Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

A patron gyártás nem egyszerű. Edzhető anyag  (asziszem rugóacél az igazi) megesztergályozása, edzés, köszörülés--a felhasítást is köszörűgépen teszik rá.
Aki ért a patrongyártáshoz az megélhet belőle.
A sváci patronok nagyon jók, asziszem Saublin vagy mi-- az legendás.

sasi

Szia Misi!
Kényszer tapasztalatból állítom, hogy a módszered tökéletes, ugyanis a tokmányom spirál tárcsája 0,15 mm-t kottyan, ezért olyan alkatrészeket, melyeket nem lehet centírozni, mit a trapézmenetes orsó, csak így tudom pontosan megmunkálni. Én hulladék acélcső darabokat szoktam erre a célra használni (gyűjteményem van belőle), és az egyszerűsége miatt dörzsáratom a furatot (lehet, hogy csak jó furatkéseket kellene vennem?). A patronon 3 hasítékot készítek, illetve nagy falvastagság esetén hatot, két oldalról. Egy nagy baja van ezeknek, elkallódnak, és mindig újat kell készíteni.  

Nagyon szemléletes, és áttekinthető a prezentációd, a későbbiekben se fossz meg bennünket tőle!  

000000000

Sok-sok hasznos info http://metalworking.majosoft.com/index.html" TARGET=_fnew>ITT!!!
(A lap alján lehet lépkedni a témák között)

Motoros

Szia Sanyi!
Kösz. Dilemmában voltam, hogy ezt a nagyon egyszerű ősrégi módszert előadjam e? Nem mondjátok e hogy kitaláltam a melegvizet. De hátha ezek a holt egyszerű dolgok nem ugranak be.
Sajnos a fotók sem sokat érnek ha nincs egy pad ahol ráérez az ember a munkafogásokra.
Akiknek persze van padjuk azok javarészt ismerik a trükköket, ha volt egy mesterük aki megmutatta. Vagy lehet hogy a neten keresztűl is meg lehet tanúlni esztergályozni?[#nemtudom]

000000000

Hogy érted azt: (DE LEHET, HOGY ÉLETVESZÉLYES!!!)?

000000000

Szia Varsányi Péter! Köszönöm a lapkákat, az ajándékot is köszi. Hétfőn utaltam a pénzt. Remélem megkaptad.

bmejdz9nu

Meg-meg! Nem haltam éhen! Köszönettel....

A lápkákat teszteld.... és tedd közkincsé a tapasztalatokat!
A "háttérben" arra gondoltunk, hogy ezek olyanok mint a kerámiák... már mint a felhasználási területe... de!!!  kisebbek... tehát ezeket lehetne belső furat esztergáláshoz is használni!
Sajnos több nincs... jobban mondva 3x-5x pénzért... de figyelem a dolgokat... ha beválik (ezért lenne érdekes a tapasztalat) a gyémánt akkor gyorsan lecsapok majd rá!... ha persze hobbi áron van ....olcsó... :)

bmejdz9nu

Hát ezaz.. amit könyvből nem lehet megtanulni...
Irogatni meg látod nem szeretnek a tapasztalatokról, eredményekről...mert azt hiszik, hogyha kitáláltak valamit azt jobb ha megukban tartják...  
.... ezt általában két okból teszik:
1. mondogatják magukban: úgyis lefikázzák... (ez persze nem igaz... persze a szekálódás ahogy észrevettem mindíg javító és jószándékú...)
2. Dehogy írom le... más is kinlódjon... (Az Igaz Magyar!) De ettől nem megyünk előre... sok-sok példa a neten...külföldről...
... de ez egy másik táma...

Talán webkamerát kellene felszerelni a műhelyedbe...hátha más "szóra sem érdemes" dolgot láthatnánk!  [#nyes][#nyes][#nyes]

000000000

Én most azt csinálom[#smile]
(off: apám gépészmérnök volt, de nem volt ideje sajnos már engem tanítani... viszont barkácstákolni szeretek, így eldöntöttem, megtanulok esztergályozni, de napi munka mellett csak a délutánok jutnak rá[#szomoru1])

000000000

Egyszerűen, pl. a széles kések alá nem mindig eléggé széles a hézagmérő... és ugye a biztos, ami teljes felületen fekszik fel.)

Robika37

Szia Péter!

