multkorában minden csavarját - nekem nem volt hozzá szerencsém de tudom hogy menetvágásnál nem kell visszafelé forgatni - mi van ott beépítve valami húzóékhez hasonló rendszer  
mármint arra gondolok hogy csak mindíg ugyan annál a szögelfordulásnál kapcsolódik össze?
Nekem a revolverek a kedvenceim közé tartoznak - tíz évig volt szerencsém állítgatni őket!
Elég komoly műhelyed van!

KoLa

És hidegvágód kilós kalapáccsal?
Volt nálunk egy TMK lakatos de már nyugdíj előtti újfelvételis (még anno a cucializmusban)- valami elromlott az egyik revolveren az öreg meg megjelent balkezében egy 400-s vágó jobbkezében kalapáccsal és azt kérdezte "Na mi a baj?
Kovács vol a kisöreg( na  nem Lajos!)egész életében. Hamar szállóige lett belőle hogy jön Pistabácsi és megoldja vágóval kalapáccsal![#nevetes1]

ukcge40u

A dolog misztikusnak is mondható.
Amit KoLa is említett érintésvédelmet, az is felhozható, de sokadrangú szempont.
Ami a forgácsot illeti, abban teljesen igaza van.

Viszont van egy dolog, amiről sokan nem tudnak.
A lábrács anyaga, vagyis maga a fa.
A lábrács ugyebár gyalult, gyakorlatilag cseréplécekből álló rács.
Mivel lécekből áll, így eléggé rugalmas is, de pont úgy, hogy az ember toporgását nagyon jól csillapítja. Mintha puhább lenne a lábad alatt a talaj egy picikét. Pont csak annyira, hogy nem tudatosul.
Viszont a gerinced,a lábad, és sok izmod hálás a rácsnak, mert nehezebben fáradnak ki.

Próbáld ki, hogy vaskepnis bakancsban (mert ugye dolgozni csak abban illik), teljes erőből odacsapod talppal a lábad a betonhoz.
Ha jól csinálod, a fejed is beleremeg.
A rácson ilyet nem tudsz csinálni, mert a rács elnyeli a rezgéseket.

Ez jól szemlélteti a rács ergonómiai előnyeit.
Erre viszont nem képesek a hipiszupibaromidrága gumiszőnyegek sem, bármi is legyen leírva róluk.
Ha vastagabbak, akkor nagyon rugóznak, ami már zavar, ha vékonyabbak, akkor meg akár ott sem lennének.

Tehát kell a lábrács a gép elé, az sem baj, ha kicsit öreg, meg nyikorog. Sőt, úgy még nagyobb fílingje van a dolognak. :)))

KoLa

Ez valóban így lehet - talpmasszázs - főleg mikor jönnek a szegek kifelé!

ukcge40u

Arra van a kalapács, hogy parancsoljon nekik.
A jó lábrácsból nem jönnek ki a szögek, mert vagy picit vissza van hajtva a hegye, vagy bordásszöggel van összeütve. Esetleg facsavarral.
Érdekes az is, hogy a legjobb rácsok mind fenyőből készülnek, láttam már tizenéves, naponta használt lábrácsot is fenyőből.
A keményfa nem bírja valahogy, eltörik, elhasad, vagy más baja lesz.

4um5b65d

Semmi különös nincs a menetvágó részben, egyszerűen csak 1 menetemelkedésre nézve csak 1 helyre tud beakadni egy bütyök/ék. Igaz ez nagyobb fordulatokon egy nagyobb kattanással jár, de működik jól a rendszer....
Ezt a géptípust mindenkinek kötelezővé tenném pár hónapra. Nagyon kézreálló gép. Ahány féle menetemelkedést ez ismer az félelmetes. Meg hát a géptartozékai is nagyon profik. Külső belső lépcsős patronok a vékony gyűrűkhöz, főorsóra fogható x-y-ban állítható derékszög rendszer, a kéziszán tetején még1 szán s menetvágáshoz. Az előtolás is olyan finoman kapcsolható, hogy élmény vele a munka....

svejk

Köszönöm a magyarázatokat!

KoLa

Mindezt otthon főnököktől nem zavartatva - boldog ember vagy![#wave]