Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez ne maradjon le!!!

sasi

Úgy látom kissé pontatlanul fogalmaztam, a köszörűkő palást egy tetszőleges pontjának kell azt a pályát bejárni a furatban, mely keresztszál kialakulásához vezet. Ez így persze a kő palást teljes egészére igaz, azaz a kő, és a főorsónak egytengelyűnek kell leni, tehát a felszerelt szupport kövét először fel kell szabályozni, csak utána fogható hadra.

000000000

Az elotolas kezzel tortenik?
Mivel ez eleg barkacs megoldas, bar vegtere is miert ne lehetne - kiszikraztatni?
En csapagyfeszek koszorulesre gondoltam, mint elso lehetseges felhasznalasi modra. Persze valami finom lepteku hajtast kozbeiktatva a kestarto helyere szerelve. Valahol lattam, hogy mikrometer rosszat hasznaltak hasonloan finom pozicionalasra.

sasi

A minél nagyobb gépi előtolás a praktikus, persze egy kisméretű csapágyfészeknél kényes kérdés, nem igazán esztergára való, de ha alávan szúrva, és a feneket utolsó műveletként külön húzod fel, megoldható.
Nem értem, a mikrométer dobbal mit kívánsz finoman beállítani a késtartónál?  

Robika37

Üdv az Uraknak !
Kicsi adalék köszörülés témakörben:
Ha már Sasi nem említi. Szabályozni azért kell, hogy a köszörükő felszerelés után tökéletesen ütésmentesen "szaladjon". Mivel ha bármennyit is üt az rezonancia forrás és nem lehet felületet és méretet produkálni. Szabályozni még azért is kell mert amit iskolábannékem is tanítottak miszerint a köszörűkorong "önélező" az marhaság. Eltömődik a szemcsék élei legömbölyödnek, hosszköszörülésnél "hordósodik" a palástfelület ezt korrigálni kell.
Illik közelíteni az előírt kerületi sebességhez is különben csak porzik nem köszörül szépen.
Esztergán pontos fogávételhez én mérőórát szoktam feltenni késtartóhoz, kéziszánhoz ütköztetve , ha már köszörű akkor mikronos beosztás illene....
Bocs ha untattam az Urakat. További szép estét!
Robika

Robika37

Üdv Sasi!  
Hossz köszörülésnél emlékeim szerint fordulatonként a korongszélesség negyede harmada az előtolás. Fogásmélység nagyolásnál 0,01-0,025 löketenként símításnál ennek kb fele.

bmejdz9nu

Itt van Robika a Profi... de titkolja... :)

Én a mostani a Mach Tech-en láttam életemben először köszörűlő gépeket... nagyon megfogtak... Árpi is csodálkozott ezen... (meg a robotok...HD-vel...)
A gépek magukat szabályozták le/be időközönként gyémánt hegyekkel... olyanok voltak benne amit már egyszer itt kitárgyaltunk, hogy mire is valók...

Egy szó mint száz.... valaki nem csinálna egy videót a köszörülésről ?

PS: a reszelékkel mi lesz? nem lenne érdemes elszívást azaz porszívót is építeni melléje?

bmejdz9nu

Gondoltam egy két linket közbe-közbe beteszek, hátha segítek ezzel másnak... főleg olyanokat amiből van még... és lehet venni... (én csak ennyit tudok :)
Pl. ezt vettem az Ebay-on:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230138252535&ssPageName=MERC_VIC_RSCC_Pr4_PcY_BIN_Stores_IT&refitem=230136980681&itemcount=4&refwidgetloc=closed_view_item&usedrule1=StoreCatToStoreCat&refwidgettype=cross_promot_widget#ebayphotohosting" TARGET=_fnew>Draper Expert 5-30mm inside Micrometer
Kb. 6000 Ft szállítással... Megérte? vagy nem?

http://i20.ebayimg.com/02/i/000/a2/b8/1ea0_1_b.JPG" border=0>

bmejdz9nu

http://search.ebay.com/_W0QQsassZszentliszloQQhtZ-1" TARGET=_fnew>Ettől a magyar-tól! már többször vettem az Ebay-on kersztül!
Utánvéttel elküldi... nagyon korrekt... főként lapkákkal és Orosz (nagyon jók) gyémánt köszörűkkel foglalkozik... Érdemes figyelni mikor mi van neki...

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.com/100-REINFORCED-WHEELS-CUT-OFF-DISCS-FOR-DREMEL-1-1-4_W0QQitemZ320124847795QQihZ011QQcategoryZ34087QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>Itt pl. Proxxon/Dreamel "szálkötésű" vágótárcsákat lehet olcsó venni....
Aki már vett ilyet tudja milyen drága... itt 100-at kap 5 áráért... Kb. 4000 Ft szállítással 100 db!

http://members.dslextreme.com/users/smokeeejunk/images/100reinforcdiscs.jpg" border=0>

sasi

Robika37, igen, úgy van, ahogy írod.

Péter, ez egy belső mikrométer, nagyon megérte az árát. Furatokat sokkal pontosabban lehet vele mérni, mit digitális tolómérővel.

bmejdz9nu

Sajnos... már rájöttem... azért vettem... :)

bmejdz9nu

Aztán vettem pl. 50 db-os "Horn"(?) belső kieszregáló készletet, persze használt de ez nem számít mert csak nekinyomom a gyémánt köszörűnek és új lett... tiszta keményfém az egész!
Ár:(licit volt) 50 Euro +12 Euro a szállítás 50 db... Befogató az grátisz...

http://i2.ebayimg.com/04/i/000/a1/86/dde1_1.JPG" border=0>

sasi

A puhapofához egy gondolat.
Fortunát, mely egy hüvely a két végén csapágyhellyel, puha pofa nélkül nem nagyon lehet egytengelyűre elkészíteni. A tengelyhiba pedig a csapágyak melegedéséhez vezet.
Ha egy alkatrészt futáspontosan vissza kel fogni, csak puhapofában sikerülhet.
Persze mindig az adott átmérőhöz frissen szabályozva.

svejk

Helló!
Értem is meg nem is... :)
"azaz a kő, és a főorsónak egytengelyűnek kell leni"
gondolom párhuzamosnak kell lennie a két tengelynek mert az egytengelyüség esetén pont akkora kö kellene amekkora a furat.
Az egyik kérdés még mindig: van-e ideális furat-korong átmérő arány?
A másik : az ívelt pálya gyakorlatilag abból lesz hogy a keresztszánal a köszörűt ki-be "húzogatjuk" ,ugye?