Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

A ruszki ezredesnek szerintem nem sok hasznát veszed, csak idegesíteni fog a propellerként forgó mutatója, neked nem elég a százados? az is meg tud szivatni.

bmejdz9nu

Mérésnél le szoktam hűteni... ezt nem is olvastam... magamtól :)
Igen... aki tud annak a digitális... nem kell, sőt zavarja...
Van olyan lukbadugható szétnyílló labdaszerű mérő készletem is... meg a nagyobb kiesztergáláshoz szétcsúszó és fixálható is... de ez sem segített múltkor...

bmejdz9nu

A Ruszki ezredes története...
A "valami" mellé ingyen küldték... tehát szállítási költséget nem jelentett!
Csak 10 Eurócska keményecske valuta ment... érte...
Olyan erdeti ezredes, hogy Ruszkijából jön egyenest!
De komolyra... a tapintót nehezzen kezelem... mert furcsa a felfogatása...olyan kis sines... a mérőóra állványt meg szeretem... most van egy spéci "hőskori" német egytekerősöm...
A százados meg olyan kicsit mozog 1 és 2 között.. vagy?
Nem mérőórának szánom... tapintó helyett mellé...

Robika37

Nem a tudás.......
Az idegesített és olykor a tévesztés is betudható annak, hogy nem volt "fix mérési pontja". Csak lépegettek a századok, többször rátéve jó volt csak az idő no meg lustaság. A mikrot tisztára   törölve racsnival okosan ráhúzod oszt annyi. A mérőórás furatmérőnél (into) bebillented ahol beáll az óra( mozgatva megtalálod a legkissebb pontját) az annyi és késsz. Az ezredes órára viggyázz, tényleg csak kis elmozduláshoz használd mert megzavar és még tönkre is teszed.

000000000

Ez nagyon picike ukrán eszterga... most motor nélkül, Stojkánál vár az igazi motor:-)
A hézagmérőben az a jó, tényleg nagyon pontosan be lehet állítani a kés magasságát...
Bármilyen tanács jöhet, úgyis öregszem közben, és minden kutya holtig tanul:-)

bmejdz9nu

Hamár a kés magasság állításnál tartunk ez egy érdekes téma!
Mikor van jól beállítva a kés magasság? Vannak erre bevált "fogások"?
A "könyben" leírtak nem mindíg jönnek be... nekem... közbe ha lejjebb viszem jobb az eredmény...
Szerencsére most amolyan (gyorscserélős) késtartóm van amin lehet állítani a magasságot...

000000000

Ha lejebb viszed a középtengelynél és rossz a befogás, vagy az előtolás, lazán felugrik a késre a marandó anyag... persze függ a kés élszögétől is... én vagy középvonalra, vagy max. fél mm-el lejjebb állítom a kést.

000000000

A kés beállítás középpontba oldalazásnál és
leszúrásnál fontos. Minél inkább a munkadarab
középpontjának a közelében dolgozol, annál
fontosabb ez a korrekt forgácsolás szempontjából.

D.Laci

Pontos simitást csak középpontba állitással lehet!!!!!Leszúrásnál, és oldalazásnál ugyancsak tanácsos középpontba állitani. Nagyolásnál külsö (palást) esztergálásnál jobb ha alatavan, futat esztergálásnál jobb ha felete, egy nagyon picit...

bmejdz9nu

Szinte mindíg "varsányi féle":) lapkás befogató szárakat használok... :) márkahűség! :)
A lapkák él kiképzése általában elég forgácstörős... azaz kanál alakú... vagy hogy is írjam... "sima" keményfálapkásnál tényleg nem volt célszerő a középponttól lejebb menni... A szegnyereg csúcsához szoktam mértni... ez jó módszer? Persze nekem valami "digitális" megoldás lenne a legjobb :)

000000000

Kérdés:
kifejezetten a kések élszögétől függ, vagy mástól is (én csak olvasom a forgácsolószerszámok gyártását, ami nagyon kínai egyelőre, de úgy látom, kés élszögtől függ leginkább...)?

D.Laci

Az öreg szakik szokták mondani "Aki tud kést köszörülni az tud esztergálni!!!"

D.Laci

"vagy mástól is "  hát persze hogy mástol is!!! Nem árt ha keményebb anyagbol van a kés mint a munkadarabb...[#hehe]

000000000

Az tuti:-) Én még mindig a gyorsacélnál tartok, sajnálom kerámiára meg keményfémbetétesre a pénzt... majd ha értek hozzá:-)

000000000

Remélem, nem haragudtok meg érte, de linkelem a lapot, az alapján még kellemesebben lehet vitatkozni:)
http://www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/forg3.htm" TARGET=_fnew>Forgácsolószerszámok - lap legvége leginkább