Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Attól tartok én is hogy nem fog menni, csak bizonyos geometria mentén, gömbvégű maróval, nagyon gondos technológiával, szóval nem a hétvégén összedobott marógépen.
De azért végül is ez is valami.

Bicska

sasi: Köszi, tudom, azért választottam.[#worship]
Motoros: Mint említettem, a "nagy" marógépemen (1t) szeretném elvégezni a  marást. Célom nem a termelékenység, ezért órákat is szívesen elszüttyögök azzal az 6-7cm-rel, remélem a katalógusban említett HRC értékek valósak!

sasi

Ha betartottad az edzési hőmérsékletet – 840-860 fok, hűtés olajban, biztosan bejön a keménység.

Bicska

Annyira azért nem vagyok penge, szakemberre bíztam, bár talán nem kellett volna ennyire keményre csináltatni..[#wow3]

000000000

A hit egy dolog... De nem muszaj...

000000000

Azt mar irtam korabban, hogy ez nem hobby marogep katergoria...

Motoros

Kipróbáltam a gyémántos lapkát élesbe egy 16mm-es golyós orsón, és meglepően jól és stabilan viszi 0.2mm-es fogásokkal az Isel orsóját.
De a véleményem az hogy nem ide való hanem spéci cnc esztergára simítónak nagy fordulatra.
Sikerült kipattintanom a bénázásom miatt, és meglepődtem mert a köszörűvel simán ujra tudtam élezni.

bmejdz9nu

Meg tudtad köszörülni? Mivel? simával vagy gyémánttal?
(csak a viccből kérdezem: csak egyik felén felül van gyémánt...)
Akkor ez vaj gyémánt? Gyengébb mint a kerámia?
Mindjárt nekinyomom én is a köszörűnek... van belőle még 9 db-om...

A többiek már próbálták?

Motoros

Persze a gyémánttal, csak vigyázz mert hamar elfogy, nagyon viszi.

000000000

Szia Péter!
Nem adnál el nekem ilyen kést? Nekem is Isel golyósorsóhoz kéne. Szeretem a kipróbált dolgokat :-) (köszi Motoros!)

Áron

000000000

Egyébként isel orsókhoz milyen kést használtok?

000000000

Janko-t kerdezd, O mondott nekem ha jol emlekszem sarga kest. De ha le van koszorulve a kulso, kemeny reteg, viszi szepen mindegyik. De biztosan van olyan, amelyik a legoptimalisabb. En kekkel probaltam (lehet nem ehhez valo, nem vagyok esztergalyos).

Motoros

Ha lehet  minnél nagyobb fordulatot használj, sajnos én a kilógó hosszú tengelyvég csapkodása miatt csak 1200 f/p -vel mentem ami nem sok.
Egyébként nagyon kegyetlen dolog esztergálni az edzett golyós orsót, jobb ha a nagyolást és az edzett részt lebarmolod valami jó vídiával.
Próbaesztergályozást egy rövid kis darabon célszerű csinálni hogy kiderűljön meddig edzett. A 16-os orsót 10-ig le kell venni, 12mm-nél még kemény. Ez a csapágy kiválsztásnál fontos. A belső résznél is vigyázni kell mert beedződésre hajlamos.  

bmejdz9nu

#436:  
"Mániákusok figyelem:  
Ha valakinek esetleg kellene ilyen... még van 5db az amcsinak... A noniusznál 8000Ft/db+Áfa... itt most kb.1000-1200 Ft... de csak 5 db van..."

Erre a készletre 1 órán belül volt "tesztelő jelentkező"... hol voltál? :) 1000 Ft-ért adtam végül ingyenes szállítással... :) csak, hogy megismerjük!
Most mindössze 4 db-om van gyakorlatilag és 5 db repül az USA-ból... ha megjön visszatérhetünk rá... ha elveszik a levél akkor nem... :)

PS: A kerámia sem roszz... [#dumcsi]

Motoros

Ha jól tudom  P30 a legkeményebb vídia, de végűl is mindegy csak valami jó éles kés legyen, kb 500 f/p  0.2mm-es fogással minnél kissebb előtolással és ha kicsorbúl akkor köszörűlni..köszörűlni..köszörűlni.
A lényeg a köszörülésen van, de akár milyen jól megélezed le fogja verni ez a szakaszos igénybevétel amit a menetes rész okoz, és a fontos hogy ilyenkor nem továbbmenni hanem kifogni és újraélezni azt a rohadt kést. Bocs de ma ezzel szívtam egy fél napot.