Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Mi ez a puha pofa tulajdonkeppen?

Robika37

Üdv !
Itt megtalálod amit a tokmányról kérdeztél:http://www.noniusz.hu/WEBSET_DOWNLOADS/209/tos_svitavy_noniusz_katalogus_2006_januar.pdf" TARGET=_fnew>nóniusz cseh tokmányok

bmejdz9nu

Az az igazság, hogy nem is tudom melyik irányba lépjek tovább, ha precíz pefogatásra van szükségem...  
Biztos tudtok összehasonlítást adni a lehetőségek között...

1. ugyebár puhapofa...  
be esztergálva, köszörölve... de akár lehetne kemény is lehetne? mert a kerámia lapkával az sem lehet gond?
De hogyan vannak "méretre szétfeszítve" a pofák a szabályzáskor?

2. Sokkal egyszerűbnek tünik:  
Veszek egy ER32-es patronbefogót az esztergára... azt a fajtát árulja az Optimum amelyiket a tokmány helyett lehet feltenni.. (patron készlet van a BF20-hoz).
Ez a méret (ER32) azért is "telitalálat" mert 20mm-es a legnagyobb befogása és pont ezt a méretet lehet "átfűzni" a tokmányon...
Persze ekkor csak 1-20mm a tartomány...

Vagy? Mi a véleményetek? Más ötlet?

Robika37

Üdv !
Igy igaz ahogy írod, a két tengelynek párhuzamosnak illene lenni és azonos (esztergában gondolkodva)magasságban. A párhozamosságot korrigálja a Sasi képén látható szabályozási mód. Ha a foratköszörű tengely szögben is állna a gyámánt a mozgásirányra párhuzamosra szabályozza a követ, durva hibánál kúpos lessz a kő, de az nem számít. Átmérő arányokra minnél nagyobb kőátmérő javasolt és a megmunkálási hosszhoz legrövidebb kőfelfogó tüske. Igazából hüteni is kellene gazdagon , mert a finom szabályozásból kifolyólag elég künnyen "beég " a felület és olyankor "beszívja" a munkadarabot a kő . Nagy gépeken akár géptörés és kőrobbanás is lehet.
"A másik : az ívelt pálya gyakorlatilag abból lesz hogy a keresztszánal a köszörűt ki-be "húzogatjuk" ,ugye?" Igen , előbb keresztszálas felület alakul ki( ahogy Sasi is írta), később eléred azt amit kiszikráztatásnak hívnak tehát nem forgácsol a kő és kialakul az alak és mérethelyes munkadarab.
További szép napot !
Robika

Robika37

Szia Péter!

Mindkettő jó választás, de fuhapofával nyagyobb az átfogható mérettartomány és a befogási feladathoz alakítható. Pl. tárcsa alakú alkatrészt elég nehéz patronban megfogni, sorozatgyártásnál (akár pár darabnál is) a puhapofa feladathoz szabályozott "lépcsői" ütközőként, méretbázisként is müködhetnek.

bmejdz9nu

ütköző ... méret... igen... erre sem gondoltam...
De pl. ha egy 30mm-es dolgot akarok megmunkálni akkor hogyan feszítem kifele(?) a pofákat, hogy biztos legyen a forma és méret a kialakításkor?  
Vagy ez nem számít... ?

sasi

Svejknek már válaszolt Robika37, talán annyit tennék hozzá, hogy az ovalitás szempontjából a furat átmérőjét megközelítő kő az optimális, viszont ez nagy felületen érintkezik a furattal, nagyobb erők ébrednek, könnyebben rezonál, ha csökkentjük a furat/kőátmérő viszonyt sokszögűség lép fel szóval ésszerű kompromisszum kell.
Péter, igen, a patronos megfogás az ideális, a puhapofa egy ésszerű kompromisszum.
Puhapofában az optimális a felcsavarozható, cserélhető, majd ezt követi a komplett betét, sőt gyakran szoktak késszárat hegeszteni a keménypofákra, így egyedi feladatokat gyorsan meg lehet oldani. A pofák szabályozásánál természetesen belülről vagy kívülről meg kell támasztani (külső, vagy belső megfogás), és pontosan az alkatrész méretére kell szabályozni.  
Úgy látom, nagyon lassú vagyok, de ketten többet mondunk!