Kicsi hozzáfűznivalóm lenne. Én anno mikor az forgácsolós iskolába jelentkeztem, igazából halovány gőzöm nem volt arról, hogy eszik avagy isszák a marógépet esetleg a lefejtő fogazót. De így alakult mert jó Apám azt tanította ha valamit elkezdek illendő befejezni tisztességgel (pl. iskola). Később kitanultam szabad akaratomból (kicsike mohó pénzéhségből[#eplus2]) a faesztergályozást mármint a szabadkézit. Ez csak úgy működött, hogy volt egy jó tanítóm és sokat kérdeztem+kínlódtam+mégtöbbet gyakoroltam. Mostmár csak röhögök ha kezembe akad hobby faesztergályos könyv ,olyanokat írnak benne...
De a tudásomról sajnos senki nem kérdez...pedig szívesen válaszolnék.
Namármost szerintem bármely szakmányban az alapokat meg lehet sőt kell tanulni! (akár könyvből, elméletet!)
Utánna már van az ember olyan szinten, hogy tud kérdezni...... és jó szívvel válaszolnak.
Legalábbis ezen a fórumon Én így tapasztaltam . A "gép tulaj adatbázisban" Te is beláttad minden produkt mögöttt munka van. A lehetőség álltal olykor behatárolva a produkt kialakítását ill. a ráfordított energiák néha meg sem látszanak..
Emlékezz csak ! Fotok a gagyi egy hétvégés sorjás mechanikákról (nem az enyém:-)) Naa kiírtam magam .Hosszú is lett OFFos is lett, ez az Én véleményem nem bántásnak szántam, ha nem bírja a topic lehet törölni
ÉS lehet KÉRDEZNI[#integet2]
Robika

Robika37

Szia stabilitás szempontjából nem túl előnyös,de ha nincs más működhet.  
Javasolnák kis esztergához alátétlemeznek acél pántoló szalagot lemezollóval méretre vagdosva.
Ha vastagabb is kell el kell menni a vastelepre enni vagy 2m laposvasat flex-szel összevágod, lesorjázod. egy életre elegendő lessz  . Ha van olyan polcod ahol elfér, a gyakran használt késeket ott lehet tartani alátétjeikkel együtt. Nem kell keresni csak esztergálni.
Üdv Robika

Robika37

Bocsika nem enni, venni

bmejdz9nu

Köszi a választ...
de tényleg ahhoz, hogy normálisat kérdezzen az ember az első "kapavágásokat" saját magának kell megtennie...
Én szerintem megtettem... próbálom... de a "gyakorlat teszi a mestert"....
Hű milyen jókat írok... :)
Akkor záporítom a kérdéseket miután valamit megpróbáltam és nem igazán ment... ez persze van bőven... kudarc is...
Múltor egy illesztést nem pírtam pontosan megforgácsolni... ilyenkor levonom a következtetést... és beszerzem a hiányzó alkatelemeket... pl. belső mikrométer:
http://i20.ebayimg.com/02/i/000/a2/b8/1ea0_1_b.JPG" border=0>

Aztán múltor a sima mikrométer tette az agyamat tönkre... én hüle nem is gondolkodtam, hogy a számok a tekerőn kétszer vannak körbe:)  
persze ez neked vicces... de nekem szomorú volt...
Én már a digitális tolómérőkön nőttem fel... persze le tudom olvasni a hagyományost is de beszerztem ebből is egy digitálisat:
http://i24.ebayimg.com/01/i/03/61/d0/13_1_b.JPG" border=0>
Ezzel jobban bírok... a mérő órákkal szkeptikusabb vagyok mert ha mozgásba mérek azok nem "éreznek" pl. egy körfutás 0.01 aztán 0.02 és nincs érzékelés közötte...
Arra is rájöttem, hogy a szokásos "százados" osztású mérőóra nem mindíg elég... (van tapintóm is de az olyan macerás felszerelni és nem mindíg áll kézre...)
Ezért most vettem egy Ruszki "ezredes" mérórát... új és nem volt drága... 10 Euró...
Ez még nem jött meg...
http://i5.ebayimg.com/02/i/000/a0/bb/93a7_1.JPG" border=0>
Aztán szívtam a mérőóra tartókkal... a végén megtaláltam az "egytekerőst" ! Ezt nekem találták ki...
Ahogy a Misi mondta nem az eszterga vagy a marógép a drága, hanem ami mellette a szekrényben van... Enyit a mérési alapokról...
Persze beszerztem 0.03-0.1mm-es 0.01-es lépésű hézagmérőt is... mert ezért is nyúltam volna már...
Az eszterga kések az egy külön történet....:)
Minden infó amit írsz nagyott segít!!! és köszönettel!

Robika37

A digitális világgal, csínján bánnék... sok rossz tapasztalatom volt már. Inkább a mechanikus dolgokat kedvelem pl.:mérőórás tolómérő meg a mikrométerek. A furatmérővel azért vigyázz kúposságot sokszögüséget nem lehet vele kimérni oszt. akkor millyen az illesztés. Esztergán való illesztésnél illik betartani a nagyolás/simítás történetet vagy legalább méretre esztergálás előtt kést kellene élezni.(lásd. esztergás pdf. könyv) Fontos még megfelelően lehűteni a munkadarabot,. Elméleti mérési hőmérséklet 20C . A mérőeszközök is ott vannak kalibrálva.
További szép estét
Robika