Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vthgizrff

Ha a kés központ alatt van az sohasem jó. Palást esztergálásnál is sokkal kedvezőbb forgácsolási viszonyok alakulnak ki ha a kés 0,05-0,2mm-rel(átmérő fuggvényében) a középpont felett van. Ez még inkább igaz a leszúró-beszúró késekre. Furatesztergálásnál meg akár az átmérő 5-6% is meg lehet emelni a kést.

Laci, küldtem Neked egy mailt(nem ezzel kapcsolatban) nem kaptad meg?

bmejdz9nu

"Az öreg szakik szokták mondani "Aki tud kést köszörülni az tud esztergálni!!!"  ---  Ez igaz!!!
De az Ő "gyerekkorukban" A Sandvik és a többiek a cserélhető lapkákkal ... még nem voltak... tehát nekünk már könnyebb...
A "Varsanyi féle" (milyen jópofa:) lapkás késtartókba azok a legjobbak amiket semmibe sem lehet beletetni - tehát a kutyának sem kell.... pl. Toshiba lapkák.... Ezeket felteszik az Ebayra 1 Euróért (próba - szerencse)... és ugyebár természetesen senkinek sem kell...és megveszed... és csinálsz hozzá egy tartót... azaz egy négyzetanyagra fúrsz egy menetet és kész... kibirja .... és jó!

D.Laci

Egyet értek veled!  
De egy olyan valakinek aki azt se tudja ép horizont vagy vertlikális(karuszel) esztergálya van-e. Annak szerintem jobb ha aláteszi a kést mert ha nem jol vanak kialakitva a szerszám élek, akor csak szivatja magát.
Nem kaptam meg!: laci7722 kukac gmail pont hu

D.Laci

Nem mindenki használ lapkát. És nem mindenre jobb a lapkás kés.
Énis csináltam lapkás késszárat, van gyári is de fa eszregálásnál eszembese jut hogy elővegyem.
Kés száratis csak ugy tud az ember csinálni has van némi fogalma a forgácsolási szögegröl. Mert bizony vanak lapkák amik ha nincsenek megdöntve igen csak meglepödik az ember hogy nem ugy forgácsol ahogy reklámozták.

000000000

Nekem is volt "öreg szaki" tanítóm:
-nem a szegnyeregcsúcshoz, hanem a tokmányba esztergált csúcshoz állított be egy kést és annak a hegyét karcolta be a kereszt szánba
-kést köszörülni is Ő tanított meg. Nagyolások után pedig mindig másik kést tett be simítani és azt előtte felpolírozta.
-nagyon ritkán használt gépi előtolást és mégis ámultunk a felületen. Én gépivel sem tudok olyat csinálni.

000000000

http://www.quattroplast.hu/forgacsolas_03.html" TARGET=_fnew>Műanyagok forgácsolása (danamid főleg)

000000000

Robika37

Üdv !  
Faesztergálásnál az "aluminium" geometria egész használható némelyik borotva éles, homlokfelülete polírozott.

D.Laci

És mekora a legkisebb rádiusza a késhegyének?

Robika37

1.52 ábra C, D forgácstörő szerintem a tuti. A "teknő" mélysége fogásmélység előtolás függő (meg ahogy sikerül) Nagyobb fogáshoz mélyebb holker de akkor kell a nagyobb előtolás különben keszekusza gólyafészek a forgács és akkor kell a nagyobb csúcsugár különben nem lessz szép síma.
Okítóm aszonta anno: gyerek szőke p*na szőrszállal tedd főlé a kést . Megmértük kb 0,03mm[#hehe]. Később rájöttem ilyenkor kicsit "nyomja" a kés a gépet leszurásnál nem rezonál olyan könnyen, simább a hosszesztergált felület.

vthgizrff

Én amivel találkoztam az 0,2mm volt, de lehet hogy van kissebb is. Egyébbként nagyon sok alumínium "lapka" van  gyorsacélból kiképezve.  

Nem erre a címedre küldtem a mail, de akkor elküldöm mégegyszer.

vthgizrff

Ugye milyen szép szakma ez? Mi mindent kell az embernek beszereznie, ha fejlődni akar[#buck]

vthgizrff

De van olyan lapka amivel egy saroknál meg lehet csinálni mind homlokfelületre mind palástra a beszúrást. Persze egyetértek, a lapkákat inkább szériázáshoz találták ki a mellékidő csökkentése miatt. Az egyedi alkatrészeknél sokszor egyedi kések kellenek.

Robika37

Ez így igaz.
Először látni kell a rajzot, mintadarabot utánna lehet művelettervet ,szerszámzást kitalálni. Egyedinél főképp fejben kell alkotni..

További szép estét!

bmejdz9nu

A Sandvik hagyományos eszergákhoz alapjaiban kétfajta tartót gyárt... egyik tök egyenes a másik negatívos.... tehát kicsit lefele áll a lapka benne..., hogy miért azt nem tudom....
Talán más tudja...? (Sandvik katalogus...)