Robika37

Biztos láttad már katalógusban a puhapofa kialakítását. Gyakorlatilag ez egy darab vas a tokmánytesthez passzoló kialakítással. Én ugy szoktam a belsejét végig szabályozni,hogy a homlokoldalára készitek egy beszúrást és oda vékonyfalú acélgyűrűt szorítok be a befogási iránynak megfelelő feszítéssel. Utána simán felesztergálom ,kis fogásokkal símítom az adott átmérőhöz. A szorítás iránya fontos mert mindegyik tokmánynak van valamennyi holtjátéka és azt "ki kell venni" különben üt.  

bmejdz9nu

De jó ötletek...
Az Optimunál csak komplett pofákat lehet kapni.. lágy és kemény változatban... ha jól emlékszemm...
A "menő" márkás pl. Röhm tokmányokhoz láttam felcsavarhatót... persze eddíg ezt nem tudtam micsoda ... most már igen...:)
Sőt ilyenek vannak a webtárban a CNC esztergákon a videókban...:)

A "támasztás" még egy érdekes feladat lehet... főleg ha esztergálni kellene belölről... mármint, hogy stabil legyen... de amit Robika ír az elég egyszerűen megoldható...főleg kívülről...

Tehát akkor jó lenne patronbefogó is meg puha pofák is... és ha már "elesztegáltam" a fél életét akkor csinálok rá (hegeszteni nem tudok) pofákat, menetet fúrok a pofákba... vagy valami hasonló...
Esetleg rézből? Esetleg forrasztani a pofákhoz? Elég abszurd? De elvileg nem lehetetlen?

Robika37

Réz esetleg, keményforrasz talán. Azért nem árt odafigyelni ha itt elrepül valami az nem csak karcol.....hanem üt mint a toronyóra nagyot és hangosan

Kristály Árpád

Hallihó Péter!
Itt asz ideje, hogy hegesztési órákat vegyél....
Alapfokon nem egy probléma....
Na a következő géped legyen ely olyan Kinai kűtyű ami négy félét tud..... és 100.000-Ft körüli áron hozzáférhető....kinából!
Inverter - AVI - Plazma vágó - Co!!!!
Az egyik forúmtársunknak van ilyen, allut hegeszt vele profi módon.... volt nálam a vágást kiprobáltam személyesen.....KITŰNŐ!!!!!
A vágás kitűnő...gyors...alut is, kb. egy millimétert vág ki az anyagból, nem vetemedik...nincs sorja....!
Kompresszor kell hozzá, illetve palackok.....

Én is vevő lennék egyre illetve kettőre!!!!!
Typ-st küldöm!

Hallihó!

j3rx6bsjd

Szisztok,egy ilyen gép valószínű engem is érdekelne,ha nem gagyi.

bmejdz9nu

Én egyszer hegesztettem életemben... a Simson tip. motorom lábtartóját vissza... a lábtartó 10 pecíg bírta de szerencsére még éppen leértem vele a kórházba a kötőhártya gyulladásomat kezeltetni...[#nyes]
Szóval azóta nem próbáltam... de a plazmavágás érdekel! Főleg ha kínai!:) hány kiló? :) Link?
De tényleg el kellene egy Plazmavágás, hegesztés (alu is!) topik... de én sokmindenhez nem értek... de ehhez aztán a legjobban nem...

Motoros

Péter!
Olvasgatom itt alant hogy köszörűlni is szeretnél az esztergádon.  
Arra kérnélek hogy ha mielőtt nekivágsz ,fejezd be a folyamatba lévő gravírgéped, és készítsd el rajta a saját sírfeliratodat---ne nekünk kelljen.
Ígérjük emlékedet örökké megőrízzük.
Az átszakított bőrkabátodat és széttörött védőszemüvegedet ki fogjuk állítani a Hobby CNC múzeumban.
 A múzeumot természetesen rólad fogunk elnevezni.

Robika37

Aha......
Meg a hegesztőkötényt se feledd....